Bed and Breakfast Rotterdam Noord
We beginnen met Bed and Breakfast Rotterdam Noord, één van de bedrijven van Michel Uiterwijk, de man achter de Shopping gids.
Eén van de bedrijven, want Michel is een multiprof en -ondernemer: hij is designer (grafisch vormgever voor bijvoorbeeld verpakkingen, maar natuurlijk ook van de Shopping gidsen), organisator, webdesigner en hij maakt films. Dat alles doet hij onder de noemer van Miesman Design. De Bed & Breakfast runt hij samen met zijn vrouw Anouk Bedeaux, die zelf ook nog eens een eigen bedrijf heeft: Tafeldesign. Dus drie ondernemingen in Noord op één kussen.
De B&B is gevestigd in de Gerard Scholtenstraat 80a in het Oude Noorden. Michel: Het bijzondere van een B&B is dat je verblijft in zomaar een straat, in het midden van een woonwijk. Hotels zijn vaak gelegen op specifieke, toeristische locaties. Soms moeten klanten even wennen, maar ze laten me vaak weten positief verrast te zijn over Noord.
De kamer die je huurt is ruim en modern ingericht en ligt op de begane grond met eigen opgang. De familie Uiterwijk woont op de eerste etage.
Bij de kamer is ook een aparte badkamer met douche inbegrepen.
Als je er een beetje oog voor hebt (en welke fotograaf heeft dat niet), vallen je bijzondere details op. Soms in samenspel met de binnenhuisarchitectuur.
Andere leuke details zijn door Michel en Anouk bedacht. Haast logisch met twee designers in huis.
Michel: Mijn opleiding is MTS woninginrichting. Daarna ben ik de kunstacademie gaan doen, maar ik had eigenlijk meer met het ambachtswerk dan kunstenaar zijn. Illustreren sprak mij aan en ik kwam in de praktijk uit bij decorbouwen, bijvoorbeeld voor discotheken. Mijn hart trok al snel naar het maken van 3D graphics voor bijvoorbeeld games, maar daar was toen niet zoveel werk in.
Je kunt thee en koffie zetten.
Michel: Ik vind dat ik als ondernemer klanten ook wegwijs moet maken in wat er in Noord te doen is. Er werd al vanaf het begin gevraagd om tips over winkels. Dus naast veel andere folders en brochures is ook de Shopping gids voorhanden.
Michel: Het loopt goed; we hebben gemiddeld drie keer per week klanten. Het is een geweldige mix aan klanten. Uit alle streken van Nederland, maar bijvoorbeeld ook uit Finland en Italië. En van alle leeftijden. Vaak komen ze voor specifieke activiteiten als North Sea Jazz of het filmfestival. Soms zie ik ook bijzondere klanten zoals een Afrikaanse die cursussen taarten maken kwam geven, een beroemde marathonloper, onze meest beroemde turner en een deelnemer aan de BMX wereldkampioenschappen.
Two of a kind - oude serviezen
Karin ’t Hart
Uit een onlangs verstuurd persbericht: Mede door het verdwijnen van veel 'traditionele' servieswinkels is de winkel van de zussen Marjanne en Karin ’t Hart een begrip geworden voor liefhebbers van een mooie sfeervol gedekte tafel. Steeds meer bezoekers uit Rotterdam en omgeving, maar ook van ver daarbuiten, weten de weg naar het mooie oude hoekpand uit 1897 op de Provenierssingel te vinden. Of mensen nu een ontbrekend bord, glas of een cadeau zoeken, bij Two of a kind slaagt men gemakkelijk!
Marjanne 't Hart
Two of a kind is van begin af aan gevestigd in de Provenierswijk op de Provenierssingel 59a. Ze vieren over 8 dagen hun 10-jarig jubileum! Daarover later meer.
Ze verkopen vooral serviezen uit de 20e eeuw en leggen zich vooral toe op topmerken zoals Wedgwood, Villeroy & Boch, Portmeirion, Doulton, Mason’s, Gero, Keltum, Christofle en Val St. Lambert. Zo nu en dan komt er een ouder servies voorbij. Maar serviezen worden vaak heel lang geproduceerd, dus wat oud(er) lijkt, hoeft het niet te zijn. Hun klanten - de hoofdmoot is qua leeftijd tussen de 30 en 70 jaar - komen uit het hele land (de ochtend van ons interview nog een dame uit Groningen) en soms uit België. Er zijn verzamelaars die zeer specifiek serviezen van een bepaalde periode kopen.
