25 februari 2013

Schout Heynricplein gaat op de schop

Afgelopen woensdag was er een bijeenkomst om de plannen voor de herinrichting van het Schout Heynricplein door te spreken. Bewoners van de omliggende panden waren door de deelgemeente uitgenodigd voor deze bespreking in De Banier. Het Schout Heynricplein ligt in de Agniesebuurt aan de gelijknamige straat tussen de Schiekade en Banierstraat.


Jacco Bakker, sinds 1 januari regiemedewerker ruimte & economie voor de Agniesebuurt en Provenierswijk heette iedereen welkom. Dit was de laatste van vijf bijeenkomsten over de herinrichting van het plein. Door de deelgemeente, onderzoeksinstituut DRIFT en De Werff architectuur bv zijn bijeenkomsten voor bewoners georganiseerd, waarbij wensen zijn gepeild. Ook zijn er individuele gesprekken geweest.

Het ontwerpplan is bedacht door Riëtte van de Werff en vervolgens na de consultatie van bewoners aangepast. Zij presenteerde het aangepaste ontwerp.


Het plein nu.


Riëtte licht de plannen eerst in hun geheel toe, zij het dat dat soms met wat omwegen ging, omdat bewoners toch direct reageerden op haar verhaal. Vervolgens werden de plannen per deelonderwerp doorgesproken.


Parkeren
De parkeerdruk is hoog, maar toch gaat het nieuwe plan uit van 9 i.p.v. 23 plaatsen. Een bewoner die niet aanwezig kon zijn en heeft gemaild, laat weten dat hij het zeer vervelend zou vinden als parkeerplaatsen zouden verdwijnen. Het is volgens hem al zo moeilijk 's avonds laat een plek te vinden. Soms vindt hij pas een plek op 10 tot 15 minuten lopen.


De bewoners zijn het zich bewust, maar kiezen toch voor meer groen en speelgelegenheid. 'Het is al zo stenig hier en er staan al zoveel auto's. We willen liever meer groen en plek voor de kinderen.'


Bewoner Wim Notthroth, nu dus niet aanwezig namens Cineac Noord: 'Na 10 uur 's avonds kun je op de Schiekade makkelijk je auto kwijt.'

Ook aanwezig: Petra van Rijswijk van De Werf Kralingen-Crooswijk-Noord, de gemeentelijke organisatie die meedenkt over de buitenruimte en die beheert en onderhoudt.

Voetbalveld wordt speelveld
Dit wordt een speelveld. Op de vraag of het 'langs' of 'dwars' op de richting van het plein moet komen, is iedereen het er wel mee eens dat dat 'langs' moet worden. Dat wordt logischer gevonden en heeft ook de voorkeur van ontwerpster Riëtte: 'Er is altijd iemand die er meer of minder last van krijgt.' Zij oppert ballenvangers om ballen in de tuinen tegen te gaan, maar Jacco laat weten dat die niet in het plan zitten. Daar is op dit moment geen geld voor, dus: sponsors gezocht!


Het speelveld wordt wat verdiept aangelegd (er komt op het hele plein meer niveauverschil) en er komt een rand omheen, waar kinderen op kunnen zitten. 'Wordt het voetbalveld geen zwembad als het lager dan de omgeving komt te liggen?' Er volgt als antwoord dat naar de hele waterhuishouding van het plein is gekeken. Naar verwachting levert het geen wateroverlast op.



Frank van Steenbergen van DRIFT (Dutch Research Institute for Transitions) maakte aantekeningen van op- en aanmerkingen op het plan.



Groen
Bewoner: 'Zet maar geen blauwe regen tegen de schuttingen. Dat groeit zo snel dat het de schuttingen overwoekert en teveel snoeibeurten nodig heeft.'


