9 september 2014

Calandtroep: scoutingavontuur aan Noorderkanaal


Sleutelhanger knopen, speedboot varen, veerboot en touwbrug, hamburgers bakken, motorboot varen, limonade en thee voor de ouders. Zo kondigde de Calandtroep aan het Noorderkanaal haar open dag aan op 30 augustus. De welpen zijn weer terug van vakantie en kinderen komen met hun ouders een kijkje nemen bij de scoutinggroep van Noord.

Voor de gelegenheid is de mast gehesen van het vlaggeschip van de Calandtroep, de Odysseus, waaraan onder meer vlaggen van sponsors wapperen.

Verborgen naast roeivereniging Skadi heeft de Calandtroep aan de noordzijde van het Noorderkanaal haar ligplaats en clubhuis.

De Calandtroep is één van de oudste scoutinggroepen van Rotterdam: vorig jaar vierden ze hun 100-jarig bestaan.

'Skip' Peter van Eijnsbergen is met z'n 73 jaar als groepsleider de drijvende kracht van de Calandtroep. Hij houdt ook iedere week de website bij van de Calandtroep.

De dag begint met regen, maar dat weerhoudt de jonge welpen niet om actief mee te doen. Ze staan in de rij om mee te mogen varen met de snelste boot van de Calandtroep. Uiteraard wel eerst een zwemvest om, anders mogen ze niet mee.

Instappen op de Poseidon, de rubberboot van de Calandtroep, die met een 30 pk motor 40 kilometer per uur kan bereiken.



De Poseidon gaat altijd mee als er gezeild wordt. De zeilers hebben een radio aan boord, zodat in geval van nood de Poseidon direct assistentie kan komen verlenen. Op de achtergrond de kop van de Hofbogen. Vanwege de verbreding van de oprit van de A12 is de overbrugging over de snelweg afgebroken.



De welpen en bezoekende kinderen gaan aan boord van de Odysseus. Met dit schip gaat de groep op kamp en het is op vrijwel alle grote evenementen van Scouting Nederland aanwezig.

Wat de kinderen niet weten, is dat dit schip gered is van de sloop. Het was een wrak dat na aankoop in 1970 met vereende krachten is opgeknapt. Voor de kenners: de Odysseus is een steilsteven motorhagenaar met een lengte van 24 meter.


Leroy Doornkamp vertelt aan bezoekende kinderen waarvoor de boot gebruikt wordt: Als we op kamp gaan is dit onze woonruimte en varend clubhuis: we slapen en leven hier in het ruim. 


Stoot je hoofd niet: voor de verkenners is de kombuis wel erg krap om in te koken.

Drinkwater pomp je met de hand uit het drinkwater reservoir van het schip.




Ieder kind krijgt een deelnemerskaart voor de dag.

Op naar de volgende activiteit.

Een behendigheidsspel.

Geen touw knopen maar met plastic draden een sleutelhanger knopen. Zo leer je knopen en dat kun je ook weer voor andere doeleinden gebruiken.



Kijk, zo knoop je ballonnen tot allerlei speelgoed en hoofddeksels.


De vletjes, de zeilbootjes van de zeeverkenners, varen vandaag niet uit.

Een van de vletjes wordt gebruikt om kinderen over te zetten naar de overkant aan de Gordelweg, waar een hindernisbaan is aangelegd. En ja, als de buitenboordmotor weigert zul je moeten wrikken met een roeispaan.


Aan de overkant: behendigheidsoefeningen op de hindernisbaan.

Daar heb je dus dat knopen voor geleerd: het maken van een hindernisbaan.



Even laten aftekenen dat je met goed gevolg de hindernisbaan hebt gedaan.


Ook de Gebiedscommissie Noord laat zijn gezicht zien. Vanzelfsprekend komt in gesprek de financiële situatie van de Calandtroep aan de orde. Subsidies zijn sterk teruggelopen, terwijl vaste lasten - zoals de huur van het terrein en het liggeld - aanzienlijk zijn toegenomen.


Iedere zaterdag komt 'Stors' (Bert Hogervorst) met zijn motorschip de Buts uit Delfshaven naar de Calandtroep.

De Buts is zeer wendbaar dankzij een schroef die 360 graden kan draaien! Hij kan ook voor reddingsacties bij zwaar weer worden ingezet.

De Buts heeft vroeger als parlevinker in de haven van Rotterdam schepen bevoorraad.

De zeeverkenners krijgen hier de kans om stuurman te worden.

Ook tijdens kampen is Stors een trouwe maat van de welpen en zeeverkenners en doet hand- en spandiensten voor de Calandtroep.

Ouders van de welpen helpen mee met de organisatie en geven antwoorden op vragen van ouders die met hun kinderen op de open dag zijn afgekomen.


Tijd voor de barbecue.


Iedere zaterdag komen de welpen en verkenners naar het clubhuis van de Calandtroep.

Als je 7 bent kan je welp worden van de welpenhorde. Niet alleen maak je avonturen mee rond het Noorderkanaal: er worden ook zomerkampen georganiseerd voor de welpen. Vanaf je 11e kan je lid worden van de troep zeeverkenners.

Na de open dag hebben zich 5 nieuwe leden aangemeld!

Iedere zaterdag is er van 10 tot 12 een ruim aanbod van spelletjes en avonturen voor de welpen. Tijdens spelletjes worden de welpen ingedeeld in nesten, net zoals de welpen (jonge wolven) in de rimboeverhalen van het Jungleboek van Rudyard Kipling. Dat boek is de inspiratiebron voor alles rondom de welpen.

Koen van Tichelhoven, teamleider van de welpen: Er is plaats voor iedereen in de horde. Anders dan bij sportverenigingen komt het niet aan op de beste prestaties. Bij ons doe je nooit onder voor de ander en accepteren we elkaars verschillen. Er groeit een hechte band tussen de welpen.

Zoals veel scoutinggroepen heeft de Calandtroep haar totem, waaraan op lapjes leer herinneringen zijn afgebeeld van kampen en nestwedstrijden.

Na de vakantie mag de oudste welp zeeverkenner worden en legt hij hiervoor de gelofte af met zijn hand aan de totem.

Symbolisch moet hij over een touw stappen in de wereld van de verkenners.

De welpen die hij achter zich laat juichen hem toe.

Als afsluiting van de dag staan de welpen hand in hand en roepen luidkeels hun afscheidsyell: Wij wensen elkaar een goede jacht en wel thuis, Doei!

Als de welpen zijn vertrokken, gaan de verkenners aan boord van de Buts en de Odysseus.

Trossen los.

Nog even het oliepeil controleren van de oude Dafmotor.

Op weg naar de Rottemeren, waar de verkenners gaan zeilen en roeien.


Vanaf half oktober kan er niet meer gevaren worden: alle recreatiesluizen zijn dan tot april gesloten.

Wil je meer zien en lezen over de zeeverkenners van de Calandtroep? Kijk op bericht: Calandtroep: buiten spelen en leren. En voor actuele informatie op de eigen website van de Calandtroep, die regelmatig wordt bijgehouden.


Foto's en tekst: Johannes Odé