17 juli 2013

Lustrumlunch op de Horeca Vakschool: met veel enthousiasme en vakkundig bereid

Op 21 juni verzorgde de Horeca Vakschool Rotterdam aan de Noordsingel een heerlijke gratis lunch voor bewoners van de wijk om het eerste lustrum van de school te vieren.

De Horeca Vakschool Rotterdam is een vakschool waar leerlingen een vakdiploma als bakker of kok behalen en tegelijkertijd een vmbo/mbo2-diploma. 

De lunch werd verzorgd door leerlingen uit het 1e en 2e leerjaar in de leeftijdsgroep van 12 tot 14 jaar. Het was voor hen de eerste keer dat ze dat voor publiek deden (normaliter is dat iets voor 3e en 4e jaars). Een spannende afsluiting van hun jaar en een stimulans voor het begin van het 2e en 3e jaar. Want wat is nou leuker dan de praktijk?






Koken is niet alleen voor de smaak, het oog wil ook wat. Dus leert de docent hoe ze het eten mooi en aantrekkelijk kunnen maken.


'Wat ik met een sinasappel deed, kun jij met een radijsje.'


De salades 'op kleur brengen'.



Koken is vaak massawerk.




Zoals gezegd, werd deze lunch verzorgd voor leerlingen uit de eerste twee leerjaren. Die twee leerjaren vormen de basisopleiding en daarin komen alle ambachten aan bod. Aan het einde van het 2e leerjaar wordt een richting gekozen: koken & serveren of brood & banket. 80% kiest voor koken & serveren.


De goed geoutilleerde keuken.

Er werden warme en koude gerechten gemaakt.

In het 4e leerjaar gaan de leerlingen (in het afgelopen jaar 54) meteen op beroeps praktijk vorming. Stage, maar dat klinkt wat te vrijblijvend, want zowel van leerlingen als van het bedrijf waar ze werken, wordt het nodige gevraagd. De bedrijven wordt gevraagd de leerlingen zo breed mogelijk te laten leren. Afwassen en de vloer schrobben? Geen probleem maar dan ook verder leren koken en klanten bedienen. Complementair onderwijs: dat wat ze in de praktijk daar al hebben geleerd, mogen ze op school overslaan. Overigens is er in het 3e leerjaar al 1 dag stage per week.

In het 3e leerjaar komen veel 'zij-instromers' (circa 30%). Leerlingen van andere opleidingen die daar hun draai niet kunnen vinden en het daarna uitstekend doen in dit praktijkonderwijs. Op de school zitten 240 leerlingen.

Alles in grote hoeveelheden en aantallen.



Brood en banket uit de eigen bakkerij met professionele, moderne ovens en machines.



Enthousiaste en bevlogen meesterbakker Voogd.

Trost op het door hem gemaakte handboek.

Alles netjes klaar zetten.


Het resultaat: heerlijke en gezonde salades.

Het ontvangstcomité.

Hij wilde dus niet op de foto. Lastig in de horeca of je moet echt alleen in de keuken willen staan.

Maar zij wel en ze zijn trots op hun school: op de eerste foto vonden ze dat de school er niet goed op stond!

Zoals gebruikelijk in de horeca: zet je eerste gasten bij het raam. Zo zien passanten dat er nering is en dat stimuleert ze om naar binnen te gaan.


Leerling leert leerling. Overigens complimenten voor hem: hij had zich speciaal keurig en toepasselijk gekleed voor de lustrumlunch.

Ook familie kwam kijken en proeven.

L'embarras du choix: wat zal ik nemen?

'Zal ik voor u opscheppen?'




Was het in het begin nog even rustig, al snel zaten beide ruimtes vol.



Ook zo mooi gekleed voor het evenement.


Lekker eten en bijpraten met bewoners, familie of kennissen.


Was het lekker? Uit eigen ervaring kunnen we zeggen dat het heerlijk en goed verzorgd was. Prima lunch in een leuke omgeving. En als leerlingen - en overigens ook de docenten! - er zoveel plezier in hebben, kan het eigenlijk al niet stuk.

Het was oorspronkelijk de bedoeling de lunch buiten te serveren, maar het weer werkte helemaal niet mee. Dus konden bewoners zowel in het 'vaste' restaurant (foto's onder) als in de hal van school (foto's boven) terecht.



Niet onbelangrijk (zeker niet als je al dit smakelijke eten ziet): je kunt tijdens het schooljaar in dit restaurant op dinsdag, donderdag en vrijdag om 12 uur terecht voor een lunch (€ 7,50) en voor diner (€ 11) om 17.30 uur op woensdag en donderdag. Wel even van tevoren aanmelden.


De bar van het restaurant.


Koffie na de heerlijke lunch.

Directeur Ad Kodde bleek een bevlogen pleitbezorger van praktisch onderwijs. Hij was zeer trots op de schoolresultaten: 48 van de 50 examenkandidaten waren geslaagd. Ad: 'Gezien onze resultaten, vrijwel geen schooluitval en het enthousiasme van de leerlingen, zou dit echte vakonderwijs ook weer voor de metaal- en elektrosector ingevoerd moeten worden. Er is nu al een tekort aan echte vakmensen; dat wordt in de toekomst nog veel erger.'


'Voor zoveel jongeren is dit praktijkonderwijs veel beter.'

Ad vond het fijn dat er veel mensen op de lustrumlunch afkwamen en bijzonder om te zien hoe enthousiast en leergierig de leerlingen zijn. Voor hem een goede reden om dit voortaan jaarlijks te organiseren. Dus hou de agenda van de Noorderzon.online maar in de gaten voor een heerlijke lunch over pakweg een jaar (of ga tussendoor eens lekker eten)!

Wil je meer weten over de Horeca Vakschool Rotterdam? Bezoek dan hun website www.horecavakschoolrotterdam.nl.

Foto's: Johannes Odé en Mick Otten
Tekst: Mick Otten