10 april 2015

Bijenlint van Hof: groen bewonersinitiatief


De afgelopen twee maanden is hard gewerkt aan de aanleg van een langgerekt bijenlint langs het fietspad op de verwaarloosde groenstrook langs Hof van Noord aan de Gordelweg: hier komt het Bijenlint van Hof.

Tijdens de Gebiedscommissie-vergadering van 23 januari kreeg het bewonersinitiatief voor het Bijenlint van Hof het groene licht. Het sluit als bewonersinitiatief mooi aan bij het beleid van de gemeente om ruimte te geven aan particulier initiatief, waarbij overheidstaken door bewoners worden overgenomen.


Karin Padmos is de initiafiefneemster van het Bijenlint van Hof. Karin: De gemeente heeft twee jaar geleden het eerste bijenlint langs de Gordelweg laten aanleggen, waarbij bloemzaad werd uitgestrooid in bestaande grasvelden. Het resultaat was niet echt denderend. Wij gaan dat samen met bewoners beter doen. Wij hebben een plan ingediend voor grondbewerking en een zaaiproces door het jaar heen.


Hier groeide alleen maar gras, brandnetels en distels. En dat moet er allemaal uit, vanaf de Hofbogen tot het einde van het hek van Hof van Noord. Hof van Noord steunt dit bewonersinitiatief en tuinders helpen mee. Klik hier als je meer wilt lezen over de totstandkoming van Hof van Noord en andere nutstuinen aan de Gordelweg.


In februari is begonnen met snoeiwerk en het weghalen van onkruid langs het fietspad. Met wortel en al! Zelf al eens brandnetels weggehaald uit je tuin? Dan weet je dat dat een lastige klus is, want ze wortelen alle kanten op. En één stukje vergeten, betekent dat er weer een hele plant uit kan groeien.

In zijn enthousiasme om de klimop te verwijderen, zaagt Arjen Visser het elektrische snoer door. Hij is vast niet de eerste die dat overkomt.

Sabina van der Spek van Hof van Noord helpt mee met het verwijderen van de iets te uitbundige klimop.

Het is ondoenlijk om met de hand de dichte grasmat te verwijderen. Daarom heeft Karin in haar subsidie-aanvraag geld voor een freesmachine opgenomen.

Frederik de Graaf probeert de machine aan de praat te krijgen. Maar het zit niet mee, het trekkoord om de motor te starten raakt bekneld.

Uiteindelijk draait de motor en kan het frezen beginnen. Als je denkt dat de machine alleen het werk doet, heb je het mis. Het kost een flinke krachtsinspanning en meerdere dagen om de dichte grasmat te verwijderen.

En dan moet je de losgewoelde grasmat en wortels nog afvoeren. Tientallen kruiwagens - of waren het er wel over de honderd? - moeten worden afgevoerd.



En aan het einde van de dag veegt Peter 't Hart het fietspad schoon.

Begin maart brengt Firma Heuvelman &Zn 30 kuub zwarte grond, die over de volle lengte wordt aangebracht. Voor je kan inplanten heeft de grond een kleine rustperiode nodig van een paar weken.

Lang voor het weekend van NLdoet - op 21 en 22 maart - zijn flyers uitgedeeld bij de bewoners tegenover Hof van Noord. NLdoet is een initiatief van het Oranjefonds: NLdoet zet vrijwillige inzet in de spotlights en stimuleert iedereen om een dag(deel) de handen uit de mouwen te steken. 

Op 21 maart is het zover: kratten vol violen, kruiden, rozen en vruchtdragende planten staan uitgestald om ingeplant te worden.


De planten heeft Karin betrokken van Tuincentrum 'Schiebroek'.

Waar moeten we wat planten, wil Liselotte de Haan van de Gebiedscommissie weten.



Samen met Marianne de Bever, ook van de Gebiedscommissie, planten ze een bedje violen.



En ja hoor, een selfie van drie NLdoeners van de Gebiedscommissie met Martijn van der Valk, Liselotte en Marianne.


Zelfs uit Zeeland helpen mensen mee op de NLdoet dag!

Ook Sabina steekt weer de handen uit de mouwen.

Wie weet kun je hier over twee jaar druiven plukken.

Honderden bollen  gaan de grond in. Misschien een beetje laat?



Bieslook geeft straks mooie paarse bollen en zal zich vanzelf gaan vermenigvuldigen.



Martine Wagner, Hof van Noord tuinier en initiatiefneemster van de herinrichting van het Bergwegplantsoen, helpt ook hier mee met de vergroening van Noord.

Druiven-, bes- en vlinderstruiken, rozen, lavendel, tijm, munt en dille, aardbeien en diverse stekken vanuit onze tuin hebben een plekje gekregen in het Bijenlint. Zoals je op de foto's ziet, is het heus knieën op de grond werk, dus petje af en heel erg dankbaar met zoveel gezelligheid in het Bijenlint van Hof. Het begin is gezet en alle bijen van Rotterdam Noord zijn welkom!


We hebben ook vaste planten, zoals daslook uit de Hof van Noordtuin gehaald en hier ingeplant.

Mocht je het nog niet hebben begrepen: het bijenlint wordt aangelegd om bijen (extra) voedsel en verblijfplaatsen te bieden. Op verschillende plaatsen zullen nog bijenhotels, zoals hierboven op de foto, worden geplaatst. Over het hoe en waarom van bijenhotels kun je meer lezen in ons bericht Twaalf bijenhotels voor vrijgezellen.

Met Pasen hebben Jan Hofman en Karin Padmos handenvol zaaigoed uitgestrooid tussen de jonge aanplant.

Door twee tot drie keer te zaaien in dit jaar hopen wij dat de bloeiende planten zichzelf gaan verspreiden.





Bewoners en passanten zijn zeer blij met deze mooie verandering en komen vanuit zichzelf wat beplanting erin zetten, want er staan ineens plantjes tussen die mij onbekend zijn.



Zo ligt het Bijenlint er met Pasen bij. En nu maar afwachten wat er uit de grond gaat komen - het bloemzaad moet nog ontkiemen - en of het bijen gaat trekken!


Foto's en tekst: Johannes Odé (met dank aan Karin voor haar tekst)