29 juni 2014

City Art: opening kunstsociëteit in Noord

Voor veel Rotterdammers en met name Noorderlingen zal Chris Ripken geen onbekende naam zijn. Hij is kunstenaar of - zoals hij zich zelf noemt - beeldbouwer en al heel lang actief in Noord. En dat niet alleen als kunstenaar maar ook jarenlang als onbezoldigd jongerenbegeleider. Op 31 mei startte Chris een nieuw initiatief: City Art.


Chris: Ik heb het City Art genoemd; een nieuw podium voor beeld en geluid. Als kunstsociëteit voor Rotterdam Noord. Elke 6 weken brengen wij een nieuwe expositie op de begane grond en openingen gaan met andere kunstdisciplines gepaard. We zijn wekelijks open van 15 tot 19 uur op donderdag en vrijdag en op afspraak.

Chris' vriendin en grote toeverlaat Hannie Bierens zorgde onder meer voor de drank.

Vanavond is er op de openingstentoonstelling veel werk van Chris zelf te zien (in dit bericht voorzien van de titel), is er een performance, dans, voordrachtskunst en muziek.

Hoog bezoek vanuit drie windstreken: van links naar rechts Liskwartier, Oude Noorden en Agniesebuurt.

Chris zit in een pand in Bergpolder,  Insulindestraat 248, waar lang geleden een supermarkt was gevestigd. Het pand is eigendom van de gemeente (Stadsontwikkeling) en stond op de nominatie gesloopt te worden bij de herontwikkeling van Bergpolder-Zuid. Maar degene die hier zou gaan herontwikkelen was woningcorporatie Vestia. En die hebben daar het geld niet meer voor: de plannen staan voorlopig in de ijskast. Voor Chris aanleiding om binnen alles maar eens grondig op te knappen. Het ziet er - zeker als je de oude situatie kent - prima uit.

Vooraan Vrouwtje met bikini en ander werk van keramiek.

Grote Rode Vrouw ook wel Victoriusse, keramiek.

Had hij voorheen expositieruimtes op de 1e en 2e etage, nu heeft hij ook op de begane grond een mooie ruimte om te exposeren. In zijn totaliteit lijkt er voldoende ruimte om ook groot werk van de wereldberoemde Anish Kapoor hier eens te laten zien.

Swing in (staal)

Rider on the storm (staal)

Henk Siffirinus Oosterwolde (rechts) heeft de website voor Cris gemaakt en documenteert zijn werk. Hier vertelt hij met veel enthousiasme over de stalen sculpturen van Chris.Off and On (staal)

Ceep on dancing (staal)


Tijd voor de officiële start en dus voor toespraken.

Te beginnen met Saskia Troy, die onder andere werkt voor de VN op het gebied van kinderrechten.

Cécile van Willigen, van de gelijknamige juwelier aan de Schiekade: Chris, naast al je mooie werk hier in Noord, jouw mozaïekbeelden bij ons voor de deur, heb je nu ook nog eens een prachtige expositieruimte!

Toost op City Art.

Dennis Winter vertelde wat de bedoeling is van City Art. Geniet van de kunst!


Chris bedankte Dennis, zijn zoon Kasper, Henk, filmer Peter de Jong en nog vele anderen voor hun inzet en ondersteuning. Als je kunstenaar bent en je wilt exposeren of optreden, dan kun je daarvoor bij City Art terecht.

Op de 1e etage was er daarna een wervelende dans: 'Dream Chase Become' van Future In Dance.
Future In Dance is een door Indirah Tauwnaar opgerichte organisatie om dansers op te leiden.

Danser achter The Gift (staal).

Mother Earth (keramiek en mozaïek) en danser. Mooi hoe dans en Chris' kunst elkaar aanvullen.

Zo wervelend dat (ook) de techniek het niet kon bijhouden.


Chris heeft al eerder in Noord geprobeerd door het organiseren van kunstexposities een cultureel centrum van de grond te krijgen. Zoals Kunstpoort Noord in 2009. Daarnaast houdt hij wel van discussie over kunst en de rol daarvan in de samenleving en organiseerde daarover een kunstdebat. Ook heeft hij - volhardend als hij is - nog een tijd een tweede galerieruimte gehad in de Noordmolenstraat. Dichter bij het winkelend publiek, maar klaarblijkelijk niet het meest kunstminnende publiek.
Danser voor Labour (keramiek en mozaïek).


Zatkeen (staal)

Na de overrompelende dans van Future In Dance was er een haast verstilde performance van Ingrun Schnitzler, Philemon Mukarno en Martine von Gleich. De performance was naar een idee van en geproduceerd door Honza Svasek. Hierboven spreken zij nog een en ander door in de voorzaal van de 1e etage; 1 van de 2 ruimtes op deze etage die ook door Chris is opgeknapt.


Philemon Mukarno (links) en Ingrun Schnitzler.


Martine von Gleich op viool.
Beauty line (staal) en Ingrun.
Zie weblog De Storm in Beweging voor nog meer beelden van de performance.


Dennis is even aan het voorspelen, om dadelijk...

… de voordracht van Muna Shirwa met 'the art of spoken words' te ondersteunen.


Een bijzondere voordracht.


Als laatste act was er Michael van Orden. Vriend van Chris sinds 30 jaar, muzikant en schrijver. Chris had ergens een orgel uit de oude doos voor Michael opgesnord. Die had zo zijn bedenkingen om te spelen.

Aanmoediging om te spelen.


Maar we moesten eerst een kaart trekken. De betekenis is ondergetekende ontgaan, maar het gaf de nodige hilariteit.

Uiteindelijk speelde hij dan toch nog.


Chris: Op 19 juli heeft City Art weer een nieuwe expositie: Bima Engels: paintings, Herman Koekkoek: performance, Yellow Dog Trio: piano/bas/drums, Zane Wayne Massey: saxofoon. Chris Ripken: sculptures. De opening wordt verricht door Peggie Wijntuin (van 19 tot 23 uur). 

Foto's en tekst: Mick Otten