Jacco vraagt aan de bewoners of zij de druif die tegen de gevel van Leen Bakker komt, zelf een beetje bij willen houden (met als beloning uiteindelijk lekkere druiven?). Wat betreft de geveltuinen laat Wim weten dat hij er een hard hoofd in heeft: 'Ik dacht bij de inrichting van mijn geveltuin dat iemand in een romantische bui mijn tuintje had leeggeroofd om het aan zijn lief te geven. Maar het gebeurt steeds weer en het zijn gewoon vandalen.'


Vraag van bewoner: 'Kunnen klimplanten tegen plassende mannen?' Een vraag die veel oproept, want bij de plannen wordt vaak de overlast van plassende mannen aangehaald. Dus geen dode hoeken of overkapte plaatsen, want dat leidt tot wildplassen. Dezelfde angst speelt in relatie tot hangplekken!



Bewoner: 'Ik stel voor dat de mensen die voorstander zijn van een moestuin hem dan ook zelf gaan bijhouden.'


Bankjes
Bewoner: 'Graag iets minder dichtbij de woningen. En met rugleuningen: wel zo prettig voor als je er langer op wilt zitten en voor ouderen. Ook graag wat meer prullenbakken.'


Even koffie tussendoor. Al was het maar om warme handen te krijgen: het was wat fris in De Banier.

Speeltoestellen
Riëtte: 'Er komen meer speeltoestellen, zodat kinderen kunnen klimmen, kruipen en glijden: een glijbaan, een tunnel.' Vraag: 'Wordt die tunnel geen slaapplaats....?'


Podium
Er is een podium ingetekend voor kindertheater en voor feesten. Maar waar de bewoners in het algemeen behoorlijk enthousiast zijn over de plannen, is dat niet het geval bij het podium. Bewoner: 'Is er behoefte aan een podium? Maak er liever een speelding. We kunnen altijd zelf een partytent of iets dergelijks neerzetten als dat nodig is. Misschien gaan er onder het podium weer mensen hangen of slapen. In het huisje dat er nu staat, stinkt het ook naar pies.' Anders misschien leeghouden voor een toekomstige toepassing?



Bij de bijeenkomst werd vaak aangegeven dat er veel overlast is van hondenpoep en wildplassers. Ook zijn de bewoners bang voor hangjongeren. Het plein is een soort doorgang en donkere plek tussen Schiekade en Banierstraat. Er wordt veel wildgeplast. Dus graag meer verlichting.

Voor Erik Jutten van Stad in de Maak is het geen halszaak. Hij is een leegstaande, vervallen woning aan het plein aan het opknappen. Daar komen we in een later bericht nog op terug.

'Gaan de plannen definitief door?' vraagt één van de bewoners. Jacco laat weten dat het er even om spande, maar dat er toch geld is gevonden om het uit te laten voeren.
Hij liet weten dat het ontwerp nu definitief wordt gemaakt en wordt toegestuurd. Het bestuur zal zich er nog een keer over buigen. Daarna gaat het naar de deelraad en zonder tegenslagen is het eind dit jaar klaar.

Vóór de daadwerkelijke uitvoering zal er nog nader contact zijn met de bewoners en Havensteder over de waterproblemen.


Het was een geanimeerde bijeenkomst.

Wij merkten een paar dagen eerder dat het plein in ieder geval wordt gebruikt. Zelfs op een koude dag in februari met een beetje zon waren er kinderen aan het spelen en zaten mensen lekker op de bankjes in de zon. Toen we bij de bijeenkomst vroegen of er daadwerkelijk veel gebruik van werd gemaakt, volgde er een eensluidend ja.

Op de bijeenkomst waren zo'n 15 bewoners aanwezig. Zij waren erg tevreden over het plan: het was veel leuker en groener geworden. De bewoners waren kritisch maar opbouwend en positief. Jacco: 'Fijn dat u zich als direct omwonende voor het plein inzet!'

We zijn benieuwd hoe het plein er volgend jaar bij staat!

Foto's: Mick Otten en Johannes Odé
Tekst: Mick Otten