6 oktober 2014

Shopping gids: 3e editie van bijzondere winkels en ondernemers in Noord


Sind begin augustus ligt bij een groot aantal winkels en ondernemers in Noord de 'Shopping gids Rotterdam Noord 2014' op je te wachten. Een gids met allerlei unieke en bijzondere bedrijven in Noord.


Op 22 juli was er een bijeenkomst voor de deelnemende bedrijven bij Het Kookpunt, waarbij de gids officieel werd gepresenteerd en uitgereikt. In dit bericht aandacht voor die bijeenkomst en daarmee meteen een eerste kennismaking met een deel van die winkels en ondernemers in Noord. In een tweede bericht dat binnenkort volgt, besteden we nog eens aandacht aan drie specifieke deelnemers.


De Shopping gids is een initiatief van designer en ondernemer Michel Uiterwijk (foto boven) van Miesman Design en B&B Rotterdam Noord. Michel: Ik ben op het idee van de gids gekomen, doordat gasten in de bed & breakfast die ik samen met mijn vrouw Anouk run, vroegen wat de leuke straten en winkels van Noord waren. Dan kun je er natuurlijk over vertellen, maar het is helemaal handig als je ze een gids met beschrijving en plattegrond mee kunt geven. Met dit boekje zetten we Noord op de kaart. En het zorgt voor verbinding tussen winkeliers en ondernemers in Noord. We leren elkaar, zoals vandaag, kennen en kunnen reclame voor elkaar maken.


De deelnemers die op de bijeenkomst afkwamen, werden welkom geheten door onder meer Anouk Bedeaux van Tafel-design.nl (en vrouw van Michel Uiterwijk; rechts op de foto).

Ze kregen een sticker opgeplakt met een nummer dat overeenstemmende met 'hun nummer' in de Shopping gids. Zoals Joey Wouters van TJAK2TJAK. Erg handig, want zo kon je met de gids in de hand meteen zie wie bij welke winkel of onderneming hoorde.


Marjanne (links) en Karin 't Hart van Two of a kind oude serviezen zijn benieuwd naar de inhoud van editie 3.

Michel: Ik zoek ondernemers in Noord die op een bepaalde manier bijzonder, apart en uniek zijn. De gewone kruidenier en belwinkel zul je er dus niet in vinden. 

Hij stelde Marcel Jongmans (foto 2e van links) voor, die vandaag als gangmaker of beter - zoals hij zichzelf noemt - als enthousiasmeur zou fungeren. Marcel: Ja, dat samenwerken is heel belangrijk, want op het Afrikaanderplein en allerlei andere centra proberen ze jouw klanten - klanten van het unieke Noord - weg te kapen. Waarom moeten ze dan toch naar jullie blijven komen? Waarin zijn jullie uniek? Daarom gaan we even lekker speeddaten en als vraag aan elkaar stellen: wat is zo uniek aan jouw winkel? Zoek een onbekende. De date duurt precies 2 minuten en de tijd gaat nu in.Geanimeerde speeddate tussen Albert van den Heuvel van Hill Knives en Lione Giessen van Showroom41.

Guido de Groot van Het Klooster, cultureel centrum van het Oude Noorden, aan het daten.

Marcel: En iets unieks gehoord? Een winkelier: Nou misschien niet uniek, maar wel heel bijzonder dat de Urban Bakery in de Hofbogen zo goed loopt, dat ze al drie bogen in gebruik hebben!


De lekkere producten van de Urban Bakery voor de zoete trek.

Marcel: Ik kan zelf ook iets unieks noemen en we staan er vandaag: Het Kookpunt. Naast mij staat Paula Bastinck. Wat maakt jullie winkel zo uniek? Paula: Wij hebben (bijna) alles op het gebied van koken. Mooie producten, waar je graag je gezonde eten in en mee wilt bereiden. We zijn ook veel meer dan een winkel. We hebben een kookschool, we doen demonstraties en workshops en je kunt hier terecht voor een bedrijfsuitje. We hadden laatst foodleveranciers over de vloer om bij ons allerlei producten te proeven. Er is bij ons altijd wat te doen.

Marcel: Oké, we gaan naar de tweede speeddate met als vraag: hoe kunnen we elkaar helpen en versterken? 


Speeddate tussen van links naar rechts Siebe van Brasserie Swaen en Marcel Rosenberg en Saskia Smiet van North Sea Design.

Nog wat meer over de gids en de man daarachter. Michel: De eerste twee edities zijn naast een bijdrage van de ondernemers, deels betaald door de deelgemeente, maar deze niet. Nu hebben de winkeliers/ondernemers zelf (red. een geringe) bijdrage moeten doen als deelnemer. Wel was de gebiedscommissie bereid een bijdrage te verstrekken om de oplage van 12.000 naar 20.000 te kunnen verhogen. In dat verband: de eerste twee edities (10.000 en 25.000 exemplaren) waren ook op.


Ed Tijsen van Showroom41 gaat even wat na in de Shopping gids.

