4 april 2013

Groen en kleur in de Agniesebuurt: 87 wijntonnen met fruitbomen


De Agniesebuurt is er sinds vorige week zaterdag een stuk vrolijker uit gaan zien en als er straks bladeren aan de bomen komen, wordt het ook een stuk groener. Dat komt door 87 wijntonnen met fruitbomen die die zaterdag zijn uitgezet.



Een groot deel van de tonnen. Klaar om gevuld te worden en om daarna te worden uitgezet in de wijk.

Het project komt uit de koker van Hans Kervezee. Hans is samen met Pinar Coskun (op de foto hieronder tijdens kookles) de drijvende kracht achter Kook Met Mij Mee!, een project waarbij lekker, uitsluitend plantaardig en duurzaam eten wordt gepromoot. Van hun website: 'Jaarlijks nemen 180 basisschoolleerlingen van groep 7 en 8 deel aan een gevarieerd programma, bestaande uit kooklessen, proeverijen, excursies naar biologische landbouwbedrijven, e-learning mogelijkheden en wijkdiners.'

Dit project sluit dus mooi aan bij Kook Met Mij Mee!, want met fruitbomen kweek je tenslotte eten in je eigen stadswijk.

Maar eerst even terug in de tijd.

De officiële start: op 14 november vorig jaar ging Nils alvast een boom vóórplanten. Toen nog in een onbeschilderde ton.


Met de Agniesekids werd zelfs vorig jaar een 'Fruit Contract' getekend. Daarmee verplichten de kinderen zich voor de boom te zorgen. Zoals het regelmatig water geven en één maal per jaar onder toezicht snoeien van de boom. En 'fruit wordt door de kinderen zelf geplukt en opgegeten', met daarbij de niet onbelangrijke opmerking: 'zorg dat je als eerste erbij bent!!!'

Eén van de getekende 'Fruit Contracten'.

De tonnen zijn de afgelopen maanden door de buurtkinderen en -bewoners op een fleurige manier en met veel creativiteit beschilderd.


Sommige tonnen zijn tot ware kunstwerken getransformeerd.




Waren de stofjassen op of zijn jongens zulke kliederaars dat ze meer bescherming nodig hebben?


Het plezier straalt er vanaf.









Lekker kleurig en als je de laatste foto van dit bericht hebt gezien, snap je ook wat de dames hier doen.

Terug naar 23 maart.



Officieel werd de eerste boom ter plaatse in een wijnton geplant door kinderen en volwassenen uit de wijk, geholpen door portefeuillehouder Nils Berndsen.

Aarde in de ton.

Toepasselijk: aarde aanstampen in een wijnton. Alsof er druiven in liggen.


Daarna de fruitboom (met kale wortels) in de ton. Het zal zeker twee jaar duren - en waarschijnlijk nog wel wat langer - voor er fruit aan de boom komt.

Hij houdt vast, zij vullen de ton verder met aarde.



En opbouwwerker Ed de Meyer stampt het vast. Hij was er de hele dag bij en probeerde hier meteen zijn koude voeten warm te krijgen.


Nog wat aarde erbij en deze ton kan uitgezet worden.

Algemeen vrijwilliger Hessam.

Sati Yesildal heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan het project. Zij heeft tonnen geschuurd en gebeitst, zodat buurtbewoners ze konden beschilderen. Verder heeft ze voor begeleiding gezorgd tijdens het schilderen en de wijntonnen na het beschilderen afgelakt. En natuurlijk was ze ook deze dag weer actief!


Kunstenares Nina (links) kwam even kijken hoe het de door haar geschilderde ton verging.

Tussendoor was er tijd voor koffie, thee en koekjes. Mocht het je aan de uitmonstering nog niet zijn opgevallen: het was behoorlijk koud!

Nils wordt gefilmd en geïnterviewd door Ryan Derks van Cineac Noord. Nils: "Ik vind dit ook weer zo'n geweldig buurtproject. Alle initiatief ligt bij bewoners, de deelgemeente faciliteert."

Op onze vraag hoe hij dat zag na de opheffing van de deelgemeente in 2014: "Ik heb er een hard hoofd in. Ik zeg niet dat alleen het instituut deelgemeente dicht bij de bewoners staat, maar ik zie nog niet hoe de gemeente die lacune gaat opvullen. Ik ben bang dat het veel te groot en ambtelijk wordt. Initiatieven van bewoners zullen veel moeilijker van de grond komen."

Nog meer pers: videomaker Wim Wiegman van Dutch Culture.

Ton op de vorkheftruck.


Die ze weer op een vrachtwagen plaatsten.

De mannen van Van Dijk kregen hulp, o.a. van Stef (rechts).

Iedereen had die dag goede zin. Ook de chauffeur van Van Dijk (tevens één van de vele sponsors) had er lol in.

Om vervolgens met man en macht de tonnen in de Agniesebuurt uit te zetten.

Natuurlijk ook een wijnton bij 'projecthuis' Kook Met Mij Mee.

Hans start gewoon een project en gaat dan pas sponsors zoeken. Hij heeft dan al laten zien wat er mogelijk is en heeft een ijzersterk argument: "je laat zo'n mooi project toch niet verloren gaan?"

Niet bang voor vandalisme? Hans: "Je moet gewoon starten met zo'n project en kijken hoe het loopt. Als je nu al beren op het pad gaat creëren, weet je zeker dat je nergens komt. En misschien moet je over een tijd een paar bomen vervangen. Wat geeft het."

Iris Adric is al vrijwilliger als tuinvrouw, maar kwam ook vandaag de ploeg vrijwilligers versterken.

"We zijn bijna door de aarde heen. Kunnen jullie een nieuwe lading brengen?" Het project werd onder andere gesponsord door de deelgemeente Noord, Havensteder en de Rabobank.

Kort daarna kwam een vrachtwagen met aarde en een lopende band, waardoor de tonnen zeer snel gevuld konden worden.

Hoe komen de bomen aan water als het straks zomer is? Hans: "We hebben een hartstikke leuke waterkar gebouwd. Gaat 80 liter water in en rijdt hartstikke licht. Daar gaan we dan de wijk mee rond."

De Arabische tekens in de groene tekst staan voor welkom.


Plezier hebben, bezig zijn met je wijk, bewust(er) worden van gezond eten, meer groen, meer kleur. Kortom: geweldig project! Wordt vervolgd.

Foto's: Mick Otten en Johannes Odé
Tekst: Mick Otten