20 december 2013

Benthemplein omgetoverd in kleurrijk en bijzonder Waterplein

Ons klimaat verandert. Door de opwarming van de aarde worden regenbuien steeds heftiger. Net als bij een moesson: heel veel water in een korte tijd. Dat water moet door de grond worden opgenomen of ergens weg kunnen. Omdat steden steeds steniger worden (verdicht bouwen in de stad waardoor minder groene ruimte over blijft en tuinen worden steeds meer één groot stenen terras), hoopt het water op en dat kan tot overstromingen leiden. Voor dat probleem is het 'Waterplein' een oplossing.

En waar plan je zo'n wateropvang beter dan in een toch al stenige omgeving met scholen, bedrijven, een theater en een kerk? En op een plaats waar toch al een saai plein ligt? Het Benthemplein dus, in de Agniesebuurt. Hier zou dus het eerste - als zodanig bedoelde - waterplein van Nederland komen.

Na succesvol overleg met bewoners, scholen, bedrijven en andere belanghebbenden werd vorig jaar gestart met het graaf- en sloopwerk.

Februari 2013: Er wordt een betonnen ombouw gemaakt. Het betonijzer wordt in elkaar gevlochten, waarna het beton kan worden gestort.

Gelukkig is een aantal grote bomen blijven staan. Die maken onderdeel uit van het definitieve ontwerp.

Zou hij het hebben over het werk of vragen wat de pot schaft vanavond?

Tijdelijke ondersteuning van de betonnen muur.

Juni 2013: Resten van het oude plein en grote betonnen rioleringsbuizen liggen opgestapeld om te worden afgevoerd.



De smallere buizen zijn van kunststof.

Lunchpauze op het uitgestorven plein.


Het wordt een mooi amfitheater. Zo is het ook bedoeld, want het bassin vult zich alleen in noodgevallen met water. De rest van de tijd dient het als ontmoetingsruimte, sport- en speelplein en buitentheater.

Nu nog afgesloten voor studenten van het Zadkine college, maar straks een fijne 'chillplek'.


De werkopzichter liet ons de plannen zien om een idee te geven van het uiteindelijke waterplein.

Afleiding voor studenten van het Grafisch Lyceum. Niet alleen het Benthemplein, maar ook de riolering onder de Heer Bokelweg ging op de schop.



Oude rioolbuizen maakten plaats...

voor nieuwe buizen. De hoofdleiding wordt nog steeds gemaakt van beton.

Het leven van alledag ging ondertussen gewoon door.

Zwaar werk. Mannen van beton.




Op 4 december werd het Waterplein feestelijk geopend.

Wat er rechts op de foto uit lijkt te zien als een grote kraan, is een basketbal korf. Als ze dat in de vorm van een hele grote kraan hadden gemaakt, was dat een mooi symbolisch beeld geweest.

Alexandra van Huffelen, wethouder Duurzaamheid, Binnenstad en Buitenruimte, sprak in de aan het plein gelegen gereformeerde kerk een groot aantal geïnteresseerden toe. Zij is trots op het plein, niet alleen vanwege de manier waarop zo wateroverlast wordt aangepakt, maar ook vanwege het multifunctionele karakter.

Onder de gasten was Florian Boer (links op de foto) die samen met collega's van De Urbanisten het plein heeft ontworpen. Rechts op de foto Daniel Goedbloed, opdrachtgever van het Waterplanproject namens de gemeente.

Chris van der Velden van het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard vertelde over de noodzaak van wateropvang in het versteende centrum.

Ook de mannen van beton waren aanwezig. Vast trots op hun werk, op 'hun' plein.

Hij mocht niet ontbreken bij de opening van het Waterplein. Wim Kuijken is namelijk deltacommissaris, de aanjager van het Deltaprogramma. Dit landelijke programma van rijksoverheid, provincies, gemeentes en waterschappen moet er voor zorgen dat Nederland droge voeten houdt en in de toekomst voldoende drinkwater heeft.


Symbolisch werden de sluizen opengezet.

Door het opendraaien van de kraan werd het plein beregend. Het was gelukkig niet zo koud dat het sneeuw werd.


Voor droge voeten moet je wel wat over hebben, want het mocht wat kosten: 4 miljoen euro, waarvan 1 miljoen is binnengehaald aan nationale en Europese subsidies (o.a. van het landelijk Innovatieprogramma Mooi Nederland). Maar je hebt dan ook wel iets bijzonders in de stad liggen!

Daarbij vernamen wij uit betrouwbare bronnen dat er dankzij dit bijzondere plein een paar miljoen euro aan subsidies is binnengehaald, te besteden aan nieuwe klimaatprojecten.

Basketballers van het Zadkine college gaven alvast een show om te laten zien hoe het plein straks als sportveld gebruikt kan worden. Misschien ook nog eens om te zwemmen of schaatsen, want water op het plein lijkt gegarandeerd.

Een musicalkoor van het Hofpleintheater trad op.

En er werd door leerlingen van het Zadkine college een show gegeven van zelf gemaakte kleding, deels vervaardigd uit allerlei restmateriaal.



Even napraten en nagenieten met een hapje.


Uiteraard zijn wij heel benieuwd hoe het plein oogt als het vol loopt met water bij een flinke moessonbui! Deze animatie van studio Analoog op de website van De Urbanisten geeft alvast een voorproefje.

Foto's: Johannes Odé en Mick Otten
Tekst: Mick Otten