De initiatiefneemster en Noord's eerste gelukzoeker was Petra van Vliet (foto rechts).
Petra, bewoner van het Lisplein: Ik geef trainingen over geluk bij bedrijven. Toevallig kwam ik daarbij op internet de Geluksroute tegen. Dat leek mij een prachtig initiatief voor Noord. Het voelt goed, het doet iets met mensen; het komt vanuit het hart. Dit is dus de eerste Geluksroute in Rotterdam Noord. Via deze link van haar bedrijf Innerluck.nl kun je meer over haar motieven lezen.
Bij twee geluksinformatiepunten kon je een plattegrond oppikken, zodat je precies wist bij wie en hoe laat je je geluk kon opdoen.
En je kreeg een polsbandje om met de passende tekst 'het geluk omarmt mij'.
Het idee achter de Geluksroute zoals is verwoord op de website:
De uitnodiging van de Geluksroute is heel simpel: waar word je gelukkig van en wil je dat delen?
Die uitnodiging is voor iedereen, dus of je nu van yoga houdt of bellenblazen, van stilte of juist beweging, het kan allemaal. Ook een hele filosofische uitwisseling over geluk, over de maakbaarheid of dat het uberhaupt 'ergens' door komt, of dat je het gewoon wel/niet bent, of dat er verschil is in de soorten geluk, het maakt niet uit. Want geluk delen brengt altijd meer geluk te weeg.
Om het enthousiasme van de geluksteamleden te beleven: bekijk het filmpje van Michèle Sparreboom, waarmee zij geluksbrengers aan het werven was.
Eén van de geluksinformatiepunten was Lisplein 5. Daar hebben Aline de Jong & Leo Hogenboom al een aantal jaren een kunstgalerie.
Er is heel veel geluk te beleven en we hebben alleen de zaterdag. En ons blog gaat alleen over Noord, dus laten we het Kleiwegkwartier links liggen. Michèle en alle geluksbrengers van het Kleiwegkwartier: sorry! We hopen dat bij editie 2015 een Kleiwegger aan het bloggen is geslagen.
We fietsen naar Bergpolder. Aan de De Savornin Lohmanlaan woont Saar Krakauer. Daar vinden we buiten een mand met potjes muesli. Een beetje verwarrend, want bij de potjes staat ook de tekst 'De muesli is op… helaas!' We hebben 'ons' potje muesligeluk voor de volgende zoekers laten staan.
Saar: Ik hou van ontbijten en ontbijt maken. Gewoon, omdat Geluk's morgens al begint. Proef wat krokant Geluk en kom een potje zelfgemaakte muesli afhalen uit een mandje voor de deur.
Saar kwamen we later nog tegen (zie verderop): Tuurlijk had je een potje mee moeten nemen!
De Hof van Noord aan de Gordelweg bood onderdak aan veel geluksbrengers.
Zoals Martine Wagner. Zij maakt uit een speciale mix van aarde en andere ingrediënten een bolletje, waarin zij met haar duim een gat maakt.
Daar propt ze allerlei plantenzaden in.
Waar word jij gelukkig van? Martine: Ik vind het bijzonder dat er zoveel natuur midden in de stad is. Ik vind het heerlijk om hier - buiten - te zijn. Lekker tuinieren; het geeft me rust. Natuur haalt het beste in de mens naar boven.
De zaadbommen liggen klaar om gepoot te worden.
Jeanet - net als Martine en Karina Janssen (foto onder) tuinbezitter - verwijdert (on)kruid om de boel een beetje te fatsoeneren en Karina de ruimte te geven te graven.
Karina graaft een sleuf bij het hek, waar de zaadbommen straks in belanden. Nog dit jaar ontwikkelt zich dat tot allemaal kleurigs en voedzaams voor bijen.
Ook Anne de Graaf (links) en fotografe Petja Buitendijk hebben een tuin in de Hof van Noord.
Lekker stukje taart en gratis thee. Een koopje dus. Worden wij als Hollander ook gelukkig van… De opbrengst ging overigens in de algemene tuinpot.
Waar word jij gelukkig van? Petja: Ik zit in het bestuur van de Hof van Noord en ben veel in de tuin bezig. Net als Anne houd ik van bakken en thee. En juist andere soorten baksels, zoals rabarbertaart. Ik geniet er van als mensen - net als ik - dat lekker vinden. De rabarbertaart smaakte naar meer.
Het café van de Hof met nog meer geluksbrengers.
