9 december 2013

Echte Helden leven zich in de Kinderkunstweek uit met Odysseus


In de herfstvakantie vond voor de eerste keer de Kinderkunstweek Echte Helden, Odyssee Editie plaats, georganiseerd door Stormfabriek. Vijf dagen hebben kinderen zich uitgeleefd in dans, theater, muziek en het maken van kostuums en decors onder leiding van vakdocenten.

Elke dag kwamen kinderen van 6 tot 12 jaar uit de Deelgemeente Noord naar 't Klooster om aan de slag te gaan met het verhaal van de Odyssee.


Caty Palmen van de Stormfabriek legt uit: 'We hebben gekozen voor de Odyssee, het verhaal van de held Odysseus. Na  het veroveren van de stad Troje gaat hij op weg naar huis. Als basis van Echte Helden maakten wij gebruik van het boek 'De lange weg naar huis' van Michael de Cock en Gerda Dendooven.'

Maandagochtend brengt art director Fenna Stapel wilgentakken naar 't Klooster die als decorstukken dienst gaan doen.

Met de wilgentakken kun je een bos maken.

 Of een tent bouwen.

Of een brug bouwen.


Choreograaf  en dansdocent Regina Magnus stimuleert de kinderen om zelf te bedenken hoe ze het verhaal van Odysseus willen uitbeelden.

En natuurlijk oefent ze verschillende dansvormen, tot grote hilariteit van de kinderen.


Het verhaal van Odysseus wordt natuurlijk wel in moderne stijl verbeeld. Dus mag ook breakdance gebruikt worden om het verhaal te laten zien. In de workshop van Lorenzo Elstak blijkt er heel wat talent onder de kinderen te zijn.


Hans de Vries van Afrika Percussie geeft les op de Afrikaanse djembé trommels.

Voor de meeste kinderen is dit de eerste keer dat ze djembé spelen. Na een uurtje spelen hebben ze al verschillende ritmes in de vingers.

Kleren maken de man…  Van lappen stof maken de kinderen kostuums.

Verkleed als cyclopen (eenogige reuzen, vandaar het ene grote oog op hun voorhoofd) zullen ze in het toneelstuk van Odysseus de krijgers flink angst aanjagen.

De krijgers zetten hun zelfgemaakte helm op.

Docent slagwerk Julius Schulz studeert verschillende ritmes in op de bekkens. Straks maken ze het toneelstuk met hun muziek nog spannender.


'Jullie kunnen het' roept Caty tegen de kinderen met wie ze verschillende onderdelen van de voorstelling instudeert.

Belangrijk onderdeel van het stuk is het paard van Troje. Met kartonnen dozen weten de kinderen een op een paard gelijkend decorstuk te maken.Als dat hoofd er nou maar aan blijft hangen.

Woensdagmiddag verzorgen dansers van het Scapino ballet een masterclass en dansvoorstelling.

Met prachtige dansscènes laten ze zien hoe je verschillende emoties in dans en beweging kunt uitbeelden. Stil en verwonderd kijken de kinderen toe.

Danser Eldridge doet een poging de kinderen los te krijgen en vraagt: 'Wat doen jullie als jullie heel blij zijn? Ik kan jullie niet horen….'

En ja hoor, ze gaan los.

De kinderen mochten hun eigen favoriete muziek meenemen, waarop de dansers uitbeelden wat ze bij de muziek voelen.Vervolgens worden ze uitgenodigd om ook zelf te gaan dansen, samen met de dansers. Ze weten van geen ophouden.


Vrijdagmiddag is het zover: na alle repetities wordt het verhaal van Odysseus opgevoerd. De kinderen speelden met veel enthousiasme voor ouders, familie en vrienden hun eigen Echte Helden voorstelling


Acteur Erik van Welzen is vandaag Odysseus.

Telemachos de zoon van Odysseus moet zijn vader lange tijd missen.

Odysseus vertelt dat hij met de koning mee moet om de stad Troje te veroveren.


