Op 25 maart opende burgemeester Aboutaleb de tweede vestiging van Tornante Trainingen en Bij Corrie in Rotterdam. Dit instituut is gevestigd in het voormalige wijkkantoor van Woonstad op de 1e Pijnackerstraat 64.
Tornante Trainingen geeft Nederlandse taaltrainingen, inburgeringslessen en computercursussen. Bij Corrie is een spin-off van Tornante Trainingen. Op het Ambachtsplein van Bij Corrie kunnen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt ervaring opdoen.
Wij kwamen voor het eerst in aanraking met Bij Corrie bij het Noorder Geluk festival. Daar verkochten ze tassen en juwelen die in het Textielatelier (nu Ambachtsplein) van Bij Corrie waren vervaardigd. Toen we een blogbericht wilden gaan maken, bleek de aansluitende week burgemeester Aboutaleb deze vestiging officieel te komen openen. Dus een goede aanleiding om verslag te doen. En omdat over de opening al voldoende te zien en te melden is, komen we in een tweede bericht terug op Bij Corrie.
Hij bracht lekkere taartjes rond met het logo van Tornante Trainingen.
De officiële opening vond plaats in de grote zaal op de 1e verdieping. Op die verdieping staan ook de leslokalen voor de diverse trainingen, die al volop in gebruik zijn.
Daar maakten we onder meer kennis met (midden op de foto) ontwerper en kleermaker Salim Mohamed Adie van het Ambachtsplein.
Lia Trum, samen met Wim de Kievit eigenaar van Tornante Trainingen en de drijvende kracht achter Bij Corrie, heette iedereen van harte welkom bij de officiële opening van het tweede filiaal. En in het bijzonder burgemeester Ahmed Aboutaleb.
Hij had er in zijn drukke agenda twee uur voor uitgetrokken om te horen en te zien wat er bij Tornante en Bij Corrie allemaal gebeurt en natuurlijk voor de opening zelf. Hij bezocht Nederlandse taallessen en sprak met docenten. Ook maakte hij kennis met het Ambachtsplein.
Burgemeester Aboutaleb benadrukte in zijn smakelijke toespraak hoe belangrijk het is dat je de landstaal spreekt. De taal moet je leren om deel te nemen aan de samenleving. Nederlands, zo zei hij, is een mooie maar ook een moeilijke en onlogische taal. Hij had veel leuke voorbeelden. Zoals: als er een schoonmoeder is, is er dan ook een vieze moeder? En op school zitten. Op het dak van de school? En op vakantie?
Hij vindt Nederlands een fascinerende taal, een taal met veel uitdrukkingen. Ik zag wel dat het Nederlands heel belangrijk is om echt je draai in Nederland te vinden en dat geldt nu nog steeds. Door de taal kom je veel over een land te weten - ook over de historie - en als je de taal beheerst dan kun je ook de samenleving gaan begrijpen en er beter aan deelnemen.
Daarna verbond hij in de geest van het naaiwerk op het Ambachtsplein twee banieren van Tornante Trainingen en Bij Corrie met een supergrote naald en draad. Zoals op de website van de instituten staat: om de samenwerking en verbinding met elkaar én de wijk te symboliseren.
Het laatste stukje van de verbinding liet hij over aan Fleur Imming, wethouder in Amersfoort, die op werkbezoek was. Meteen een goede opstap naar een volgende vestiging van Tornante/Bij Corrie in Amersfoort?
De burgemeester bood Lia een echt Rotterdams cadeau aan van een nieuw stadsicoon: een mooie foto van de nieuwe Markthal.
Rotterdammers zijn ook wel trots op hun burgemeester (hij werd in december door het weekblad Elsevier uitgeroepen tot Nederlander van het jaar); ze willen graag met hem op de foto.
Bij feestelijkheden hoort muziek. In dit geval een optreden van Kenzi Bluetone.
Rondleiding? Daar komen we graag nog een keer voor terug!
Toch alvast een beeld van het Ambachtsplein, de aanleiding van ons bezoek.
Op het Ambachtsplein kunnen mensen hun talenten ontdekken, ontwikkelen en beroepsvaardigheden vergroten waardoor ze meer kans hebben op de arbeidsmarkt. Het naaiatelier markeert de start van het Ambachtsplein.
In dat atelier wordt mode vervaardigd voor een aantal bedrijven. Vandaag werd op de catwalk getoond wat er zoal Bij Corrie wordt gemaakt.
Welkom in ons atelier Mooi Goed bij Corrie. In het bijzonder heet ik burgemeester Aboutaleb welkom.
Lida van Adrighem
Ik ben Lida van Adrighem en coördinator van het atelier. De kleding die geshowd gaat worden, is gemaakt door de vrijwilligers van Bij Corrie. Mooi Goed Bij Corrie is een initiatief van Lia Trum. Zij biedt de cursisten van de talencursussen een plek om de Nederlandse taal te blijven beoefenen en zich via de ontwikkeling van vaardigheden beter voor te bereiden op een plaats in de Nederlandse samenleving.
Op de catwalk werd de mode getoond door kennissen, stagiaires, dochters van en deelnemers van Bij Corrie.
Mode trendwatcher Ed de Meyer (en nog steeds superactief als onbezoldigd opbouwwerker) was ook van de partij en maakte uitvoerig aantekeningen.
Veel mensen zijn tevreden en trots als ze zelf een kledingstuk hebben gemaakt. Anderen willen het vak leren op weg naar een echt betaalde baan. Met wat extra hulp zou dat hier best mogelijk zijn.
Wat u zo meteen te zien krijgt in de modeshow is de kleding van verschillende ontwerpers waarvoor wij de productie uitvoeren. Zoals Das Glück, Dresscode 010, Caroline Collectie, Rotterdams Handmerk en onze eigen kleding- en tassenlijn Mooi Goed. Al dat moois kunt u na de show kopen.
Applaus voor de modellen en de bijzondere mode.
Daarna kon geshopt, gepast en gekocht worden.
Staat haar goed.
Meer klassiek.
Of uitbundig van kleur.
Heike Bluthardt toonde (ook zelf op de catwalk) een door haar ontworpen jurk, die door Bij Corrie is gemaakt en die zij met collega Judith Haagh verkoopt in haar winkel Das Glück, Zwaanshals 273B en online.
We zijn toch wel benieuwd hoe de jurk, dezelfde die Heike aan heeft, deze dame zou staan! Zij vond de jurk in ieder geval erg leuk en bijzonder.
Op het Ambachtsplein worden ook allerlei accessoires gemaakt.
Tassen bijvoorbeeld, voor de Caroline Collectie.
Caroline, op de foto hierboven, ontwerpt deze tassen die gemaakt zijn van incourante vlaggen en wimpels van het IFFR, het Internationaal Film Festival Rotterdam. Uitstekende recyclage.
Hij vindt het wel wat om cadeau te geven.
Zoals al gezegd komen we in een volgend bericht terug op het Ambachtsplein van Bij Corrie.
Foto's: Mick Otten en Johannes Odé
Tekst: Mick Otten (met dank voor de tekst van de websites en van Lida van Adrighem)