16 april 2013

Boomfeestdag bij groep 5 van de Klimopschool

Met de langdurige kou nog vers in het geheugen, is het niet moeilijk je voor te stellen dat het op de boomfeestdag van 20 maart aardig sneeuwde. Geen bezwaar voor de kinderen van groep 5 van basisschool De Klimop aan de Rembrandtstraat in het Oude Noorden.

De ochtend begon met een toelichting door Corstian van Buren. Wat zijn bomen, wat hebben we er aan, wie leven er in? Dat werd met de korte film Zie die boom! nog eens duidelijk gemaakt.


Volop aandacht. Misschien extra aandacht omdat het leuk is om met de klas eens wat anders te gaan doen. En ze waren bijzonder, want alleen deze klas ging vandaag bomen planten.


Corstian: "Jullie gaan samen met de boom wenshoutjes in de grond stoppen." Corstian werkt voor stichting elemenTree. Een stichting die natuureducatie-programma's voor kinderen verzorgd. Zij streven er onder andere naar om zoveel mogelijk bomen samen met kinderen te planten.

Even mijn pen zoeken. Het bestaat dus nog steeds: een eigen tafel/lessenaar met een laadje voor je eigen spullen.

De wenshoutjes, zeer toepasselijk boomtakjes, moesten eerst uitgehold worden.


Even rotzooien met het zaagsel.


Daarna schreef ieder zijn of haar boodschap op en sommige maakten er een tekening bij.


De boodschap, vooral veel goede wensen, werd opgerold en in het houtje gedaan.Lang geleden hier ver vandaan konden we ons nog een speelkwartier herinneren. Tegenwoordig blijkt het tijd voor een boterham of fruit en drinken.
  

Grappig: iedereen van een leeftijd van boven de circa 25 jaar werd automatisch met meester aangesproken. Dus meester Johannes vroeg wat zij voor lekkers op haar brood had.

Tijd voor actie!
  
Portefeuillehouder Nils Berndsen - die veel op heeft met groen - vertelde waarom hij het zo belangrijk vindt dat er meer groen in Noord komt.


Ook Nils vond het koud.

Corstian: "We gaan twee bomen planten. Daarna gaan we de bloembakken opvrolijken met viooltjes en ten slotte gaan we het plein aanvegen, zodat alles er weer netjes bij staat."


De wenshoutjes werden in het plantgat gegooid, dat daarna professioneel door de leerlingen met aarde werd opgevuld.


  
Het ging alleen maar harder sneeuwen, maar met een peptalk van Nils hield iedereen de moed erin.Hij vond de sneeuw niet erg, want hij volgens hem bestaat sneeuw uit suiker.Handschoentjes voor het planten van de viooltjes werden uitgedeeld door juf Thea.

Nils gaat meteen met de leerlingen aan de slag, maar realiseert zich dat het dan wel een beetje chaos wordt. Dus worden de viooltjes eerst over de bak verdeeld.

Viooltjes in chaos of liever in slagorde?
In deze grauwe tijd was het geen overbodige luxe het plein een beetje kleur te geven. Volgens de kenners konden deze viooltjes wel een beetje kou hebben.

  

Met professionele hulp.


Even een bezemgevecht om de meeste aarde. Totdat hij zijn stok verloor. Het plein was weer netjes.

  
Na de groepsfoto kon iedereen weer naar binnen.
Juf Tamara: "Nils heeft voor iedereen een oorkonde dat je mee hebt geholpen op deze boomfeestdag."

Groep 5 bestaat uit 15 leerlingen. Wij vonden het een erg aardige en enthousiaste klas. Of was het omdat 'vreemde ogen dwingen'? Wij denken van niet.
   


Gefeliciteerd! Oorkonde met handtekening van Nils. Je weet maar nooit hoe beroemd hij wordt.

Een boom planten is één ding, er goed voor zorgen iets anders. Dus staan achterop de boomplant-oorkonde verzorg tips.

Leuke ochtend gehad en veel over bomen en de natuur geleerd.


Tijdens het boom planten kwam de vraag al: "Meester, mag ik een foto maken?" En als er één schaap over de dam is... Dus fotografeerden ze elkaar in groepjes.


Ten slotte moest ook Johannes nog door één van de leerlingen vereeuwigd worden. "Meester, u doet me aan iemand denken. Hoe heet ie nou? Einstein, ja u lijkt op Einstein!"

Foto's: Mick Otten en Johannes Odé
Tekst: Mick Otten