Met zijn krijgers vertrekt Odysseus naar Troje. Het is een lange reis en de strijd zal gevaarlijk zijn.10 jaar lang werd strijd gevoerd om Troje te veroveren, maar steeds zonder succes.


Alleen met een list kon de stad veroverd worden. Odysseus tegen zijn krijgers: 'We gaan een groot paard bouwen en daarin verbergen we ons. Al onze andere krijgers vertrekken. We doen net alsof het een cadeau is voor de bewoners van Troje. En als het donker is en iedereen slaapt, komen wij uit het paard, doen de stadspoorten open en laten we al onze andere krijgers stiekem binnen.'


De tien dapperste krijgers kruipen in het holle paard.

Iedereen moet natuurlijk muisstil zijn in het paard, want anders hebben de bewoners van Troje door dat het een valstrik is. Dan gaat opeens een mobieltje af en roept iemand: 'Odysseus, je bent vergeten je mobieltje uit te zetten…' Odysseus verontschuldigt zich en zet hem meteen uit.

De bewoners van Troje laten het paard de stad binnen en vieren feest, omdat ze denken de strijd te hebben gewonnen. Maar midden in de nacht komen Odysseus en zijn krijgers uit het paard en zetten de poorten open. Precies zoals Odysseus had bedacht.

Tromgeroffel zwelt aan en...

Hoera, de list van Odysseus is gelukt.'Yeah, we hebben na 10 jaar eindelijk Troje veroverd' roept Odysseus trots.


Maar dan begint de lange weg naar huis over zee. Odysseus en zijn krijgers moeten vele ontberingen trotseren.Ze hadden al een tijd gevaren en hadden dorst en honger en legden aan voor de kust van een eiland. 

Wat ze toen nog niet wisten is dat het eiland vol cyclopen zit: gevaarlijke reuzen met één oog. Groot, dom maar heel sterk.Maar ze weten met een list te ontsnappen aan een cycloop en zetten hun thuisreis voort.

Op een volgend eiland worden ze opgeschrikt door wilde dieren.

Als de kust veilig is gaan ze aan land en op onderzoek uit in het bos.

Ze verrassen de wilde dieren en - geschrokken van de krijgers van Odysseus - klimmen de apen op het eiland de bomen in.Het gevaar is geweken en de krijgers vieren dat met een dans.

De reis wordt voortgezet, maar er is geen wind. Gelukkig komt de god Aiolus - de god van de wind - te hulp. Hij geeft Odysseus een zak waarin alle winden zitten, behalve de westenwind. Die heeft Aiolus vrijgelaten, zodat Odysseus snel thuis is. Ze mogen de zak niet openmaken, want dan vliegen alle winden er uit en komt er storm. Vlak voor de kust van zijn geliefde eiland valt Odysseus in slaap.

Ineens schrikt hij wakker. De bemanning was zo nieuwsgierig naar de inhoud van de zak, dat ze hem toch open hebben gemaakt. Er steekt meteen een zware stom waardoor ze ook nog eens in de verkeerde richting varen.

Het schommelen van de boot in de storm wordt hier door de kinderen rollend over de grond verbeeld.

Het tromgeroffel van de djembé spelers maakt de voorstelling nog spannender.

Er dreigt een volgend gevaar: de tovenares Kirke verandert Odysseus' krijgers in dieren. 

Met acrobatische toeren beelden de kinderen dieren uit.


 Maar ook het avontuur met Kirke loopt goed af en uiteindelijk keert Odysseus veilig terug bij zijn zoon Telemachos, die jaren lang in spanning heeft gezeten over het lot van zijn vader.

Meer dan 150 kinderen hebben deelgenomen aan de kinderkunstweek en veel familie en vrienden kwamen naar de voorstelling kijken. Als het aan de kinderen ligt, mag dit event de volgende vakantie weer.

Foto's en tekst: Johannes Odé en Mick Otten