17 oktober 2014

Koken in het Groen: Masterchef in tuin Gare du Nord


Op 4 oktober organiseerde Koken in het Groen de Rotterdamse Buitenkookkampioenschappen in de tuin bij Gare du Nord in de Agniesebuurt. De kampioenschappen lijken wel wat op het beroemde tv programma Masterchef van de BBC. Alleen doen hier vier teams met hobbykoks mee.


Het was een vegan(istische) editie, dus eten zonder dierlijke producten. Dat sloot niet alleen mooi aan bij werelddierendag maar ook op de grondslag van restaurant Gare du Nord.

De professionele jury - die we later voorstellen - op de foto boven keurde de hapjes.


Het publiek mocht voor een kleine vergoeding mee komen snoepen.

Dit is Harmen Sliep, begeleidend kok, vrijwilliger van de Groene Loper en vandaag de 'chef' die komt vertellen: Je hebt nog een kwartier de tijd! Want net als bij Masterchef wordt streng de hand gehouden aan de tijd.

Dit is Wijkteam Sander Dikstra & partners. Voor de bezoekers hebben ze op het menu: wilde paddenstoelenpaté, peer-avocado salade en tamales.

Hapjes voor de bezoekers. Straks voor de jury zal het heel anders ogen.


Zo te zien was het lekker.


De jury kwam tussendoor even kijken wat en hoe er door de teams werd gekookt. Ziet het er een beetje netjes en georganiseerd uit?

Alle ongerechtigheden worden professioneel verwijderd.


Ook het oog wil wat: zo mooi gaat het er uit zien voor de jury, maar het is nog niet helemaal af.


Nu wel: de jury krijgt de bordjes en het team licht toe waaruit de hapjes bestaan.

Om de teams niet teveel door elkaar te laten lopen, laten we de teams 'aansluitend' hun hapjes naar de jury brengen. In werkelijkheid hadden alle teams van 14 tot 16 uur de tijd om alles te prepareren en kreeg de jury vanaf 16 uur de hapjes na elkaar gepresenteerd.


Sander Dikstra toont zijn 'bijbel'.

Jurylid Gijsbregt Brouwer van de Buik van Rotterdam zet alle maaltijden online. De Buik van is een onafhankelijk en journalistiek platform over foodcultuur in diverse steden, beginnend in Rotterdam. Wij berichten over uit en thuis eten en alles daarom heen.


Dit zijn de rastamannen van het LaLibela team.


En dit wordt door hen bereid.


Ze hebben iets heerlijks klaargemaakt.


Koken in het Groen is een project van Stichting Lekker Groen en de gemeente Rotterdam. Net als dit project wordt er veel meer aan 'groen' gedaan in Rotterdam door de Groene Loper. We kwamen de vrijwilligers van deze organisatie al eerder tegen bij het Festival voor de Vrede.


Van hun website:
Rotterdam is een groene stad. Om dat te ervaren moet je haar groene ziel ontdekken. De Groene Loper laat zien waar bewoners met elkaar aan de slag zijn om Rotterdam groener en aantrekkelijker te maken. Het gaat om wijktuinen en parken, om stadslandbouw, groene speelplekken en schooltuinen: als je locatie maar regelmatig openbaar toegankelijk is voor bezoekers, mag je aansluiten.

De Groene Loper is een beeldvormingtraject.We willen het beeld van Rotterdam van grijs naar groen veranderen. Dat doen we met een doorgaande media campagne met de groene agenda op facebook, twitter en deze site. Een paar keer per jaar organiseren we struintochten door stad en omgeving. In de winter zijn er  winterwandelingen met hartverwarmende hapjes op leuke plekken, in de zomer houden we Koken in het Groen. Met deze campagne zorgen we ervoor dat bijna onbekende plekken ruimschoots de de aandacht krijgen waardoor nog meer bewoners zich inzetten voor groen in hun buurt. De Groene Loper is een vrijwilligersorganisatie en huurt slechts incidenteel projectleiders en medewerkers in.

Dit is het team van de Italiaanse veganist Frederica.

Wat je hier kunt eten.

Alstublieft, uw kommetje minestrone.


De ontsnapte kip voor bij de polenta. $

Harmen komt even zeggen dat ze nog 40 minuten hebben.

Dat leidt tot onvervalst Italiaans drama (met een knipoog), want de spanning stijgt.

De dames bieden hun hapjes aan de jury aan.


Dit zijn De Planteneters, het team onder leiding van Julia Goryun. Het eten en drinken was op de bon.

Geld voor bonnetjes wisselen.

\
Je kon voor een prikkie heerlijk eten.


En bij Ahmed Vatansever, de man met de samovar, een lekkere kop thee drinken.

'Russia goes Asian: Russian crêpes with spicy tofu filling'. Oké, internationale hapjes vragen misschien om een wereldtaal. En Julia Goryun (foto onder links) is geboren in Rusland.





'Save-the-sea-salad'.


Knap opgemaakt voor de jury.

Julia vertelt over de gerechten aan de jury.

En gaat online.

Om de vier hoofdthema's te noemen waarop werd gejureerd: indruk team, presentatie kookplek, presentatie gerechten en smaak. Bij smaak staat het zinnetje 'Ik wil hier best meer van eten'. Veel juryleden vonden het jammer dat ze niet alles op konden eten, want het was vaak erg lekker. Maar als je maag vol zit, is het volgende gerecht al niet meer zo lekker en dan wordt jureren nog lastiger.

Het rapport van één van de juryleden. Gezien de cijfers hopen we maar dat 5 het hoogste cijfer is en niet 10!

De reacties van de jury (van de website van de Groene Loper):

Goryun’s Planteneters bekoorden de jury met op Russisch geïnspireerde gerechtjes zoals blini’s met tomaten suga en een al freddo notenpesto, die zo romig was dat het geklopte slagroom leek. 'Heerlijk landelijk' vond jurylid Caroline Zeevat, de kookboekenschrijfster en stadstuinder, hun gerechten.

Het team rondom de Italiaanse architect Frederica werd geprezen door rockzangeres Ming, die vooral het hartverwarmende minestrone soepje en verwerking van witlof heel lekker vond.

'Een prima poging om een vegan vertaalslag te maken in de Italiaanse keuken', aldus Gijsbregt Brouwer van de Buik van Rotterdam.

Het wijkteam rondom Sander Dikstra pakte uit met een salade van rauwe bietjes, maispakketjes in een gebakken maisblad en ander lekkers. 'Mooie gerechtjes', vond de jurerende oesterman Arjan Moeken.

Petra de Koning, projectleider en manusje van alles van Koken in het Groen gaf Césare Peeren het woord om de winnaar aan te kondigen.

De vier mannen van het LaLibela team hadden hun rastalokken in kleurige mutsen gestopt. Al zingend bereidden ze hoog culinaire gerechten en nomineerde de jury hen unaniem als winnaar. Jurylid Césare Peeren, de recycle architect van Superuse-studio’s: 'De hapjes waren mooi op elkaar afgestemd en vormden een menu van zoet, zuur, knapperig en zacht. Vanaf nu lust ik wel tempeh.' 


De mannen van LaLibella waren er blij mee.




Als dank werd er voor ons gezongen, onder meer  de ‘Redemption song’ van Bob Marley. Goede kok en dito stem!

Wil je op de hoogte worden gehouden van activiteiten van de Groene Loper, dan kun je je hier aanmelden.


Foto's: Mick Otten en Johannes Odé
Tekst: Mick Otten en website Groene Loper