27 december 2014

Christmas Carol: muziektheater en gezelligheid in Bergsingelkerk


Een mooie afsluiting van het jaar: op 19 december werd in de Bergsingelkerk de voorstelling 'A Christmas Carol' opgevoerd, een combinatie van theater en kerstmuziek.
Het theaterstuk werd vertolkt door drie acteurs en een verteller van Stichting Drijfzand; de muziek werd verzorgd door het Rotterdams Symfonisch Blaasorkest.

We werden met gezang de kerk ingelokt door 4Now.

Iedereen werd welkom geheten door Jaques Börger: Lieve kinderen uit het Liskwartier en alle andere aanwezigen. Namens de Liskids heet ik jullie van harte welkom bij dit muziektheater. Vanavond zullen wij samen met het Rotterdams Symfonisch Blaasorkest een voorstelling voor jullie opvoeren, gebaseerd op het beroemde verhaal 'A Christmas Carol'. Met speciale dank aan de Bergsingelkerk en de deelgemeente Noord die dit mede mogelijk hebben gemaakt. Laat je verwonderen!


Jaques Börger was de verteller.

A Christmas Carol is een boek van de Engelse schrijver Charles Dickens. Het gaat over de vrek Scrooge, die kort samengevat op tijd tot inkeer komt en van een uitgesproken slecht mens een goeddoener wordt.

Ludwig Versluis speelde Scrooge.

Op kerstavond is de gierige Scrooge met Cratchit, zijn boekhouder, aan het werk. Zijn neef Fred, gespeeld door Petto Koop (foto onder), komt langs om hem een gelukkig kerstfeest te wensen en nodigt hem uit voor het kerstdiner op eerste kerstdag. Scrooge vindt het kerstfeest en zelfs enige vorm van vriendschap maar onzin en wil er niets van weten. Hij denkt alleen maar aan nog meer geld verdienen.

Petto Koop had de rol van boekhouder Cratchit en van de neef van Scrooge.

Het Rotterdams Symfonisch Blaasorkest zorgde voor de muziek. Dit orkest bestaat uit zo'n 40 blazers. Het was vooral traditionele kerstmuziek, maar ook een nummer van The Cats is in mijn oor blijven hangen.





De dirigent van het orkest is Anton Weeren. Het orkest staat sinds 2011 onder zijn leiding.

René Roza speelde de geesten.

Thuis wordt Scrooge bezocht door de geest van Marley, zijn overleden, vroegere zakenpartner en net zo'n vrek. Marley komt hem waarschuwen: als hij geen goed mens wordt moet hij net als hij eeuwig over de aarde zwerven. Als symbool van zijn ellendige leven na de dood draagt Marley een zware ketting. Hoe meer ellende hij heeft gebracht, hoe langer de ketting. Marley vertelt Scrooge goed te luisteren naar de geesten die hem nog zullen bezoeken.


Die knijpt 'm wel een beetje maar gelooft het nog niet zo. Tot hij bezoek krijgt van de Geest van Voorbij Kerstmis. Die herinnert hem aan zijn verleden met gelukkige en verdrietige momenten, die Scrooge heeft verdrongen. Hij smeekt de geest weg te gaan, want hij kan het niet langer aanhoren.

Het orkest met links de acteurs. De Bergsingelkerk biedt letterlijk en figuurlijk een mooi, passend podium voor zo'n voorstelling.

Klik hier om de leden van het orkest en het muziekinstrument dat ze bespelen te (her)kennen.



De voorstelling duurde zo'n vijf kwartier. Voor kinderen, soms met een toch al niet grote spanningsboog, een hele zit. Maar eerlijk is eerlijk: op een enkeling na bleven de kinderen geduldig luisteren en kijken.


Verteller Jaques kondigde de tweede geest aan.


De Geest van Huidig Kerstmis vertelt over het armoedige leven van zijn boekhouder Cratchit en diens lieve zoon Tim, die het zo slecht maakt, dat hij binnenkort weleens zou kunnen overlijden.

Scrooge wist daar niet van en heeft zowaar medelijden.

Zoals al vermeld zijn de acteurs van Stichting Drijfzand.

Van hun website: Drijfzand is in juni 2000 opgericht met als doelstelling: het maken van breed toegankelijke, professionele theaterproducties met amateurartiesten.
Drijfzand wil persé laagdrempelig zijn, voor zowel deelnemers aan de productie als voor het publiek. Om de doelstellingen te bereiken kiest Drijfzand voor verschillende vormen van theater. Muziektheater is één van de theatervormen: een mix van spel, zang en dans. Alle muziektheatervoorstellingen worden begeleid door een amateur orkest.




Lekker kleurtje op de wangen van de inspanning.

Zoals in het welkomstwoord al bleek, is deze voorstelling door een drietal actieve dames van de Liskids - Petra van Vliet, Denise Boonman en Anouk Bedeaux - naar Noord gehaald.

De opkomst was behoorlijk: zo'n 200 kinderen en volwassenen bezochten de voorstelling.


Ook nog een woord van dank aan Nico Vellinga van Nivell theatertechniek, die gratis had gezorgd voor extra verlichting. Daar word ik als fotograaf natuurlijk erg blij van.


Het orkest bestaat niet voor 100% uit blazers.

De derde en laatste geest kondigt zich aan: de Geest van Toekomstig Kerstmis. Hij laat Scrooge mensen zien die praten over een net overleden vrek die niemand mist.

Scrooge vindt het een akelig beeld en heeft nog niet door dat hij die vrek is.

Ook neemt de geest Scrooge mee naar het huis van de Cratchits, die een Kerstmis vieren met veel verdriet omdat hun geliefde zoon Tim is overleden. Als de geest hem vertelt dat hij die vrek is en hij de dood van Tim had kunnen voorkomen, valt eindelijk het kwartje bij Scrooge.



Zoals het een kerstverhaal betaamt, komt Scrooge uiteindelijk tot inkeer. Zo wil hij niet verder leven. Hij wordt een weldoener: hij laat een extra grote kalkoen bezorgen bij familie Cratchit en gaat de zorg voor zieke Tim betalen. Ook collectanten die hij de dag ervoor bruut de deur wees, geeft hij een groot bedrag.


En hij neemt alsnog de uitnodiging van neef Fred aan om bij hem het kerstfeest te vieren. Hij wil niet meer te boek staan als vrek, wil vrienden om zich heen en zijn leven beteren.

Het orkest sluit de voorstelling af met een laatste kerstnummer.

Na de voorstelling nodigde Jaques namens de organisatie iedereen uit om naar buiten te gaan. Daar stonden ter afsluiting de warme chocolademelk, glühwein en stol al klaar.



Actieve bewoners Michel en Sabina als volleerd horecapersoneel.

Het was koud buiten, maar we hadden veel geluk want -  hoewel het een groot deel van die dag had geregend - het was droog.


Buiten was er opnieuw een optreden van 4Now met van links naar rechts Kristine (bariton), Loulou (lead), Fennie (bas) en Sylvia (tenor).

Van hun website: 4Now heeft elkaar zingend leren kennen bij The Skyline Sisters. Onze koorervaring meenemend, zingen wij sinds augustus 2012 als kwartet samen. Met heel veel plezier werken we met elkaar aan het opbouwen van een gevarieerd repertoire van close harmony nummers.

Glühwein en stol: het gaat er altijd in.

Lekker warme handen krijgen.

Met een beleefde afscheidsgroet van de heren acteurs. Het was een geslaagde voorstelling met een gezellige afsluiting in kerstsfeer!

Foto's en tekst: Mick Otten