Zou je niet nog veel meer winkeliers/ondernemers in de Shoppings gids willen hebben? Wij missen ondernemers als Alles in Wonderland, Roodkapje en Gare du Nord. Michel: Bepaalde winkels had ik er graag in willen hebben, deels vanwege hun unieke aanbod, deels zodat er ook echt een winkelroute over heel Noord zou ontstaan. Sommige ondernemers wilden helaas niet meedoen. Aan de andere kant streef ik niet naar een dikke winkelgids. 


En hoe denk jij dat ondernemers in Noord elkaar kunnen versterken? Michel: Hoewel de Shopping gids een papieren medium is, vind ik het zeker zo belangrijk dat ondernemers actief zijn via hun website en Facebook. Koppel markten en speciale activiteiten in jouw wijk aan jouw winkel: doe er aan mee, haak er op in en maak over en weer reclame voor elkaar via social media. Gun elkaar wat! De deelnemers aan de gids hebben een meerwaarde voor de wijk. Als het de omgeving goed gaat, gaat het jou ook goed.


Edwin de Voigt (zie verderop) in speeddate met Celine Maessen van Restaurant Tosca.

Een vierde editie? Michel: Ik vind het belangrijk dat er weer een Shopping Gids is, maar er is voor mij wel vreselijk veel tijd in gaan zitten. Aan de andere kant geeft het veel voldoening dat er van de circa 50 deelnemers vandaag 20 aanwezig zijn en dat is exclusief aanhang. Het toont aan dat ondernemers elkaar ook willen leren kennen.

Marcel: Zakendoen is leuk, maar daarbuiten ook. Voor de derde speeddate is de vraag: wat is de meest briljante plek uit je leven?


De tijd is om. Marcel moet even aandacht afdwingen. En wat is die plek? Antwoord: Denemarken, Nieuw-Zeeland, Thailand en daar waar het Noorderlicht te zien is. We kunnen ons niet herinneren of iemand ook Rotterdam Noord noemde...


Inge van Inge's kookkunsten (zie ook Vakmanschap in Noord): Voor mij is het meer een briljant moment dan een plaats. Ik had laatst een gezamenlijke maaltijd georganiseerd. Eén van de deelnemers kwam later speciaal bij mij thuis langs om te laten weten dat ze het eten zo lekker had gevonden.

De dochter van één van de deelnemers vermaakt zich best in de 'schoolbank' van Het Kookpunt.


Marcel: Mag ik nog wat aan onvervalste reclame doen? Bijvoorbeeld de eigenaar naar voren halen van de winkel met het mooiste product van de wereld? Simone van wijnwinkel Chateautjes: Kom langs voor - jij zegt het - de mooiste wijnen van de wereld. En ik vertel je meteen bij welke andere bijzondere winkels je in Noord moet zijn. We moeten pleitbezorger van elkaar zijn.


In de Shopping Gids staat het begin van een gedicht van Edwin de Voigt. Michel heeft deze schrijver, dichter, kunstenaar en cabaretier uitgenodigd dit gedicht en nog een paar andere voor te dragen.

Die zijn in Noord

Het borrelt, het bruist
daar boven in het Noorden
Het piept en het kraakt
deze verloren gewaande oorden

Het Oude Noorden kijkt omhoog,
De bocht maakte een boog
De Zwaan draait zijn hals 180 graden
Ziet links de cupcakes bakken als rechts de shoarma's draaien

De Turkse groenteboer bekijkt de bakjes en de vaasjes
aan de overkant
Honderd euro de stuk
De pop-up winkel van Miep en Puck
Design
Die zijn niet goed, dacht hij
Maar goed, dacht hij
En kwam ze fruit brengen, voor de welkom in de wijk
Miep en Puck bedankten vriendelijk, biologisch als ze waren
En boden hem een fruitschaal aan, tweehonderdvijftig euro was de waarde
Design
Die zijn niet goed, dacht hij
Maar nam de platte schaal lachend van hen aan
Hij heeft het lelijke mormel nog steeds, trots, op zijn toonbank staan


Marcel: We gaan het officiële gedeelte afsluiten, maar niet voor ik Michel Uiterwijk, de initiatiefnemer van de gids, hartelijk heb bedankt voor al het werk dat hij daarin heeft gestoken.

Tijd voor een lekker en gezond hapje, gemaakt door Inge's Kookkunsten, en een drankje.

Pap, vind ik die lekker denk je?


De gids kun je vinden bij de winkeliers en ondernemers, de VVV bij het Centraal Station, maar nog makkelijker: je kunt 'm ook vooraf online bekijken door HIER te klikken. En dan pik je bij de eerste winkel waar je naar toe gaat het boekje op.

Als afsluiting van dit bericht nog een paar korte gedichten. Edwin, met Rotterdamse tongval:

Meubelzaken
Zo, dat zijn mooie zetels. Mag ik even?
Nee, zei de meubelman.
Ja maar, ik mag ze hier toch wel even proberen?
Nee zei de meubelman, deze zijn fauteuils.

Eetzaken
Wat ga je eten?
Thais
Waar?
Nee, gewoon Thais

Kledingzaken
zijn broek
zo arrogant
hier te breed
daar te lang
zelf ingenomen

Alle gedichten van Edwin de Voigt komen uit de bundel 'Wij dragen Rotterdam' (2014).


Foto's: Mick Otten en Johannes Odé
Tekst: Mick Otten