3 oktober 2013

De Nieuwe Banier: opening na vliegende start

Op woensdag 18 september werd De Nieuwe Banier officieel geopend. Er is de laatste maanden door een groot aantal bewoner-vrijwilligers hard gewerkt aan de inrichting van en aan concrete plannen voor het centrum.

Actief bewoner en kwartiermaakster Mieke Sandifort vertelde daarover op de bijeenkomst op 14 mei, waarbij gebiedsafspraken over de Agniesbuurt werden ondertekend. Portefeuillehouder Ahmed Harika sprak toen al vol enthousiasme over wat het centrum kon gaan betekenen voor de wijk en dat het juist zo goed was dat de bewoners zelf de touwtjes in handen hadden. Zoals de rijks- en (deel)gemeentelijke overheid het ook graag wil.

Wij dachten toen: jullie vragen nogal wat van bewoners. Niet cynisch bedoeld, maar onze ervaring heeft geleerd dat bewoners niet zo makkelijk en snel actief te krijgen zijn. Maar het kan toch anders lopen, want een aantal maanden later blijkt dat er heel veel is bereikt. In dit bericht een impressie van de opening en wat er zoal in De Nieuwe Banier te doen was en is in de toekomst.


Voorgegaan door een brassband werd het centrum officieel en feestelijk geopend.

De Nieuwe Banier is gevestigd in een voormalige boekdrukkerij en werd tot voor kort verhuurd aan een theatergroep. Handig want er is daardoor al een theaterzaal in het centrum.

Het Theater zat al snel vol.

Toesprekend portefeuillehouder Ahmed Harika werd onderbroken. 'Nou, ik vind het maar saai wat u allemaal vertelt. In de Agniesbuurt doen wij dat anders!'

Waarna de meiden van Jeugdproductiehuis Mangrove - als was het een flashmob - optraden.

Ook Harlow Brammerloo en Nils Berndsen haakten in.

Vanaf de opening was het het druk die dag in De Nieuwe Banier.

Coördinator Ellen Scholl was spreekstalmeester en vertelde vol trots wat er zoal is bereikt in het 'bewonersbedrijf' de laatste maanden. Met heel veel dank aan de vele vrijwilligers en instellingen die daarbij hebben geholpen.

Ariane Lelieveld van BLIJstroom vertelde over het inlooppunt. BLIJstroom is een vereniging die er naar streeft Rotterdam Noord op termijn in zijn eigen energie te laten voorzien. Door gezamenlijk minder energie te gaan gebruiken en lokaal energie op te wekken. Je kunt in De Nieuwe Banier voor al je vragen over energiebesparing en energieneutraal leven terecht bij het inlooppunt van BLIJstroom op woensdagmiddagen van 15 tot 18 uur.
Over BLIJstroom zullen we in een toekomstig blogbericht meer vertellen.

Monique Ravensberg vertelde over het Repair Café, dat ook vandaag officieel startte in het centrum. Zie verderop in dit bericht voor meer informatie over het Repair Café.


Links voorleesoma Irene van der Eerden en rechts Nazha Chafia vertelden over de bibliotheek in het centrum. Ze proberen de bib dagelijks open te stellen en gaan iedere woensdag voorleesmiddagen voor kinderen houden. Net als zovelen bewoner en vrijwilliger!

Wim Wiegmann, bedenker en uitvoerder van sociale mediaprojecten (en altijd goedlachs), vertelt over Cultuurmix.  Hij wil cultuur in de wijk promoten en vraagt iedereen daaraan mee te doen. Hij wil maandelijks een avond organiseren waarin je jouw talent kunt laten zien.


Kwartiermaakster en adviseur Mieke Sandifort was uiteraard ook van de partij.

Toen was het tijd voor feest en muziek. Met 'groovy soul' en R&B van Laura Right & SoulJ.




Ontmoeten...


...bijpraten


...en plezier hebben.


In de Grote Zaal op de 1e verdieping zorgde DJ Douwe voor muziek.

