30 maart 2014

Schaakpakketten uitgereikt aan scholen in Noord

Op 14 maart werd het eerste schaakpakket voor scholen uitgereikt. Een initiatief van diverse instellingen en bedrijven waaronder de Rotterdamse Schaakbond, De Schaak Veste, privé-sponsors, Raindropchess BV en de deelgemeente Noord om jongeren actief aan het schaken te krijgen.

Het was de officiële aftrap van een actie waarbij basisscholen gratis een schaaklespakket kregen ter waarde van € 450. De overhandiging vond plaats in de Willebrordsoos in het Liskwartier.

Initiatiefnemer was oud wereldkampioen simultaanschaken Adri Helfrich, die we bij de Denksportdagen in 2012 en 2013 al actief bezig zagen met het promoten van het schaken.

Hier is het allemaal voor bedoeld: jongeren aan het schaken.


Adri: Die schaakstukken in kleurtjes spreken jongeren heel erg aan. Ik heb het uitgeprobeerd. Bij de 'originele' zwart/wit-kleuren kwam er geen jongere spelen; bij de kleurtjes waren ze opeens heel enthousiast. 

Voor jongens ook nog eens extra leuk dat ze schaakstukken in de shirtkleuren van hun favoriete voetbalploeg kunnen neerzetten.

Wij vonden de schaakstukken wel heel erg kleurig en plastic, maar wij zijn dan ook 'wat' gedateerd en nog van de tijd van mooie houten schaakstukken.

En als zij het nou leuk vinden en daardoor wel gaan schaken, wie klaagt er dan nog?

Het viel ons op - net als bij de Denksportdag in 2013 - dat er vooral veel allochtone jongens schaken. Onze vraag aan hen of ze dat met de paplepel ingegoten hebben gekregen, werd negatief beantwoord. Des te meer bijzonder dat het ze zo aanspreekt!

Peter Nederhand van Schaaksoos de Provenier, net zo'n enthousiasteling als Adri, keek het eerst even aan.

Maar het leren schaken zit in zijn genen, dus hielp hij met de openingszet.

Adri heette deelraadvoorzitter Ahmed Harika welkom en lichtte toe wat de bedoeling was van dit initiatief. Eigenlijk had portefeuillehouder en actief schaker Nils Berndsen het eerste schaakpakket overhandigd moeten krijgen, maar die was door ziekte geveld.

Dit is één zo'n schaak-schoolpakket: borden, stukken (in wel 8 verschillende kleuren), een groot magnetisch demonstratiebord, lessoftware met een leerlingenvolgsysteem en een speldoos raindropchess. Tezamen € 450 waard en dat krijgt iedere school helemaal gratis.
Daarbij krijgt iedere school 4,5 uur klassikale introductie-les.

Lekkere taart ter verhoging van de feestvreugde.

Het eerste pakket zou vandaag worden uitgereikt aan Joyce Knetemann (links op de foto) van de Imeldaschool. De jongens die aan het schaken waren, kwamen vooral van haar school, maar niet allemaal. Dus vertelde zij wat er zo dadelijk ging gebeuren en of ze bij de toespraken even stil wilden zijn.


De aftrap van het officiële gedeelte vond plaats door Mark Jolly. Hij is schaakdocent en sinds kort de jeugdleider van de Rotterdamse Schaakbond.

Mark: Schaken is in deze tijd verheven tot een stoffig spelletje met wat smoezelige, vergeelde stukken. Een spel dat nog slechts door bejaarden wordt beoefend of door nerds. Dit is thans de gemiddelde mening van mijn leerlingen als ik hierover een rondvraag doe. 
De schaakwereld vergrijst en ledenaantallen lopen terug.  ... Wij schakers zijn namelijk over het algemeen wat conservatief ingestelde personen. Zwart-wit graag. Willen we op de lange termijn het edele spel behouden, dan zal de koers gewijzigd moeten worden.

Adri weet het schaken kleur te geven. Zijn schaaklessen staan soms haaks op de klassieke principes van lesgeven. Stil zitten en je mond dicht? Bij Adri niet. Rondlopen en zelf ontdekken. Praten, interactie.
Met een focus op de fun, plezier en sociale aspecten. Dat het allemaal grootmeestertjes moeten worden, is bijzaak. De kinderen vinden het prachtig.

Ik deel die visie waarbij we de focus verleggen naar het enthousiasmeren van kinderen in plaats van zo veel mogelijk schaaktechnische kennis in die koppies stampen. Uiteindelijk pikt een mens kennis vele malen sneller op wanneer men enthousiast is en er zin in heeft.

Op korte termijn krijgen alle scholen in het Liskwartier schaaklessen. Op de lange termijn misschien wel door heel Rotterdam. Het initiatief is breed gedragen: sponsoren, scholen, buurtverenigingen, (deel)gemeente en de Rotterdamse Schaakbond. Eenieder draagt iets bij aan dit initiatief. Dank aan al die mensen die een bijdrage hebben geleverd aan de totstandkoming hiervan en uiteraard in het bijzonder aan Adri zelf.  

Adri lichtte toe wat iedere school krijgt.

Alles gratis maar scholen hebben wel een inspanningsverplichting om het schaken te organiseren. Het gaat om 15 basisschoollocaties in Noord. Het initiatief wordt als eerste uitgerold in Liskwartier en Bergpolder. Bij de Imeldaschool en de Juliana van Stolbergschool zijn reeds de eerste lessen gepland.

Adri overhandigt symbolisch het eerste schaakpakket, dat Ahmed vervolgens doorgeeft aan Joyce.

Ahmed feliciteert de Imeldaschool.


Ahmed moedigde de jongeren aan vooral te blijven schaken en andere klasgenootjes enthousiast te maken. We zijn hem eigenlijk vergeten te vragen of hij kan schaken.

In het kader van jong geleerd oud gedaan, werd een fles champagne ontkurkt. Mocht je denken 'champagne voor kinderen?', let dan op het etiket. K3 champagne, speciaal (dus alcoholloos) voor kinderen.

In de Willebrordsoos kunnen jongeren voortaan elke vrijdagmiddag van 12.30 tot 17.30 uur terecht bij 'De Schaakschool'. Dan kunnen ze leren schaken of een partijtje spelen.

Foto's en tekst: Mick Otten