Gré Ploeg, uitgeefster, tuinier en milieucoach, verkoopt tweedehands spullen van medetuinders voor de Hof.
Waar word jij gelukkig van? Gré: Ik vind het leuk om de spullen mooi uit te stallen. Het is tweedehands spul van leden van onze Hof. Het is goede recycling. Weggooien is een schande!
Johanna: Ik heb het niet gekookt hoor, maar mijn moeder. Haar specialiteit is roti. Ze kookt echt voor haar plezier. Mijn moeder heeft hier ook een tuin en zij wilde meedoen, en ik dus met haar.
Smaakt het? Prima!
Wat later kwam Satrupa Treclay, Johanna's moeder. Oh nee, een fotograaf. Daar had ik geen rekening mee gehouden. Niets aan de hand hoor Satrupa.
Eva Bes is gelukkig met haar manier van leven. Zij is diëtist en leefstijlcoach. Ik propageer groene en creatieve evasie: een gezonde, creatieve en duurzame manier van leven. Ik leer mensen te ontsnappen aan de waan van de dag, aan de gekte in hun hoofd. Dat zoek ik buiten de gebaande paden en geijkte wegen. Vandaar de naam van mijn bedrijf: Evasie.
Eva is als vrijwilliger milieucoach en heeft een koffer vol informatie. Alleen waar is de led-lamp, want die is toch nog zuiniger dan de spaarlamp?
Eva maakt ook kunstwerkjes (mobiles) van allerlei zaken die ze tegenkomt; ze kan niets laten liggen. Daarin creërt zij haar eigen wereld. Ze wil graag gevarieerd bezig zijn.
Ondertussen een gezellig en afwisselend optreden van de Ukuladies. Links Anouk Vinders,
Jennifer Ravenstein en
rechts Suzanne Jalink. Klik hier voor meer over de Ukuladies en hier om naar hun zang, ukelelespel en jodelen te luisteren.
John Beekeeper is actief in de Gandhituin. Waar wordt John gelukkig van? Van bijen natuurlijk; dat zijn geluksbrengers.
John: Wil je gezond oud worden? Dan moet je dagelijks 1 lepel honing in lauwwarme biologische appelazijn opgelost innemen. Probeer maar eens. De smaak valt niet tegen.Wist u dat? Allerhande weetjes over bijen.
John: Dit is al het 3e jaar dat we bijen hebben. Ze doen het hier goed. Er is door de afwisselende 'bebouwing' over een lange tijd van het jaar een grote variëteit aan voedsel voor bijen, zodat er geen hongersnood ontstaat. We willen nog meer bijvolken hebben en ze over de tuinen gaan verspreiden. We hebben John (zie hem ook hier figureren) nog niet gevraagd of de vorig jaar geplaatste bijenhotels ook daadwerkelijk een nuttige bijdrage aan het bijenbestand leveren.
Schrijver en dichter Frank Vingerhoets vertolkte gedichten.
In stilte geboren
De pen lekt ideeën op het papier;
hij zegt niets, maar spreekt vrijuit
Hij put uit een voorraad onbekende klanken
en giet dat in een vorm van beperktheid
Een woordeloze waterval golft
naar beneden in een meer van
zoeken naar begrijpelijkheid
En daar is dan een gedachte die
als een hand in een handschoen glijdt
De hand is het instrument van
de gedachtemaker; hij buigt
de woorden en smelt ze tot zinnen
Hij kookt ze tot alinea's en
destilleert daaruit zijn teksten
Hij probeert de bron te beschrijven,
maar struikelt in het zoeken naar
begrijpelijkheid.
Lees hier meer over Frank en voor nog een paar gedichten.
Karin Padmos, drijvende kracht achter veel initiatieven in Noord (zoals de Hof van Noord), zit hier gelukkig te wezen met een achter de stoel verborgen sigaret. Dat wel.
Tanja Hermans van Bloembinderij Geschikt wordt gelukkig van haar mooie binnentuin (zie boven en onder), boeken ruilen en mozaïek.
De binnentuin ligt achter haar winkel aan de Bergselaan 301. De tuin is alleen bij speciale evenementen te bezichtigen.
Michel Uiterwijk van Miesman Design had een grappig idee uitgewerkt om je liefde voor en verbondenheid met Rotterdam te betuigen: Love is in de R.
Dat kon met je eigen telefoon of camera.
Of Michel maakte de foto met de zijne.
