20 juni 2014

Noord4daagse: record aantal deelnemers in zon en regen

Ook dit jaar - van 2 t/m 5 juni - was er weer de Noord4daagse. Met een record aantal deelnemers in zon en regen.

Verzamelen, zoals vanouds, bij de Bergsingelkerk. Daar bivakkeerde de organisatie met alle vrijwilligers.

Inschrijven voor individuele lopers.

Van één van de ouders vernamen we dat de school waarop zijn kind zit, niet meedoet aan de avondvierdaagse. Teveel gedoe? Weinig aanmeldingen? Hoe dan ook jammer. Maar niet getreurd: als je school niet meedoet, maar je wilt wel meedoen, kun je je inschrijven via noord4daagse.nl.

Van de organisatie hoorden we overigens dat ze heel blij zijn, dat de scholen in Noord de schouders er onder hebben gezet en zoveel kinderen hebben ingeschreven.

Organisator Sabine van Dijk van het Kinderparadijs geeft de laatste instructies door aan de vrijwilligers en verkeersregelaars.
Stichting Kinderparadijs Meidoorn is een sociaal kunstzinnig centrum in het Oude Noorden en organiseert al jarenlang bijzondere evenementen voor kinderen in Noord. Zoals bijvoorbeeld vorig jaar het Wensen Feest.

De politie hield een oogje in het zeil. Het verliep allemaal prima.

Om kwart over zes was het nog wat stil op het pleintje bij de kerk, maar dat was snel anders. Overal kwamen opeens kinderen, ouders, juffen en meesters vandaan.

Uit de hoogte begroette de imposante 'Lady Flower' de deelnemers.

Zo hoog dus.

Hier verzamelen. Maar wie?

We snapten wel wie hier werden verzameld: leerlingen van klas 6a van De Margrietschool aan de Noorderhavenkade.

Een imposante menigte stond te wachten op het startsignaal. 994 kinderen en zo'n 725 ouders; een record. Volgend jaar moet het aantal kinderen naar de 1.000+.

Alvast even vóórzingen.

De kerkklokken werden geluid en de wandeling over 5 km (3 km voor de jonkies) kon beginnen.


Vandaag - de laatste van de vier dagen - lopen we door het Liskwartier, Oude Noorden en een stukje door Crooswijk.

De voorhoede. Naar we later vernamen liep deze groep (inclusief de fotograaf) zo hard op de troepen vooruit, dat ze achteraf beter even halt hadden gehouden. Dat vanwege het aantal verkeersregelaars, want de eerste verkeersregelaar kon pas naar haar/zijn volgende verkeerspunt als alle wandelaars waren gepasseerd….

Langs de Noordsingel.

De man van de EHBO. Grote stappen, snel thuis.

Wachtend op het groene licht aan het drukke kruispunt bij de Bergweg/Eudokiaplein.


Kinderen van basisschool De Provenier.


Trots op haar school.

De wandeling wordt spannender met een bellenblazer.

Vandaag als verkeersregelaar, maar maandag mocht gebiedscommissievoorzitter Thomas Roskam het startschot geven.


Ook zo'n actieve buurtbewoner.


Plezier is altijd leuk om te fotograferen.

Het was heerlijk weer. Zonnetje maar niet te warm. Dat was eergisteren anders. Eén van de ouders: We waren gisteren net de start over en het begon ongelooflijk te regenen. Geen regenkleding bij ons en er viel nergens te schuilen. We waren meteen zeiknat. En het werd toen toch wel fris.

Misschien willen de kinderen hier in de toekomst wel wonen: 130 watt - stadswonen in Noord.

Voor de historie: in de tijd dat 'we' meededen aan het WK voetbal in Brazilië.


Langs de Rotte.

Over de Rotte. Wandelen we ook nog even door Crooswijk.

Nog met haar oude school. Volgend jaar verhuist ze naar een andere school.

En weer over de Rotte terug.

Vooral deze ouders verdienen een medaille.

Nog meer bouwplannen. Zie je met zo'n wandeling meteen wat er in Noord wordt gebouwd.

Blaren? Zijn moeder: Dat heb je er nou van als je geen sokken aantrekt.

Loopt de EHBO-man niet voor niets mee.Even wachten voor het 'signaal veilig' en dan de Bergweg oversteken.


Ook gebiedscommissielid Liselotte de Haan was vrijwilliger.

Na pakweg 4 km was er even een pauze bij Humanitas Bergweg. Daar werd watermeloen uitgedeeld.


Lekker watermeloen? Ja, lekker zoet!
Lust u er één?