Daar was ook allerlei creatief werk te zien, dat is gemaakt bij het meidenproject georganiseerd door Welzijn Noord. Daarbij staat centraal dat zij hun talenten kunnen laten zien. Het project is gefinancierd vanuit het WWI-fonds.


Speciaal met teksten die van toepassing zijn op Noord.

Latifa Montassir van Meidenwerk Welzijn Noord vertelt Ahmed Harika over het door de meiden gemaakte werk. De activiteiten van het kinder-, meiden- en jongerenwerk van Welzijn Noord vinden voortaan plaats in De Nieuwe Banier.

Het podium daar was leeg, dus waarom niet even laten zien wat we kunnen?

'Even opzouten, we willen het podium nu alleen voor de meiden.'



De steltlopers waren erg populair.


Hapjes werden rondgebracht.

In de Huiskamer kon iedereen terecht voor een drankje.

En een lekker hapje.

Of op de thee.


Daar heb je een huiskamer voor, om bij te praten.

De fotograaf net gevraagd of hij een foto wil maken.

Ook jong helpt de organisatie met opruimen.

Er werd door Meni Malhoe een workshop Bollywooddansen gegeven. Dansen Indiase stijl: hoekig, maar sierlijk, met de kenmerkende arm- en handbewegingen.

Mocht je denken: met de rug naar haar cursisten? Met zo'n spiegelwand is dat geen probleem.

Veel plezier bij jong en oud. De ouderen waren wel serieuzer.

'Ja, ik weet het ook niet precies hoor.'

In een andere zaal waren korte films te zien van Rotterdamse filmmakers, die waren geselecteerd door Kriterion Rotterdam.

Terug in het Theater trad de NAS Band op met gouwe ouwe. NAS staat voor de Nico Adriaans Stichting, een organisatie die hulp biedt aan dak- en thuislozen en verslaafden.



De band bestaat uit klanten van NAS. Een aantal van hen, zo begrepen we, is of was professioneel muzikant. En dat was te horen, want de gouwe ouwen klonken heerlijk, swingend en opzwepend!



Ze stonden net nog te dansen. 'Was dat nou een nummer van Bob Marley of niet?'

Even sleutelen aan zijn fiets?

Een machine kapot die ze vandaag hard nodig hebben in de keuken?

Nee, dit is het Repair Café. Hier kun je je kapotte apparatuur en kleding laten repareren. Dus als je thuis een kapot apparaat of kleding hebt, niet meteen weggooien. Ga ermee naar het Repair Café en vraag of zij je kunnen helpen. Goed voor natuur en milieu!

Je kunt iedere maand op een vrijdag van 15 tot 17 uur terecht bij het Repair Café. De eerstvolgende dag is 18 oktober. Wel even een 'intake formulier' invullen (mis je een onderdeel, wil je het apparaat terug als het niet gerepareerd kan worden), want meteen repareren lukt vast niet altijd.

Er werd hard gewerkt om iedereen van een drankje te voorzien.

Lekker. Jammer voor ons, want alleen voor de vrijwilligers.

Twee mannen met hart voor de Agniesebuurt: Paul Elleswijk, programma manager bij woningcorporatie Havensteder, en Hans Kervezee van onder meer Kook Met Mij Mee!

Er is een kleine bibliotheek ingericht in het centrum. Boeken, met name kinderboeken, zijn van harte welkom. Handig in deze tijd waarin veel bibliotheken zijn wegbezuinigd.


Bewoner, dichter en performer Jeroen Naaktgeboren droeg in de bibliotheek voor uit eigen werk.

Folders over wat er allemaal in het centrum en in de wijk te doen is. Aanbod genoeg!

Je hoeft je nergens te vervelen in De Nieuwe Banier. Zelfs wi-fi op het toilet.

Meeslepende Kaapverdiaanse muziek van Amigos d'nord.




Als De Nieuwe Banier met hetzelfde elan doorgaat waarmee ze gestart zijn, wordt het zeker een succes. Dus doe mee en blijf het centrum volgen (zie hun Facebookpagina).

Foto's: Johannes Odé en Mick Otten
Tekst: Mick Otten