Ook staan ze wel eens op grote antiekmarkten, zoals in Brielle, Almere en Apeldoorn. En wat dichterbij: op de Kerstmarkt van Arboretum Trompenburg. Dan gaan zo'n 7 tot 8 bananendozen vol met servies mee. Ze zijn ook erg blij met de uitvinding van bubbeltjesfolie, want servies blijft natuurlijk erg kwetsbaar.
Wat wij heel bijzonder vinden, is dat je bij de dames een zoekopdracht kunt achterlaten. Je hebt een 10-persoons servies, maar twee dessertbordjes en één diep bord zijn gesneuveld. Dat is jammer want je wilt een compleet servies. Geef door wat je mist en Marjanne en Karin gaan op zoek. Dat kan ook voor bestek, oud tafellinnen of glas. Marjanne en Karin: We hebben inmiddels een geweldig overzicht met 1.000'en klanten en 100'en zoekopdrachten. Het kan maanden of jaren duren en soms vinden we het niet, maar vaak genoeg kunnen we een klant wel gelukkig maken! Het heeft voor ons ook als voordeel dat we leren wat onze klanten zoeken. Wij hebben geen marktonderzoek nodig.
Soms verkopen ze een heel servies, maar meestal gaat het om losse delen. Ze hebben bewust geen webshop. Dat kan ook haast niet, omdat ze vaak maar een enkel exemplaar in de verkoop hebben. Ze verkopen wel via Marktplaats.
Overigens verkopen ze serviezen of onderdelen daarvan altijd voor de helft van de nieuwprijs! Dat kunnen serviezen zijn die nog steeds te koop zijn. Maar ook serviezen die (al lang) niet meer te koop zijn, proberen ze voor de helft van de (dan van gulden naar euro omgerekende) nieuwprijs te verkopen. Ze hebben allerlei boekwerkjes, catalogi met prijzen etc. om dat na te gaan. En kunnen ze het daarin en op internet niet vinden, dan bepalen ze zelf de prijs.
Soms horen ze mensen wel eens zeggen dat ze niet van een tweedehands bord willen eten. Ze vragen dan vriendelijk hoe die persoon dan eet in een restaurant...
Rond kerst is het extra druk in de winkel, maar ze gaan de kerstserviezen toch niet eerder dan na 5 december etaleren.
Uiteraard kopen ze ook in. Mensen komen aan de deur of ze hebben contact via telefoon of email. Het is heel wisselend of dat voor hen interessant is. Ze weten inmiddels goed waar vraag naar is. Soms is het aanbod te kostbaar of te veel in één keer om te kopen en nemen ze het in consignatie.
Maar vooral zoeken ze en kopen ze in op antiekmarkten en brocantes zoals in België. Ze overnachten daar en gaan 's ochtends heel vroeg, gewapend met een mijnwerkerslampje op hun hoofd, op zoek naar servies. Het lijkt ons heel charmant om te zien! Maar goed licht is essentieel; niet alleen om iets te vinden, maar vooral om te zien of het onbeschadigd is. Met doorlichten kun je breuken goed zien.
Vooral in de zomer zijn ze vaak op speurtocht op allerlei markten en beurzen, zoals al genoemd in België, maar ook in Frankrijk en Engeland. De markten in Engeland zijn favoriet. Daar vinden ze veel van hun gading. Op de één of andere manier is in dat land antiek gewoon meer 'en vogue' en is er dus meer aanbod. Ze vertellen met veel liefde over hun aankopen en het zoekplezier: de hoogtepunten van hun werkend bestaan! Ook op veilingen kopen ze wel eens wat. En kopen via internet? Nee, daar is de vraagprijs vaak te hoog.
Karin en Marjanne zitten in een toepasselijk oud pand dat zij huren. Ze waren destijds op zoek naar een pand en kwamen hier bij toeval terecht. Er zat toen een antiekwinkel in (dat is aan de belettering nog steeds te zien). De eigenaar van die winkel bood ze een deel van de ruimte aan met het verzoek bij zijn afwezigheid ook zijn spullen te verkopen.
Zo startten ze in november 2004 met drie tafels en twee dozen met spullen. Het moet een bijzondere combinatie zijn geweest, want de antiekwinkel stond overvol met antiek en curiosa. Daarbij woonde hij ook nog eens in de winkel. Niet lang daarna is hij vertrokken en konden ze de hele winkelruimte huren.
Het bijzondere en goed bij de producten van de winkel passende plafond. Helaas heeft één van de bovenburen lekkage gehad en is het beschadigd. Dat moet hersteld worden, maar dat is geen sinecure in een winkel vol servies….
Gastvrij en heerlijk enthousiast over hun producten! We zeggen het er eerlijk bij: het is niet ons soort servies. Maar het enthousiasme van de zussen werkte zo aanstekelijk, dat we haast verzamelaar werden!