Knipoog van een bewoonster van Humanitas Bergweg. De dames vonden het wel leuk om al die verschillende mensen te zien passeren.

Kinderen kregen hier ook een mooie roze aronskelk. Er waren er maar liefst 1.000 gesponsord door Fleur Menken van het plaatselijke bedrijf Opfleuren.nl en bloemkweker Calla.nl (Calla is de Latijnse naam voor aronskelk, dus je snapt wie ze heeft gekweekt).


En als we toch wat sponsors noemen: de afzethekken zijn gesponsord door Traffic Service Nederland, de portofoons door Cuna. Albert Heijn Benthuizerstraat heeft een deel van de drinkpakjes gesponsord en groente- en fruitwinkel Frans van de Polder een deel van het fruit.

Nog een bloemenmeisje. In passende groene outfit.

Pim poseert even als bloemenjongen.

Sabine: Per dag deden er circa 25 vrijwilligers mee, bijvoorbeeld als verkeersregelaar, bij de inschrijftafels of bij het uitdelen van drinken. Maar dat is los van alle ouders, mensen via de welzijnsorganisaties en andere partners (die soms ook weer vrijwillig meedoen). 
En dan hebben we het aantal ouders dat meedoet met de organisatie binnen de school niet meegeteld, zoals bijvoorbeeld bij basisschool De Margriet, die de coördinatie van een groepje op zich nemen. Of een ouder van de Blijberg (Ingeborg Nefkens) die alle 160 inschrijvingen via de school regelt en met een bankje in de gangen van de school zit en haar inschrijfbureautje heeft. Echt super!


Lang gewacht, maar dan zijn daar toch de rode petjes van de Hildegardisschool.

Een enthousiaste ouder van deze groep wordt geïnterviewd en gefilmd door Cineac Noord.


Zicht vanuit de VIP-box. Over een paar jaar mag zij ook meedoen.


Zij regelt het verkeer met flair.


We zijn er bijna. Langs de hekken van de Berkelselaan naar de Bergsingel: op naar de finish.

Zij wilden ook nog zo graag op de foto.

Wachtend met bloemen op (klein)kind. Zo'n 200 ouders, opa's en oma's, juffen, meesters en vrienden stonden op deze laatste dag de kinderen toe te juichen.

Voorheen middenstander en schilder Wim van de Burght kwam kleinkind, schoondochter (foto onder) en zoon filmen en feliciteren.


Over de finish. Ja, gehaald!


Kleinkind krijgt van opa een zoen. Ze heeft het gehaald!

Nog meer ontvangstcomité.

Medaille en kadootje.

Best wel trots.

Sabine feliciteerde de kinderen met het halen van de eindstreep.Ze bedankte alle sponsors en heel veel organisaties die op de een of andere manier bijdroegen aan de Noord4daagse.

Een hele waslijst maar we gaan ze toch even noemen: de Bergsingelkerk, Stichting Welzijn Noord (Basta, ‘t Lispunt, Mozaiek en Propeller), TOS, Buurtwerk.nl, Kingswork, Humanitas Bergweg, Sportstimulering Noord - ben je er nog? - Stichting Noordplus, Politie Rotterdam, Rotterdam EHBO, Speeltuin Het Noorden, Stadstoezicht en Wilskracht Werkt. Je snapt nu meteen hoeveel tijd en moeite het kost dit evenement te organiseren.


Elk jaar gaat een beker naar een winnende school.

Lady Flower, wie heeft er gewonnen?


Sabine: De Hildegardisschool gooide ook weer hoge ogen dit jaar met hun gezellige petjes, hun fanatieke gezang en ze liepen echt als groep samen. Maar de beker dit jaar is gegaan naar basisschool De Margriet, die meededen met 246 kinderen, die ook zingend door de straten zijn gegaan en per groepje goed bij elkaar bleven.

Alles helemaal goed verlopen. Geen heisa, geen relletjes. Dat is nog eens wat anders dan de inhuldiging van een landskampioen voetbal… Gewoon leuke mensen en goed georganiseerd.

De Noord4daagse werd mogelijk gemaakt door de gemeente Rotterdam. We hopen maar dat de gemeente deze traditie blijft voorzetten!


Tevreden ouders en/of wandelaars? Zijn outfit wijst er op dat hij heeft meegelopen.

En toen was het weer over voor dit jaar.

Wil je nog meer zien en lezen over de Noord4daagse, kijk dan op de website. Daar vind je ook de routes en foto’s van voorgaande jaren (of kijk nog eens naar uitgebreide reportages van de Noord4daagse van 2010 en 2012), Facebook of via Twitter (@Tweedethuis).Foto's en tekst: Mick Otten