24 september 2013

Opnieuw een geslaagd ZWEM-event in het Van Maanenbad

Net als vorig jaar was het ZWEM-event de eerste sportactiviteit van Noord Sport. In deze periode van twee weken wordt geprobeerd jong en oud enthousiast te maken voor allerlei sporten.

Voor de laatste keer in het 'oude' Van Maanenbad, want met de restauratie wordt binnenkort gestart en kan er dan alleen 'binnen buiten' gezwommen worden.

87 kinderen hadden zich aangemeld voor het zwem-event. Dit jaar konden er minder kinderen meedoen, doordat het buitenbad - net als vorig jaar - niet beschikbaar was.




De kinderen kregen een bandje om de pols en een persoonlijk badge waarop alle activiteiten staan vermeld. De badge diende tevens als knipkaart om te laten zien aan welke 'clinics' ze hadden meegedaan.

Altijd eerst even douchen voor het zwemmen. Houdt het zwemwater langer fris.

De kinderen wilden meteen het water in, maar moesten wachten op de officiële opening.

Patrick van Sevenbergen van B-Sportive opende het zwem-event en heette alle kinderen welkom. Hij legde uit dat er vijf activiteiten zijn: waterpolo, wedstrijdzwemmen, zwemmend redden, duiken en onderwater hockey.

Als portefeuillehouder van de Deelgemeente Noord en zelf actief sporter opende Nils Berndsen het event en moedigde de kinderen aan: doe je best, succes en blijf vooral veel trainen!

Het is de bedoeling van het event om vooral ook allochtone kinderen tussen de 6 en 12 jaar mee te laten doen. Daar slagen ze elk jaar weer goed in en het is één van de evenementen waar er een prachtige mix is van allochtone en autochtone kinderen.

Vrijwilligers van de Rotterdamse Reddingsbrigade gaven instructie in reddingszwemmen.


Als het fluitsignaal klinkt springen de kinderen enthousiast het water in.

Hoe vaak zal je het nodig hebben in je leven? Maar één keer is al voldoende, want wat is er nou mooier dan het leven van een ander redden?


Reddingszwemmen lijkt zo makkelijk, maar het is zwaar werk en je moet goed weten wat je doet.



Voor de meeste kinderen was dit de eerste keer dat ze gingen duiken. Leden van Onderwatersportvereniging De Grot namen de kinderen mee onderwater.


Heerlijk: geen zware apparatuur op je rug en dan toch onder water kunnen ademen. Je ademt mee op de zogenaamde octopus van de instructie duikster.


Voor ze waterpolo mochten spelen, moesten ze eerst leren met de bal snel in het water te bewegen.



En toen barstte de wedstrijd los.




Onderwaterhockey met een snorkel is geen makkie: je bril beslaat door de inspanning en als je niet uitkijkt krijg je een slok water via de snorkel in je mond.

Instructie van een vrijwilliger van zwemvereniging Z&PC Rotterdam.


Even die snorkel legen.

Op de informatiemarkt presenteerden de deelnemende verenigingen zichzelf. Naast de hieronder genoemde organisaties was zwemvereniging Z&PC Rotterdam actief bij het evenement betrokken.

De mannen en vrouwen van Onderwatersportvereniging De Grot vertelden vol enthousiasme waarom duiken en snorkelen zo leuk is.


En dat je voor duiken niet naar de tropen hoeft, want ook in Nederland kun je allerlei bijzonderen dieren zien. Klik hier om daarvan voorbeelden te zien (zie je meteen een andere passie van één van ons).

De Rotterdamse Reddingsbrigade vertelde aan een ouder over de noodzaak een zwemdiploma te halen. Afgelopen zomer bleek dat weer toen er relatief veel mensen verdronken die niet konden zwemmen en even het water in gingen.


Geen onderdeel werd overgeslagen: wedstrijdzwemmen!

Vliegende start overgaand in borstcrawl.

Zorg er maar eens voor dat je niet teveel water binnen krijgt. Van lang geleden herinneren we ons nog de volgelopen neus en rode ogen van al het chloorwater (gelukkig is dat laatste tegenwoordig heel wat minder).



Er werd serieus meegedaan.



Voor drinken en eten was gezorgd, ook voor de ouders.

Op een gegeven moment wordt het toch een beetje frisjes. In tegenstelling tot vorige jaren was het slecht weer. Gelukkig was er dit jaar buiten geen activiteit.



Naast de deelnemende verenigingen ook dit jaar weer dank aan alle vrijwilligers en de sponsors die het event mogelijk maakten.

Ieder half uur werd er gewisseld, zodat de kinderen aan alle vijf activiteiten konden deelnemen. En toen de eindtoeter klonk, mochten de kinderen vrij zwemmen.

Ik zei nog zo: geen bommetje!



Oké, nog even poseren voor de fotograaf.

Als de kinderen aan alle onderdelen hadden meegedaan, kregen ze een presentje.

Voor ze het zwembad verlieten werd de kinderen gevraagd een enquete in te vullen, waarin ze konden opschrijven wat ze het leukste vonden en of ze in de toekomst willen meedoen met verschillende proeftrainingen.


Wij zijn er van overtuigd dat er alleen maar positieve reacties uit de bus zijn gekomen en we hopen dat veel kinderen lid worden van de deelnemende verenigingen!

Foto's: Johannes Odé
Tekst: Mick Otten