28 mei 2013

Olli op de stoep? Tegelroute naar Diergaarde Blijdorp


Worden deze tegels net zo populair als Olli, de knuffelolifant van Diergaarde Blijdorp? Ze hebben niet dezelfde aaibaarheidsfactor. Maar zeker met een zonnetje door de bladeren van de bomen, zien ze er net zo apart uit.

Sinds 23 mei liggen er om de pakweg 10 meter van metrostation Blijdorp naar de Diergaarde tegels met onder andere een gestileerde pootafdruk van een olifant. Een leuk initiatief van bewoners en winkeliers, ingegeven door vragen die zij vaak kregen over waar de dierentuin nou was. Bezoekers blijken vaak te denken dat de dierentuin pal naast het NS- of metrostation ligt.


Zo kwam kunstenaar Albert Kramer, hier links op de foto met rechts zijn assistent Luuk, op het idee tegels te maken, die als onuitwisbare route naar de dierentuin leiden.

Portefeuillehouder Nils Berndsen en Marc Damen, directeur van de dierentuin, hebben op 23 mei officieel de eerste tegel gelegd, althans de eerste van de route vanuit het metrostation. Wie timmert de tegel erin? Nils liet Marc de eer.


De pootafdruk van de olifant. De tegel is mooi afgetekend doordat het 'wat' had geregend. Het was bij de tegellegging net even droog.

Dank aan Albert en assistent. Zij hebben 100 tegels gefabriceerd, waarvan er 84 geplaatst worden. Je moet wat in reserve houden. Overigens zou de kunstenaar graag een soortgelijke tegelroute maken vanuit het NS-station naar de Diergaarde. Maar dan zou hij - zoals nu wel het geval was - ze niet meer in eigen beheer maken. Albert: 'Nee, dat worden er dan teveel voor het leuk. Nu was het te overzien en heb ik veel geleerd van een ook voor mij als kunstenaar nieuw procédé.'


De mannen van Gemeentewerken: 'We hebben nog meer tegels in de wagen. Moest er ook niet één komen bij de lift?'

En dus werd de plaats van de tweede officiële tegel geprepareerd.

Waarna - nu de eer aan Nils - die erin werd gehamerd. Zoals te zien is, een tegel met een andere figuur. Er zijn door Albert drie verschillende tegels gemaakt.


Vanuit de Stadhoudersweg naar Diergaarde Blijdorp. Albert vertelde dat de tegels na verloop van tijd nog witter worden, waardoor de route nog zichtbaarder wordt.

Volg de olifanten kunnen bewoners en winkeliers straks tegen bezoekers zeggen. Als de route tenminste helemaal is gelegd. Op dag van de officiële opening raakte ik het spoor even bijster. Maar niet lang. Het was duidelijk waar de volgende pootafdrukken moesten komen!

Foto's en tekst: Mick Otten