21 mei 2013

Theater op de Hofbogen - De komst van Xia

Afgelopen vrijdag was de première van de theatervoorstelling De komst van Xia. Bijzonder: het stuk zelf, het spel, de locatie, het theater en de beleving!

De bijzondere locatie: op het dak van het voormalige station Hofplein, nu onderdeel van de Hofbogen en dus boven de Mini Mall. Met een weids uitzicht over het centrum van Rotterdam.

Dit is een reportage van de eerste try-out. Naast een aantal vaste acteurs doen er veel figuranten/vrijwilligers aan mee: de bewoners van de nieuwe samenleving. Hier werd nog eens de 'welkomstdans' voor Xia geoefend.

De makers van dit stuk en tevens vaste acteurs van Wunderbaum poserend voor film en foto. Van links naar rechts: Gijs Naber, Walter Bart, Maartje Remmers, Marleen Scholten, Hannah van Lunteren en Matijs Jansen.
  
Dit is Xia, sprekend in vloeiend Mandarijn. Vandaag gespeeld door Yelin Li.


The New Forest is een project van acteursgroep Wunderbaum. Zij zoeken, schetsen en spelen een alternatieve, toekomstige samenleving. Het project is niet alleen een theatervoorstelling, maar ook een online platform en samenwerkingsverband.
Opmerkelijke naam overigens: New Forest is een bos in Engeland dat in 1079 als zodanig werd ingericht om als jachtterein te dienen voor de koning. Gaan we 'na de ontmaskering van de oude democratie' terug naar een feodale samenleving?

Niet alleen wordt de voorstelling op een bijzondere locatie gehouden, het openlucht theater zelf is ook heel origineel. Het bestaat uit drie taartpunten, waarvan er twee - blijkt later bij de voorstelling - open kunnen. Zo wordt het van een intiem, naar binnen gekeerd, een open naar buiten gekeerd theater. Mooie symboliek die helemaal bij het stuk past. Het is een ontwerp van Bureau ZUS. Klik hier voor een beeld van de maquette en de ontwerptekening.

Hier werd nog eens het mechaniek uitgeprobeerd. Het is niet voor niets een try-out.

Het 'machtscentrum' van de nieuwe samenleving.


Walter oefent zijn tekst nog eens.

Een moment samen, om elkaar succes te wensen en moed in te spreken.


Bewoners met thee en koffie in afwachting van de voorstelling. Ook een beetje zenuwachtig?


Op pad naar het theater op het dak, dat de afgelopen jaren vanzelf aan het vergroenen is geslagen. Ook toepasselijk voor de nieuwe samenleving?


De eerste toeschouwers en bewoners nemen plaats. Voor de liefhebbers waren dekentjes beschikbaar om het gedurende de voorstelling een beetje warm te houden. Niet helemaal onnodig.

Walter heet iedereen welkom en begint de voorstelling.


Zes filosofen namen de huidige samenleving vanuit westers perspectief onder de loep. Van Plato tot Wittgenstein.


Hannah Sartre?


Conclusie: de samenleving is mislukt.


We gaan terug naar de oorsprong. We gaan de samenleving opnieuw formuleren, opnieuw uittekenen!

Bevolking, energie, geloof, orde, staatsvorm en voeding - de elementen waarop een samenleving is gebouwd - werden op het krijtbord uitgetekend. Ze werden besproken, bediscussieerd en bekritiseerd. Met een serieuze toon en evenveel humor. Bij deze eerste try-out moest deels nog van papier worden gelezen. Het maakte voor het zien en beleven van het stuk niet uit. Het leek alsof de filosofen uit eigen werk aan het citeren waren.Bewoner Patricia: 'Mooi hoor die voorstelling hier op het dak en alles wat daarvoor geregeld is. Wij proberen al zo lang om een speelplaats met groen te krijgen op de bogen. Maar nee hoor, ik krijg steeds te horen dat het niet kan vanwege allerlei wetjes.'


Niet Xia's broer, maar bewoner Johan. Wil later graag politie-agent worden, zo blijkt uit de website over de bevolking van The New Forest.Gijs troost Walter, maar slaat zijn onverwachte avances af.


De filosofen willen grenzen verleggen, zijn op zoek naar een nieuw gezichtsveld, een nieuwe blik.

Om terug te keren naar de oorsprong. De wedergeboorte van de samenleving.Inmiddels is de wedergeboorte scène geschrapt. De theatervoorstelling evolueert, net als de samenleving. En het was tenslotte de try-out.
De nieuwe samenleving wordt gepresenteerd: The New Forest.Maar er is natuurlijk meteen discussie. Bij wie ligt de macht? Zijn alle mensen gelijk?

Bewoner marianne (haar voorkeur voor een kleine m): 'ik vind dat zorg voor een goede gezondheid steeds belangrijker wordt. Daarom stel ik voor dat er hier een gezondheidspark komt met voorzieningen voor jong en oud en ook een tuin met gezonde kruiden.'

Bewoner Jeroen nodigt iedereen uit voor een buurtfeest.

Past vlees in de nieuwe samenleving? Er was een echte barbecue maar deels met vegavlees.


Een nieuwe samenleving gebaseerd op hernieuwbare energie. Een groot deel van de energie die de voorstelling kost, wordt gewonnen via zonnepanelen die op het stationsdak liggen. Het zijn dus niet alleen loze woorden.
De acteurs verdwenen, de muziek zwol aan en opeens bleken op de dansvloer heel veel toeschouwers bewoners te zijn.


Het theater ontsloot zich en in de verte stond een enkel klein figuurtje: Xia.

Xia is de nieuwe leider van The New Forest. De westerse filosofie wordt vervangen door een oosterse.

Ze kreeg al snel gezelschap. Xia's volgelingen: de eerste bewoners van The New Forest.


Zij wordt als nieuwe leider verwelkomd met een imposante en kleurrijke vaandelparade. Zoals op de website is vermeld: 'een ceremonie met Olympische proporties'.


Jammer dat het voor de toeschouwer wel heel ver weg is. Zo nabij en intiem als het eerste deel van de voorstelling is, zo veraf en afstandelijk is het tweede deel. Maar misschien is dat juist de symboliek die daarbij past.


Xia op weg naar haar 'troon'.Bewoner Rob biedt Xia, net als veel anderen een kado aan.


De welkomstdans.

Xia is geboren in China en bereikt na veel omzwervingen The New Forest. Daarmee eindigt ook de voorstelling, die - naar wij aannemen - in een andere vorm weer verder zal gaan.
Applaus en dankwoord van de acteurs aan de bewoners voor de zeer geslaagde try-out.Mocht je nu denken: mooi, nu heb ik de voorstelling meteen gezien. Vergeet het maar. Je mist 95% van het stuk, nog los van de sfeer en het met eigen ogen zien. Dus van harte aanbevolen!

Je kunt het stuk zien tot en met 22 juni. Voor meer informatie, klik hier voor de website.Foto's: Mick Otten en Johannes Odé
Tekst: Mick Otten