25 oktober 2013

Festival voor de Vrede: groen, gezond, bont en anders

Ter gelegenheid van de 'Internationale Dag van de Vrede' en het nationale 'Burenweekend' werd op 21 september een Festival voor de Vrede gehouden in de Gandhituin en Hof van Noord. Dit nutstuinencomplex ligt aan de Gordelweg. Zie hier voor een bericht over de nieuwe start van de tuinen in 2011.

Bij de opening van De Nieuwe Banier kwam Karin Padmos, de grote aanjager van de tuinen, duidelijk maken dat we wel op het Festival voor de Vrede moesten komen. En zo'n enthousiasteling die zich inspant voor van alles in Noord ga je natuurlijk niet teleurstellen!

De ingang vlakbij het pompstation, maar dan aan de andere zijde van de Hofbogen.

Wat was er zoal te doen op het festival? Er was een uitgebreide informatiemarkt en kramen waar je onder meer plaatselijk gekweekte groente kon kopen. Daarnaast kon je wat lekkers eten en drinken, ondertussen genietend van het optreden van diverse bands.

Iedereen kon genieten van een heerlijk zonnige dag. De dagen ervoor en erna was het vooral regen dat het weer bepaalde.

Alex de Jong van Bakkerij De Ondergrondse trots bij zijn prachtige - en vast ook lekkere - broden. De Ondergrondse bakt zijn brood van lokaal verbouwde en gemalen meelsoorten en met biologische gist. De oven waarin het brood wordt gebakken, wordt aangedreven door groene stroom. Milieuvriendelijker en biologischer kan het niet. Je kunt bij deze bakkerij een broodabonnement nemen.

Naast De Ondergrondse stond Friedhelm Veldhuijzen van Boereninzicht. Bij zijn webwinkel kun je groente bestellen van plaatselijke boeren.

Te koop: in de tuinen gekweekte snijbiet.


Hof van Noord, de nutstuinenvereniging, verkocht drinken en lekkers

en groenten uit eigen tuin.



'Wat is dit voor een groente?' Het bereidingsadvies kreeg je er gratis bij.

Voor de verbouw van gewassen, dus niet om te drinken.

Het onmetelijke belang van water voor ons leven beschreven en verbeeld.

Optreden van Beltroad 88.



Een paar 'nutstuinders' waren gewoon aan de slag met hun tuin.

Er was ook een tweedehands markt met van alles en nog wat.

Even passen. Lijkt goed te zitten.

Wie doet nou zijn teddy weg? Maar goed voor de recyclage.


Groot inkopen?

Kinderen konden gratis gitaarles krijgen.

Als je daar die snaar indrukt, krijg je een ander geluid.


In de Gandhituin was groente te koop en werd vooral informatie gegeven. Het motto van de Gandhituin, naar een mooie uitspraak van Gandhi: 'De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht.' Dat sluit naadloos aan bij een festival voor de vrede.

Informatie over bijen. Ook in de Gandhituin bleek een bijenhotel te staan.



Bosje salie voor thuis? Ja heerlijk!

In de tuinen zijn allerlei bijzondere contrapties gemaakt om vogels diervriendelijk buiten te houden.


Bij de oude caravan van Allegaartje - catering op wielen - kon je Koreaanse soep met dumplings, Koreaanse sushi en heerlijke hartige taartjes (zelf getest) kopen. Ze proberen zoveel mogelijk biologische producten te gebruiken.


'Wat mag het zijn?'

Buiten werd de sushi geprepareerd.

En genoten van de Koreaanse soep.

Het bleek een speciale dag, want Janneke en Valentijn gingen die dag officieel van start met Allegaartje en dat werd gevierd met een fles champagne. En uiteraard heb je natuurlijk al lang door dat zij net optraden met Beltroad 88.

Aardmannen te koop van kunstenaar Jos van der Meulen. Hij maakt cadeau artikelen van afgedankte materialen. Weer eens wat anders.


De aardmannen zijn vervaardigd met klei uit zijn tuin en gebakken met sloophout.


De tekst luidde: 'Je gaat pijlsnel vooruit. Misschien ga je iets te snel. Kijk er eens naar.'

Optreden van Peter Verkoelen.

Hij werd geassisteerd door Ilja Metsaars op drums. Niets ingestudeerd, hij jamde gewoon mee. En zeker niet onverdienstelijk, want het leek alsof ze al langer samen speelden! Zijn moeder was beretrots.


Voor jong en oud genoeg te zien en te beleven.

De spreekstalmeester kondigde een paar sprekers aan.

Gudrun Veldkamp van de Groene Loper vertelde over het Groen Boekje.

In het Groen Boekje kun je allerlei bijzondere groene plekken in Rotterdam ontdekken, want er blijkt veel meer groen in de stad te zijn, dan je verwacht. Geen uitputtend overzicht overigens (we misten bijvoorbeeld de 'verborgen tuinen'), maar dat pretenderen ze ook niet. Het boekje is te koop voor € 2,95. Weinig geld voor veel ontdekkingsplezier.

Hermann Matieschek en collega's van Dam vertelden over De Alternatieve Munt. Deze stichting zonder winstoogmerk maakt ruilhandel in een moderne vorm mogelijk.


'Dam is is een online platform waar je als ondernemer producten en diensten kan verhandelen via een Dam-rekening. Je betaalt niet met Euro's maar met Dam. Door middel van het Dam-netwerk kan je op die manier makkelijk werk gedaan krijgen, nieuwe contacten leggen en zelf laten zien wat je kan. 
De dam is primair bedoeld voor ondernemers in de regio Rotterdam.'


Je zou denken dat hij in slaap was gevallen, maar hij zat een boek te lezen. Welk boek? Dat valt onder privacybescherming. Lees hier meer over ACTA.




Optreden van Minor Planet Magdalena met eigen nummers en covers.



Alleen hij ging de dansvloer op en hij trok zich helemaal niets aan van het feit dat hij de enige was. Dat past wel bij dit festival: leuk, groen, gezond, bont en vooral anders.

Foto's en tekst: Mick Otten