Michel in de R. Een selfie gaat toch niet helemaal lukken.
Misschien had je ze hiervoor al zien rondlopen in de tuin bij Bloembinderij Geschikt. Wietske Idzinga (rechts op de foto) en Renee Cumming deden ook mee als geluksbrenger, maar door een misverstand waren we te laat.
Wietske en Renee: In jou zit heel veel klank en beweging, die gehoord, gezien, geleefd en beleefd mag worden. Het schitterende instrument hiervoor heb je altijd bij je: je stem! Je lichaam is de klankkast waarin de klanken resoneren. Tijdens deze workshop spelen we met de klank van je stem en met ritme.
Krokodillenman? Nee, ik ben een draak. Dat zie je toch!
Bij Anouk Bedeaux van Tafel-design.nl, Insulindestraat 112, konden we aan tafel. Om gewoon lekker even te zitten, wat te drinken, een koekje te eten, te kletsen en om te leren twittercolumns te schrijven.
Het was er gezellig. Waar het bij sommige gelukbrengers spijtig genoeg wel erg rustig was, was hier lekker wat aanloop.
De twitterdocentes Zita Bebenroth (foto boven) en Diana van Ewijk (foto onder) van Geluk in 126 tekens waren eerst op het Insulindeplein gaan zitten, maar daar zaten ze wat verloren. Gezellig aanschuiven dus bij Anouk en dat gaf veel reuring.
Probeer het maar. Het is de bedoeling - of beter uitdaging - om in 126 tekens te schrijven (Twitter heeft er maar liefst 14 zelf nodig voor de hekkensluiter met #twittercolumn). Gelukkig krijg je wel steeds in beeld hoeveel tekens je hebt gebruikt. En je mag woorden - voor deze twitter-ongeletterden soms op de meest onbegrijpelijke manier - inkorten. Scheelt je weer wat tekens.
Gaat Michel van der Sanden het geluk vinden in twitteren? Of een welkome aanvulling voor zijn communicatiebedrijf?
Deze prachtig oranje Vendex 400 (toen V&D ook dat soort producten nog verkocht) typemachine gaf ons een nostalgisch geluksgevoel. Prozaïsche vraag maar kun je daar dan nog linten voor krijgen? Diana: jazeker, maar alleen nog voor bepaalde types.
Een mooiere vergelijking tussen oude en nieuwe mediabrengers is niet in beeld te brengen!
Zit Zita het ene moment een beetje te bakken in de zon, wordt het volgende moment toch een beetje te koud. Jasje aan.
Ze noemden het columns, maar wij vinden 'twitterdichten' beter passen. Klinkt ook veel poëtischer.
Petra hangt nog een polsbandje om.
Tussen het groen van het De Savornin Lohmanplantsoen vinden we de geluksbrengers van de Stadsbiet. Die hebben voor ons een 'Rotterdamse High Tea van Guerilla oogst'.
De dames van Stadsbiet, dat zijn Ariane Lelieveld, Monique Ravensberg en Leah Groeneweg, bieden je een groene high tea aan van guerilla food. Hartige en zoete lekkernijen, bereid met behulp van zelf geplukte eetbare wilde planten. Het thema van onze high tea is klavertje vier van geluk. De muffins en de taart versierd met klaverblaadjes komen nog en natuurlijk zal de rode klaverthee niet ontbreken!
De vlierbloesemgelei met appel en rode klaver staat al klaar.
Leah Groeneweg met in haar handen onder andere klaver en vlierbloesem: We maken producten met natuur uit de stad. Die heeft daarvoor veel meer te bieden dan je denkt.
Monique Ravensberg van Moromoro.nl maakt geursieraden, maar doet vandaag samen met Leah en Ariane de catering van de Stadsbiet.
Ariane Lelieveld van ontwerp bureau ARiquitectura: Ik wil mensen graag op een andere manier naar de stad laten kijken. Door ze bijvoorbeeld te wijzen op allerlei bijzondere planten die er te zien zijn. Bewoners kijken vaak niet goed naar hun omgeving en zorgen er daarom niet goed voor. Daarom ben ik ook actief in de tuinploeg hier, voor Blijstroom en in de Nieuwe Banier.
Dat zijn bloemen. Die eet je toch niet? Ariane: Ja hoor en ze zijn best lekker.
Sara Krakauer, de muesli-geluksbrenger van ons eerste geluksadres, met dochter. Nu even als geluksplukker.
