11 mei 2013

Nieuwe geveltuinen in Bergpolder ingeplant

Zaterdag 13 april werd in Bergpolder voor de vijfde maal de jaarlijkse Geveltuinendag georganiseerd.

Van 9:30 tot 12 uur konden bewoners planten ophalen voor hun geveltuintje bij  Bloembinderij Geschikt van Tanja op de Bergselaan 301.

Koffie en thee zijn zeer welkom op deze koude aprilochtend.

Frank van de werkgroep Geveltuinendag noteert de planten die bewoners meenemen.


Tanja geeft advies over de planten en hoe ze gecombineerd kunnen worden.


Dit jaar is vooral voor planten gekozen die bijen en vlinders aantrekken. Zij bestuiven 40% van ons voedsel. Om te overleven in de stad hebben ze voldoende bloemen in de stad nodig.Rien Tuk van de bewonerscommissie PWS-blokken, helpt bij het planten van de nieuwe aangelegde geveltuinen op stoep van de Bergselaan. Vorig jaar is al een aantal geveltuinen aangelegd en gevuld bij de PWS-blokken (zie hier).

An, Fahima, Hans, Patricia en Rien trotseren de snijdende kou van die zaterdagochtend in april.Met steentjes wordt de bodem van de geveltuin bedekt ter voorkoming van uitdroging en het is ook nog decoratief vindt Rien.
Rien: “Wel jammer dat de gemeente geen grotere geveltuinen hebben aangelegd. Had makkelijk gekund met zo’n brede stoep.”
Het is inderdaad een raadsel waarom de gemeente zo moeilijk doet over de diepte van de geveltuinen. Nu is het voor planten in de zomer erg moeilijk overleven en - zeker zoals rondom de PWS-blokken - is er alle ruimte voor voetgangers en een diepe geveltuin.

Ook in de nieuw bestrate Troelstrastraat legt Rien samen met Guluzar geveltuinen aan.

Naast haar harde werk in de zorg steekt Guluzar graag de handen uit de mouwen voor het opfleuren van haar straat.


Op diezelfde koude ochtend in april nemen Trudy en medebewoonster het plantsoen aan de Savornin. Lohmanlaan onder handen. Iedere 1e en 3e zaterdag van de maand onderhouden ze met een groep vrijwilligers het plantsoen.


Foto's en tekst: Johannes Odé