Speciale gast was oud minister Ella Vogelaar, die hier wordt verwelkomd door bestuurslid Harrie Buij van de bewonersorganisatie.
Zoals altijd wordt iedereen gastvrij onthaald door de vele vrijwilligers van de Bergsingelkerk. Zij zorgt voor koffie, thee en een taartje in de voorzaal van de kerk.
Henk van Ravesteyn, oud-voorzitter van Bewonersorganisatie Liskwartier, haalt wat herinneringen op met Rita Valks, bestuurslid van Bewonersorganisatie Blijdorp.
Het laatste nummer (40) van wijkkrant Het Bolwerk is gewijd aan het turbulente verleden van de bewonersorganisatie. Je kunt het bij de bewonersorganisatie opvragen (en ook bij ons als PDF).
Ahmed Harika, inmiddels voorzitter van Deelgemeente Noord, doet de officiële opening en heet iedereen welkom.
Na de officiële start was er een voorstelling van Theatergroep Bergpolder met als titel 'Van Muizengaatje tot Hofbogen'.
Een bloemetje plukken was toen geen probleem. Met zoveel natuur maakten die paar bloemen niets uit. Maar zo zou het niet blijven. Er kwamen andere tijden: de vooruitgang deed zijn intrede.
Ruim baan voor de auto en de stadsvernieuwing.
Om die reden werd in 1978 Bewonersorganisatie Liskwartier opgericht.
Wethouder Geluk wordt erbij gehaald en de minister vraagt hem waarom al die drukke verkeerswegen dwars door de wijken liggen. 'Ja, mevrouw Vogelaar, dat was toen beleid. Maar ik ben juist bezig met stadsvernieuwing over een andere boeg te gooien. De bewoners staan in mijn beleid op de eerste plaats.'
Vogelaar: 'Meneer Geluk: ik geef u een week om een rapport te maken over de toestand van deze oude wijken. Ga ook de luchtvervuiling meten en vergeet vooral niet de bewonersorganisaties erbij te betrekken. Die zijn hier heel actief.'
Wethouder Geluk ging op eigen houtje op onderzoek uit. De bewonersorganisaties liet hij links liggen. En zo kwam hij Juf Anemoon en haar klasje tegen. Anemoon maakt Geluk duidelijk dat het er slecht voor staat in Bergpolder. Alleen blijkt zij daar zelf helemaal niet te wonen. Zij en haar leerlingen wonen in het mooie Liskwartier.
Fleur: 'Wat zou het fijn zijn als we geld krijgen om bovenop de Hofbogen een wandelgebied te maken. En voor de kinderen een speeltuin, buurthuis en veel meer.'
En daar zien ze minister Vogelaar aan komen vliegen met zakken vol geld.
Maar niet voor het Liskwartier! Vogelaar:' Waar zijn de bewoners, mensen van de deelgemeente, de opbouwwerker, de bewonersorganisatie. Of heb je het allemaal verzonnen meneer Geluk? En waar is de fotograaf? Ook wegbezuinigd? Ga er één halen voor dit belangrijke moment!'
Jan Kordaat moet de minister naar het Liskwartier lokken. Maar Geluk herkent hem als één van de mensen die fijnstof in Bergpolder heeft verzameld en hij wordt weggestuurd.
Fleur weet de minister wel mee te krijgen door te vertellen over alle bijzondere vogels en de pluktuin in het Liskwartier.
Applaus voor de spelers en voor schrijver en regisseur Rob de Vries (foto onder). De teksten hierboven zijn ontleend aan zijn script.
Theatergroep Bergpolder treedt jaarlijks op met een voorstelling. Zie hier voor een impressie van een eerdere voorstelling.
Oud minister Vogelaar kreeg een cadeautje van de bewonersorganisatie. Hoe zou zij nu tegen de Vogelaar-kracht-prachtwijken aan kijken? Het oorspronkelijke idee om een aantal probleemwijken in Nederland aan te pakken is weliswaar van haar voorganger Pieter Winsemius, maar haar naam is niet voor niets verbonden aan de wijken.
Na de pauze trad Sanne Monster op.
Liskwartier bewoonster Saskia Boon kondigt het optreden van haar leerlingen aan. Zij geeft pianoles aan kinderen en volwassenen, waarvan veel uit het Liskwartier.
Van solo en klassiek naar…
...lichte muziek met zes handen aan de piano om het thema van de Pink Panther te spelen. In bijpassende kleding.
En als je een thema van een James Bond film gaat vertolken, dan moet er natuurlijk ook actie zijn.
Piano a six mains: het klonk lekker.
Met een presentje als dank voor het optreden.
Ook konden er onder deskundige leiding bloemencorsages worden gemaakt.
Geconcentreerd bezig.
'Kijk zo doe je dat.' Zij verzorgt vaker bijzondere bloemstukken in de kerk.
Na het officiële gedeelte is er tijd voor een borrel en gezellig kletsen.
Fatal Blue trad op in de voorkerk, met 'huiszanger' Ernst Vingerhoets.
Lekkere muziek, prachtige saxofoon.
Het voormalige opbouwwerk bij elkaar.
Even bijkomen van het toneelspelen.
Als je zin had, kon je blijven eten. 'Hebben we zo voldoende borden?'
De vlam onder de pan.
Bij de uitnodiging was vermeld 'een eenvoudige doch voedzame maaltijd'. De tekst had beter kunnen luiden 'heerlijk eten en voor ieder wat wils'.
Bestuurslid van de bewonersorganisatie en net als Wil toneelspeelster, Joke Verkerk gaf het startsein: 'Aan tafel!' Het is was een gezellig jubileum met een veelzijdig programma.
Foto's: Mick Otten en Johannes Odé
Tekst: Mick Otten