25 september 2014

ZWEM-event in zwemtent: net zoveel plezier!

Ondanks de restauratie van het Sportfondsenbad Rotterdam Noord, beter bekend als het Van Maanenbad, werd ook dit jaar daar het ZWEM-event gehouden. Het ZWEM-event was opnieuw de officiële start van Noord Sport: twee weken lang sportactiviteiten voor iedereen in Noord.

Aan de kant van de Van Maanenstraat kan je het zwembad niet in. Daar zie je wel hoe het zwembad vorm gaat krijgen.

De ingang is voorlopig aan de Schieweg. Een toegang die er al van oorsprong was, maar tientallen jaren niet is gebruikt, althans niet als hoofdingang.

Het blijft toch bijzonder dat je vanuit zo'n drukke weg opeens in een zee van groen en stilte terecht komt. Wie niet van het zwembad weet, zal ook nooit vermoeden dat daar een zwembad ligt.

Vanwege de restauratie, eerst van zwembad Oost en nu van het Van Maanen zelf, is er over het buitenbad een gigantische tent geplaatst. Voor het eerst wordt daar het event gehouden.

Er zijn dit jaar vanwege ruimtegebrek wat minder activiteiten en minder deelnemers (zo'n 80 kinderen).


Het plezier bij de kinderen is er niet minder om, zoals hier bij het persluchtduiken. En het voordeel van minder kinderen is, dat iedereen langer kan! Deze activiteit werd opnieuw georganiseerd door Onderwatersportvereniging de Grot.


Eerst de duikbril passend krijgen, want bij het duiken je bril vol met water krijgen, is natuurlijk niet de bedoeling.

Lena is helemaal gevallen voor het duiken en begeleidt de kinderen. Zij geeft de ademautomaat aan het kind, dat dan op eigen houtje (maar direct naast haar) kan zwemmen.

Ziet er stoer uit (en heeft geen hulp nodig met die duikbril)!

Zijn prachtige kuif blijft boven water uitsteken; alsof het een vreemde haaienvin is.

Leden van de vereniging maakten films en foto's onder water.

Durft ze? Twijfel. Ze gaat.


Moedig hoor en ze vond het best leuk.


De andere jonge begeleider van de vereniging.


Onbezoldigd organisator Patrick van Sevenbergen van B-sportive (uit de Noord Sport-krant): Zeven jaar geleden deden we als Z&PC Rotterdam mee aan het 'Swim2Gether' project van de zwembond. Het doel van dit project was om kinderen tussen de 6 en 12 jaar kennis te laten maken met de zwemsport. We wilden hier graag iets speciaals mee doen en eens iets anders dan bijvoorbeeld een proeftraining. Daarnaast leek het ons een goed idee om samen te werken met met alle zwemverenigingen in Rotterdam Noord. Zo krijgen de deelnemers een goed beeld van alle zwemsporten en de bijbehorende verenigingen.


Een andere activiteit: onderwaterhockey.


Iedereen kreeg bouwhandschoenen aan. Niet vanwege de klap die je met een hockeystick op je hand zou kunnen krijgen, maar omdat de bodem van het zwembad ruw is en je er klaarblijkelijk makkelijk je handen aan openhaalt.

Daarnaast kregen de deelnemers in het begin ook een duikbril op, zodat ze onder water de puck konden zien. Maar bij de 'scrum' schoven die natuurlijk meteen van het hoofd of liepen ze vol. En anders besloegen ze zo snel dat je ook niets zag.

Dus dan maar boven water naar de puck, die hier op de bodem wordt gelegd, op zoek.

Het leidde tot grappige en chaotische taferelen.

Alleen maar plezier en geen traan zien vloeien.


Nou, oké, even een boos gezicht. Maar waarschijnlijk doet het water pijn in zijn ogen.



Bewapend met stick. Je zou er haast bang van worden.


Onder het toepasselijke motto 'Zonder jou redden we het niet' konden de kinderen bij de Rotterdamse Reddings Brigade (RRB) allerlei reddingsoefeningen doen.


Eerst even de deelnemerskaart knippen, zodat je kon aantonen dat je straks alles had gedaan.


Aangelijnd zwemmen?


Het is om te laten zien, hoe je met zo'n 'acht' om armen en schouders iemand snel en heel uit het water kunt halen.



Les in het reddend zwemmen.

Er werd aandachtig geluisterd. Belangrijk, want schoolzwemmen staat niet meer altijd op het programma van basisscholen.

Mocht je denken dat de kinderen het fris zouden krijgen: de temperatuur in de tent was haast tropisch.


Oefenen met reddingspop.


Patrick (van de website van Noord Sport): Als je kijkt naar het enthousiasme waarmee de kinderen deelnamen aan de verschillende zwemsporten en de grote betrokkenheid van alle samenwerkende organisaties, dan is dit een grote promotie voor de Rotterdamse zwemsport.


Ook dit jaar stond waterpolo weer op het programma.


Kun je je nog herinneren toen je heel klein was, hoe lastig het was je hoofd boven water te houden? En dan moet je ook nog eens hard zwemmen met een bal, goed kijken en de bal gooien.

Wel een stoer gezicht met die cap op.

Aan het begin van de wedstrijd even hard klappen op het water; een ritueel om elkaar moed in te spreken en succes te wensen.


De scheidsrechter en de publieke tribune.


De waterpolo trainers: typerende brede 'zwemschouders' bij zowel mannen


als vrouwen.

Gewond geraakt bij waterpolo of ergens gevallen?



Nog even alle vrijwilligers, verenigingen en de sponsors bedanken. ZWEM-event 2014 werd georganiseerd in samenwerking met Sportfondsenbad Rotterdam Noord, de gebiedscommissie Rotterdam Noord, Bewonersorganisatie Bergpolder, Stichting Volkskracht, Vestia en PLUS.




Het is een beetje behelpen met de voorzieningen in de tent. Naar verwachting is de restauratie in 2015 klaar. We wachten vol spanning af hoe het zwembad er uit gaat zien!


Het ZWEM-event is voorbij en de vrijwilligsters pakken hun spullen bij elkaar.


Onder de woonhuizen door weer naar buiten.

Volgend jaar weer binnen in het gerestaureerde bad en hopelijk weer buiten in de zon!


Foto's en tekst: Mick Otten