2 maart 2015

Noorder Geluk - gevarieerd festival rond het Zwaanshals


Op 4 februari kon je rond het Zwaanshals genieten van 'Noorder Geluk': een leuk, kleinschalig en gevarieerd festival met kunst, workshops, muziek, dans, zoet en hartig lekkers, Kaaps bier en andere creatiefs van organisaties uit Rotterdam-Noord. Allemaal om gelukkig van te worden.

Om 16.00 uur werd het festival feestelijk geopend in het atelier van Fris Projecten gevestigd aan de Zaagmolendrift 12.

Fris Projecten is in 2009 opgericht door de zussen Roeqiya en Haadjar Fris. Fris Projecten organiseert kunstprojecten en educatieve kunstworkshops voor kinderen, volwassenen en ouderen en richt zich in het bijzonder op talentontwikkeling en het versterken van de eigen identiteit. Roeqiya en Haadjar zijn geschoolde kunstenaars en docenten met veel ervaring in het basisonderwijs, op bso’s en in buurtcentra. De zussen putten veel inspiratie uit hun Egyptisch-Nederlandse afkomst. 

Haadjar Fris heette iedereen welkom en vertelde kort over wat er te doen en te zien is en hoe het festival tot stand is gekomen.


Zie voor een verdere toelichting door Haadjar de video van Cineac Noord.  


Voorzitter van de gebiedscommissie Noord, Thomas Roskam: Geluk is een heel mooi thema, want iedereen jaagt het na in zijn leven. Iets universeels wat wij allemaal zoeken en daarom wens ik iedereen vandaag veel succes met zijn zoektocht naar geluk langs deze route. 

Haadjar verspreidt onderstaande programmakaarten. Het was bomvol en een deel van het publiek stond geduldig buiten te wachten en te luisteren.

Veel activiteiten vonden plaats in leegstaande panden op het Zwaanshals en de Zaagmolendrift.


Trek in een biertje van de Kaapse brouwers? Ines en Yasmin Fris (inderdaad zussen van Roeqiya en Haadja en vrijwilligers bij Noorder Geluk) proeven.

Hij hield het bij een sapje.

We gaan rechtsaf naar de Zaagmolendrift 4, waar Rechtstreex haar producten laat zien en waar je kunt horen waar Rechtstreex voor staat: De lekkerste producten van het land, zo bij jou in huis, rechtstreeks van de boer! 


Daar zien we ook (in rode jas) Roeqiya Fris, nu als klant.

Het ziet er gezond en lekker uit. Via hun website kun je lezen hoe je hun producten kunt kopen.  

In hetzelfde winkelpand: tijd voor kunst!

© Esther Dijkstra

Zoals de erg grappige beelden van illustrator Esther Dijkstra: Door oude foto's met elk hun eigen verhaal samen te voegen, maak ik weer nieuwe verhalen...   

En grafisch werk van Evalien Lang, Ferry van Steijn en Marc Kolle (samenwerkend onder ikRotterdam) van plekken en situaties in Noord.


Als in een huiskamer: de dame rechts van Pluspunt Rotterdam vertelde verhalen over Noord. Pluspunt Rotterdam is een expertise centrum voor senioren en participatie. Zij hebben een programma waarbij je ouderen kunt inhuren (voor een zacht prijsje) die vertellen over het leven vroeger.

Van de huiskamer naar het exotische Oude Noorden. Soraya Sultan geeft al jaren buikdansles en heeft haar eigen studio.

In het sousterrain liet Denise van der Spoel een video zien. Via een pop-up boek gemaakt door Cornelis Bos en Bart Vollebregt, vertelt zij een sprookje over een viaduct. Voor onder andere het ministerie van Rijkswaterstaat, waar (helaas voor ons) het pop-up boek zelf ook lag. 


We steken de straat over naar Zaagmolendrift 35, waar we ook buiten kunnen lezen wat er te beleven valt.

Je wordt helemaal niet gelukkig van Facebook! Dat zijn de woorden van Maurik Stomps. Hij laat zijn kunstwerk, aangedreven door een electromotorfiets 'liken'. Zo maar willekeurig, dus ook een compleet onleesbaar Russisch Facebookbericht werd van een opgestoken duim voorzien.

Weet u meteen waar al die likes vandaan komen...

Nils Mork (hieronder midden op de foto) heeft een interactieve doe-het-zelf installatie gemaakt, waarmee bezoekers zelf kunst konden maken.© Ella Elisabeth

Ella Elisabeth noemt zich beeldmaker. Ik ga veel handmatig te werk. Daarin verkies ik oude technieken boven de technieken van nu. Analoog in plaats van digitaal en verf in plaats van photoshop. 


Haar kunst: henna live painting.


Met henna maakte Ghizlane een 'sierlijk handje'.


Voor henna zetten heb je een vaste hand nodig. Wat extra ondersteuning geeft een strakkere tekening.


Er was Nesha, de waarzegster van de Buurtcirkel van Pameijer. Zij kon je horoscoop lezen en - niet onze woorden - koffiedik kijken. Buurtcirkel is een project waarbij een groep cliënten van Pameijer  samenkomen en samen dingen ondernemen om te participeren in de samenleving.

