1 oktober 2014

Wijkfeest Bergpolder: feest voor kinderen en fraaie optredens

Zondag 14 september organiseerde bewonersorganisatie Bergpolder haar bijna jaarlijkse wijkfeest op het Insulindeplein met een programma met bijzondere optredens, circus voor kinderen en bezoeken aan het Telecom Museum en het kunstatelier van Chris Ripken.

Bernice van de bewonersorganisatie opende de middag en moedigde kinderen aan deel te nemen aan het circusprogramma op het plein.

Circusschool Hannes en Co pakte stevig uit met talloze circusattributen voor de kinderen.
Onder begeleiding van Peter Schenk en Esther van Otterloo leerden ze allerlei behendigheidstrucs.

De circusschool werkt met kinderen op tal van evenementen, maar verzorgt ook workshops voor onder andere leerkrachten in het basisonderwijs en begeleiders in buurthuizen.

Nu nog vasthouden aan de ladder, straks zonder steun op één wiel?


Kinderen konden geen genoeg krijgen van het uitproberen van de verschillende circusattributen en oefenden door, totdat ze eind van de middag zelf een voorstelling gaven.

Volleerd jongleur.Van giga...

tot mini attribuut.

En ja, je kon je eigen ontwerp uitkiezen voor een gezicht beschildering.

Spiderman is de favoriet onder jongens. Het ziet er natuurlijk ook bijzonder uit.


Werelddansgroep 'Voyage' verraste met kleurrijke volksdansen uit Rusland en Centraal Azië.

De danseressen zijn afkomstig uit Rusland.


De leider van de dansgroep komt uit Oezbekistan en woont in Noord.

Authentieke kleding uit Rusland en Centraal Azië.


De danseressen hebben een aantal van hun fraaie kostuums zelf gemaakt.

Haast weggelopen uit een sprookje: zij ziet er prachtig en betoverend uit.


Jammer dat er zo weinig publiek was voor deze professionele dansgroep.

Bernice ging rond met folders van komende activiteiten in Bergpolder, zoals die van de Willebrordsoos in de Vrijenbansestraat 50.

Het Houweling Telecom Museum hield uitverkoop op het plein.

Voor verzamelaars zaten er zeker waardevolle instrumenten bij.

Liepen hier vroeger verslaggevers mee rond om hun verhaal door te sturen naar tv en radio?

Zelfs een overtollig koffiezetapparaat en ander verouderde keukenapparatuur werd te koop aangeboden. Maar er was nauwelijks animo en alles werd weer teruggebracht naar het Telecom Museum.

Tijdens het wijkfeest werd er ieder half uur een rondleiding gegeven in het Houweling Telecom Museum. Het museum is iedere dinsdag van 9:00 tot 14:30 geopend.


Gestart in 1974 herbergt het museum de geschiedenis van de PTT regio Rotterdam. Kees van het Hof vertelt vol vuur over de historische telecom-apparatuur.

In de hal staat een (nagemaakte) telefooncel, die cabaretier Mark van de Veerdonk heeft gebruikt in zijn shows en daarna aan het museum heeft geschonken.

De verzamelwoede van oud KPN medewerkers heeft er voor gezorgd dat je in het museum de ontwikkeling van de telecomapparatuur kan zien, van de tijd van je overgrootmoeder tot wat we nu normaal vinden, kortom uit alle tijdperken.

Het telefoonboek uit 1939 was een stuk dunner en de telefoonnummers bestonden uit 5 cijfers.

Kees laat de werking van de oude telefooncentrale zien, die uit duizenden bewegende onderdelen bestaat. Voordat een verbinding tot stand komt gaan er allerlei radertjes ratelen. De voortgang van de verbinding zie je op het display.

Deze zomer werd de telecombunker naast het Telecom Museum geopend. Zie ons bericht: Telecombunker omgetoverd tot multifunctionele ruimte.

Buiten op het plein bracht de Rotterdamse singer-songwriter Linda Kreuzen - zonder band - mooie en soulvolle liedjes ten gehore. Mogelijk zul je haar kennen van het tv promgramma de Beste Singer-Songwriter NL ''12 of van 3voor12.


Nog deze zomer stond ze op het podium van Parkpop in Den Haag, nadat ze eerder dit jaar drie THISS Awards won, waaronder de beste singer-songwriter of the year.


Hester van Vugt van de bewonersorganisatie Bergpolder kondigde enthousiast de party coverband 'Mag het wat zachter' aan.

En het ging los met overbekende hits uit de popgeschiedenis, die vloeiend in elkaar overgingen
Voor deze bewoner mag het inderdaad wat zachter.


Voor velen was het een feest der herkenning.Lorena de Miranda Serra en Jory Raimo van de Argentijnse Tangoschool Alma de Tango gaven een demonstratie.


Ze gaven ook een kleine workshop, waaraan leerlingen van de tangoschool deelnamen.Zo ziet het plein er toch veel gezelliger uit? Eigenlijk zouden bewoners iedere ochtend voor ze naar het werk gaan of andere besognes hebben, eerst even een kwartiertje aan de tango moeten. Net als Chinezen tai chi doen op pleintjes of zo maar langs een drukke weg.

Tegen het einde van het wijkfeest lieten de kinderen zien wat zij hadden geleerd in hun eigen voorstelling. Drie uur lang hadden ze onvermoeibaar onder leiding van Peter en Esther geoefend.

Onder belangstelling van oudere kinderen en ouders lieten ze hun kunnen zien.

Jawel, helemaal alleen! Kan zo bij het circus.


Ze konden de borden - voor de zekerheid wel van plastic - lang in de lucht houden.

'Mag het wat zachter' verzorgde ook de afsluiting en kreeg vooral de kinderen in beweging.


Met het mooie programma had het wijkfeest absoluut een grotere opkomst verdiend.

Foto's en tekst: Johannes Odé