Hoe ze op het idee zijn gekomen om een winkel voor zo'n nichemarkt te beginnen? Karin: We waren beiden van jongs af aan serviezengek. Speelden er al als kinderen mee. En toen ging ik voor mijzelf op zoek naar een paar kopjes van Mason's. Zo is het van 'kwaad tot erger' geworden. We hebben wel altijd alleen bijzondere en mooie spullen willen kopen en verkopen. De passie is de commercie vooruit gegaan en gebleven.
Beide dames wonen in Noord. Ze hebben nu voor het eerst meegedaan aan de Shopping gids. Naar onze mening mocht hun winkel ook echt niet ontbreken!
We vertelden al dat Two of kind 10 jaar bestaat. Dat wordt gevierd met een 'serviesdriedaagse': onder
het genot van een hapje en een drankje kun je terecht voor een open huis in de winkel op 14, 15 en 16 november van 11.00 tot 17.00 uur. En om nog wat reclame te maken voor de dames: van 10 november t/m 10 december wordt bij besteding vanaf € 10 op alle aankopen 20% korting verleend (m.u.v. reeds afgeprijsde artikelen).
Tjak2Tjak - Asian Lifestyle
De derde en laatste onderneming is Tjak2Tjak, een winkel in Aziatische lifestyle. Net als Two of a kind is het een familiebedrijf. De winkel wordt gerund door broer Joey (foto boven) en zus Lily Wouters. Maar ook hun vader en moeder zijn actief betrokken bij Tjak2Tjak.
De winkel is gevestigd aan de Noordsingel 61b. De familie Wouters is eigenaar van het pand en toen de laatste huurder vertrok, bleef het pand leeg staan. Tot de familie op een idee kwam. Ze zijn allemaal verslingerd aan Thailand (pa en ma Wouters wonen daar de helft van de tijd). Bij hun bezoeken kwamen allerlei mooie en bijzondere voorwerpen op hun pad, zoals allerlei kleurrijke producten van de Hmong stam, die in het noorden van Thailand leeft. Dus waarom geen winkel begonnen?
De ruime winkel met allerlei bijzondere Thaise accessoires en meubels.
Joey: We importeren vooral hele exclusieve zaken uit Thailand en voorwerpen die je - al is het maar door het formaat - niet snel zelf zult meenemen. Zoals bijvoorbeeld de bijzondere en decoratieve rijsttonnen (foto boven en onder) in kleine en hele grote maten.
Joey: We zoeken niet alleen andersoortige accessoires, maar het moet ook hoogwaardig zijn. Zoals het borduurwerk op deze Hmong tassen. Het Hmong volk karakteriseert hun tassen door hun gebruik van vele kleuren en prachtig borduurwerk.
Ook te koop bij Tjak2Tjak: hesjes in allerlei kleurige dessins. De naam Tjak2Tjak is een verbastering van de naam van de grootste markt in Thailand: de Chatuchak Market.
Haast niet te vermijden, maar geen 'standaard' boeddhabeelden. Om je huis op een andere en stijlvolle manier in te richten.
Joey: Aan de handen van het beeld hangt een unieke ketting; die zijn nieuw in de winkel. Deze kettingen bestaan uit amuletten, natuurlijke en bijzondere materialen zoals edelstenen en oud romeins glas. Mocht je zelf een idee in 'Thaise stijl' hebben, dan kunnen wij kijken of dat zo voor je gemaakt kan worden.
Anders: een loungekussen. Handig - want oprolbaar - om te relaxen van in de tuin tot in de woonkamer.
Joey: We willen het gewoon uitproberen; voor geen van ons is het de belangrijkste bron van inkomsten. We denken dat de markt voor onze mooie meubels en accessoires groot genoeg is.
En de Shopping gids? Toevallig kwamen we mensen tegen met editie 2 van de Shopping gids, dus toen we werden benaderd om mee te doen, deden we dat graag. We zitten niet direct in de (aan)loop van een winkelgebied; de gids geeft onze winkel goede en exclusieve publiciteit.
En de Shopping gids? Toevallig kwamen we mensen tegen met editie 2 van de Shopping gids, dus toen we werden benaderd om mee te doen, deden we dat graag. We zitten niet direct in de (aan)loop van een winkelgebied; de gids geeft onze winkel goede en exclusieve publiciteit.
Ten slotte: je kunt bij Tjak2Tjak ook terecht voor bijzondere lampen. Klik hier om op de website van de winkel te kijken wat er nog meer te koop is of op hun Facebook-pagina.
Foto's: Johannes Odé en Mick Otten
Tekst: Mick Otten
Tekst: Mick Otten