Net de grens over of beter de Hofbogen onder en we zijn weer in het Liskwartier. Bij Miriam Staffhorst van de Urban Bakery, die ook al figureerde in Het Langste Podium. Miriam had veel reclame gemaakt voor de Geluksroute (zie ook de titelfoto).
Een medewerkster van de Urban Bakery trakteerde op lekkere koekjes (onbescheiden bleef het niet bij één koekje).
Bij Yolanda Vos kon je terecht voor een massage, maar pech: ze was al volgeboekt door snelle geluksplukkers.
Hier is geluksbrenger Joke van Duijn van Joke's Creashop. Ze is verslaafd aan haken en toonde haar creaties en gaf workshops.
Haken: ook voor/door jongens.
Bij orthomoleculair therapeut Charlotte Wiering kon je terecht voor uitleg en consult over lichaamsreinigingen. Zij meet energetisch of je lichaam belast is met afval in de darmen, lever en nieren.
Charlotte: Orthomoleculaire therapie is een vorm van natuurgeneeskunde op wetenschappelijke basis, die zich richt op het voeden en reinigen van het lichaam om gezond te worden of te blijven. Hierdoor voel je je vitaler en houd je je lichaamsgeluk in eigen hand.
Boven links - nu als geluksplukker - Sabina van der Spek. Sabina is ook één van de geluksteamleden. Zij is ook zo'n zeer actieve bewoner van Noord: als moestuinier in de Hof van Noord, in het MultiCultiKoor Rotterdam Noord en als medeorganisator van de Geveltuinendag Bergpolder-Liskwartier.
Op beide dagen kon je tussen 13 en 14 uur terecht bij geluksbrenger Anne Hoette (rechts op de foto) van de Brahma Kumaris Spirituele Academie voor een virtuescope: trek in een kwartiertje een kwaliteit voor iedere maand van het komende jaar en vul je toekomst met geluk.
Welkom door Petra van Bommel van het Lislokaal aan de Bergselaan 126a met koffie, thee en koekjes. De Geluksroute is ook een mooie gelegenheid om overal eens binnen te kijken.
Inge Titulaer van Inge's kookkunsten had hier koekjes klaar liggen. Wij weten uit eerdere ervaring dat ze lekker zijn!
Ooit in de kelder van Humanitas Bergweg geweest? Daar is een bijzonder museum gehuisvest met allerlei zaken uit de vorige eeuw. Voor ouderen vaak een feest van herkenning en dat brengt geluk.
Delfts blauwe wc pot. Oorspronkelijk zonder bril!
Humanitas heeft meer herinneringsmusea.
Rolstoelen in nieuwe en oude stijl.
In de Bergsingelkerk was door Geertje van Dijk speciaal voor de Geluksroute een symbolisch bloemstuk gemaakt.
Geertje: Symbolische bloemstukken maken mij blij en gelukkig. Bloemen kunnen spreken, je dingen vertellen. Met dit stuk probeer ik 'iets onzichtbaars, zichtbaar te maken'. Het blauw van de doek staat voor de hemel, het oneindige, het Goddelijke. Het lijkt ook op water, onontbeerlijk voor alle leven. De brok glas is het onzichtbare, wij kunnen immers door glas heen kijken. En soms zie je dan licht… Maar je kunt er ook langs lopen zonder dat gezien te hebben.
Er zitten lieflijke bloemen tussen, maar ook met stekels die gemeen kunnen prikken. Zo is het ook vaak met de mensen die in de kerk komen. Ze zijn allemaal anders maar halen hun kracht en energie vaak uit het 'onzichtbare'.
Van de ene soort bezinning in de andere: we stappen over naar yoga. Aan de Bergselaan 144a vinden we Heidi Serbruyns van Meander Yoga als geluksbrenger.
Zij geeft vandaag haar laatste sessie en wij mogen dat vastleggen.
Maar niet te lang want wij verstoren de rust teveel. Doen jullie mee?
Wij deden mee. Goed voor lichaam en geest.
We hebben aan veel gelukbrengers geen aandacht kunnen besteden. Klik daarom hier om te zien wie er allemaal geluk brachten (en er waren er op het laatste moment nog meer!). Dank aan alle geluksbrengers en geluksteamleden voor al het werk en de geluksplukkers voor hun interesse.
We hopen met dit uitgebreide blogbericht aan je geluk te hebben bijgedragen.
Foto's: Mick Otten en Johannes Odé
Tekst: Mick Otten