De waarzegster: Je gaat een huis kopen en krijgt een jongetje en een meisje. Want dat wil jij, al weet je dat misschien nog niet. 

We lopen het Zwaanshals in en komen deze dames tegen die zo gaan optreden bij Natur-el, Zwaanshals 255. Natur-el is een kledingwinkel voor vrouw, man en kind en voert 'organic, fair en fashion'-kleding. Zoals ze het zelf zeggen: Organic/biologisch = geitenwollensokkerig? Welnee! In onze winkel en webshop vind je eerlijke & mooie mode die ook nog eens betaalbaar is.

In de winkel is er een flamenco performance van leerlingen van Mirjam Bloem (links op de foto) van Flamenco Rosa de Compás.In de Vintage Sale winkel van Isis Inc, Zwaanshals 247a, kon je terecht voor vintage kleding, juwelen, schoenen en accessoires en

…voor een workshop djembé door Hans de Vries van Africa Percussie (rechts op de foto).

Dat werd met veel plezier gedaan.En zo fanatiek dat deze trommelaar aan de workshop een voldaan gevoel maar ook pijnlijke handen had overgehouden.


In Zwaanshals 271 kon je vandaag door vrijwilligers en cursisten van Bij Corrie gemaakte tassen en sieraden kopen. Ook in een leeg winkelpand. Jammer eigenlijk die lege panden, want het doet de op zich leuke winkelstraat geen goed.

Van de website: Bij Corrie organiseert en ontwikkelt verschillende activiteiten die bijdragen aan jouw persoonlijke ontwikkeling én die de cultureel en maatschappelijke samenhang in de wijk bevorderen. Maar vooral omdat het leuk is samen iets te doen. 


Zo zoekt het textielatelier van Bij Corrie in de 1e Pijnackerstraat 64 vrijwilligers die kunnen haken, naaien en breien. Je hoeft niet veel ervaring te hebben en bent alle werkdagen welkom van 9 tot 16.30 uur.

Via de overkant van de straat lopen we terug langs Zwaanshals 274, waar het Noorder Geluk duidelijk zichtbaar is aangebracht.

© Chiara Arkesteijn

Binnen was er onder meer werk te zien van Chiara Arkesteijn.

We dachten: we komen straks nog even terug. Maar sorry kunstenaars, er was nog zoveel meer te fotograferen.

Iets verderop in de straat lag de bewaker van een winkelpand dat werd opgeknapt er kunstig bij.

Terug in het pand van Fris Projecten werd aan kinderen een workshop cartoontekenen gegeven.De workshop werd verzorgd door Vincent van Kitocartoons.

Cartoontekenen heeft sinds de aanslag bij Charlie Hebdo een andere lading gekregen (een geplande workshop bij Donner werd onlangs vanwege het risico op aanslagen afgeblazen). Gelukkig heeft het voor kinderen niet die lading!


Lieke van Geek de Chique gaf een workshop voor kinderen van Fris Projecten.


We gaan weer naar Zaagmolendrift 35 voor wat lekkers zoets en wat te drinken.

Yasmin Fris achter en Tessa van Blokland, medewerkster van Fris Projecten, voor de bar.

Om 17.30 uur werden het zoets vervangen door hartige en zeer smakelijke hapjes van o.a. Bom Gosto - Casa de pasto, een Portugees restaurant om de hoek op Zwaanshals 275. Er was genoeg voor iedereen.


Twee bestuursleden van Fris Projecten: Pauline Huyts (links) en Mirjam Wagensveld, die zich verschuilt achter een lekker hapje. Maar je kunt haar gezicht hier zien en lezen waarom zij en Pauline bestuurslid zijn bij Fris Projecten.Dat is hier op het Zwaanshals, maar of die nog open zijn? De borrel is al begonnen!

Ook hier waren de Kaapse Brouwers weer present.

Lekker biertje en gezellig.

De kinderen amuseren zich door muziek te maken met het bestek waarmee ze net heerlijke hapjes hebben gegeten. Als support act voor de Rotterdamse band die zich op dat moment aan het prepareren is voor een optreden:

pop/rock band Abby Lies. Van hun website: De band neemt het publiek mee in sfeervolle, catchy nummers. Inspiratie wordt gehaald uit de muziek van The Editors, The Naked and Famous, White Lies en Florence and the Machine.

Jule Cats: zang.

Sander Opschoor: drums.


Muziek voor jong en oud(er).Peter Olthof: basgitaar en zang. Brak maar liefst twee snaren bij het optreden, maar na een korte pauze kon de band weer verder.

Marlijn Cats: toetsen en zang. Het was lekkere muziek waarbij je niet stil kon blijven staan. Hier kun je ze zien en horen.

Een mooie afsluiting van een afwisselend en inderdaad gelukmakend festival.


Met dank aan de sponsors gemeente Rotterdam, Havensteder en Fonds DBL en natuurlijk de vrouwen van Fris en de vele vrijwilligers en deelnemers!


Foto's: Mick Otten en Johannes Odé
Tekst: Mick Otten