21 juni 2013

De Hofbogen als Langste Podium met muziek, dans, toneel en gedichten


Op 25 mei waren de Hofbogen letterlijk het langste podium van Nederland. Een groot aantal ondernemers had zijn ruimte open gesteld voor optredende artiesten en toeschouwers.

Rob de Vries, regisseur en scriptschrijver, opende de manifestatie.

Waarna portefeuillehouder Ahmed Harika zei blij te zijn dat er weer cultureel leven in de Hofbogen wordt gebracht met deze manifestatie.

Mede-organisator en oud-opbouwwerker Wouter van Welzen plakt tot op het laatste moment het programma op de ruiten van de Hofbogen.


Accordeonist Arie de Graaf voor de vrolijke noot.Obelix maakt reclame voor de komende voorstelling van Theatergroep Bergpolder. Het is ons niet duidelijk geworden wat Obelix als figuur met de nieuwe voorstelling te maken heeft, maar opvallen deed ze.

Wendelien Lans (links op de foto) - samen met Joke Verkerk en Wouter van Welzen - initiatiefnemer van het 'Langste Podium' is mensen van de winkelpassage aan het lokken naar de manifestatie.

Bij de Urban Bakery droeg Jan de Bas gedichten voor die geïnspireerd waren door de Hofbogen.


Hofbogen

Hier reed de trein op elektriciteit.
De trein reed in de tijd
dat hij nog nagekeken werd.
Hoe omschrijf je de verleden tijd

van het hofpleinlijntje?
De tegenwoordige tijd is hofbogen.
En alles rijdt voorbij,
maar is niet meer te zien.

De toekomst ligt onder de grond.
O, dan dit verleden in het heden.
Het toen triomfeert nog opgetogen
in het hier en nu van hof en bogen.

Jan de Bas, 25-5-2013


Hij werd met muziek ondersteund door Fatal Blue, met Willem van de Meyde op saxofoon en Ernst Vingerhoets op gitaar. En als Jan even adem moest halen, speelde Fatal Blue hun eigen repertoire.


Na zijn optreden werd tussendoor reclame gemaakt voor de nieuwe voorstelling van Theatergroep Bergpolder. Gekleed in een jas die zo uit de vorige crisisperiode van de jaren '30 kan komen (de lange vetleren jas bleek van zijn vader te zijn geweest). Toepasselijker kan niet.

De leerlingen van pianiste Saskia Boon's (vooraan rechts op de foto) spelen piano. Zij traden op in de boog van Hofbogen B.V.


Sanne Monster vertolkte indringende liedjes uit eigen repertoire bij Elok meubelmakerij.


Sanne bleek de zus te zijn van Freek, die we bij onze presentatie van Vakmanschap in Noord hebben ontmoet en daar werkzaam is (zie hem in dat bericht op drums).

Bij Post--Office architecten was afgezien van een optreden meer te doen. De Post--Office bestaat uit een groep buitenlandse architecten, die zeer bij de wijk betrokken is. Zij zetten hun kennis en ervaring in voor de Agniesebuurt en knappen 'hun' bogen op. Zo organiseren zij filmvoorstellingen en houden open huis voor de buurt.

Het leek alsof ze met de schommels toegang tot het dak wilden maken (en dat wordt ook wel eens tijd!).


Singer songwriter Avilyn trad met o.a. Mario Sprong op bij Post--Office architecten. Zij zong liedjes van haar eerste album dat binnenkort verschijnt.

Jong en oud bestuderen bij de Post--Office een maquette van de Hofbogen. Ze mogen er hun toekomstvisie bij schrijven en verbeelden. Ook benieuwd hoe hun visie zal verschillen?

De Hofbogen is een (heel) lang lopend project, waar al de meest fantastische visies over zijn uitgebracht tot aan masterplannen van beroemde architectenbureau's toe. Maar helaas: het wil nog niet echt vorderen. Afgezien van de Mini Mall staat het nogal stil met de verdere ontwikkeling.
Wil je meer lezen over de Hofbogen, bezoek dan hier de weblog van de Vrienden van de Hofpleinlijn en de vele weblinks.

Miranda Rademaker op viool en Ineke Haag op clavecimbel van Klassiek op Zuid traden op bij Jager Janssen architecten. Zij speelden o.a. de vier jaargetijden van Vivaldi. Miranda gaf daarbij een uitgebreide toelichting.Hoewel je niet kon verdwalen, was er zelfs een programmaboekje gemaakt van alle optreden. Overigens allemaal professionele artiesten!
Het boekje, de flyer en de poster zijn belangeloos ontworpen door Marloes van der Pols.

Weer een paar bogen verder bij M.O. Martial Arts traden Marian de Wit, Marion de Bock en Wim Struiksma op. Met een klassiek repertoire van Händel tot Brahms.Waren de meeste optredens in de bogen, bij de KultuurKoerier stonden de muzikanten van La Fundación (net) binnen, maar de toeschouwers buiten. Binnen was voor de grote groep toeschouwers ook geen ruimte, zeker niet omdat er flink meegedanst en -gedeind werd op de muziek.
Swingende muziek dus.
Genieten van de muziek en zon. Eindelijk!

In de schaduw was het veel frisser. Zelfs met een biertje erbij.

De opkomst was niet heel groot maar over de hele linie hebben een paar honderd mensen van de optredens genoten op deze manifestatie.

Rob de Vries nodigt iedereen uit zo naar de Mini Mall te komen voor de afsluitende manifestatie.


Ook 'EHBO-assistente' Joke Verkerk van de organisatie en van Theatergroep Bergpolder danste mee.

Exotische namen bij een exotische dans: Lorena de Miranda Serra en Jory Raimo van Alma de Tango. Beide zijn professioneel tangodocent en geven lessen en workshops in heel Europa en Zuid-Amerika. We zeiden het al: allemaal professionele artiesten.Wervelend en sensueel.


Verzamelen in de Mini Mall.

Namens het organisatiecomité bedankte Wendelien Lans de bezoekers, de ondernemers die ruimte ter beschikking hebben gesteld en vooral ook de artiesten die allemaal belangeloos hebben meegedaan. Allemaal georganiseerd door de Vrienden van de Hofpleinlijn!


Sanne Monster trad opnieuw op met haar prachtige songs.Ook voor een korte toespraak van portefeuillehouder Nils Berndsen was tijd ingeruimd. Hij prees het initiatief om de Hofbogen weer eens veel publiciteit te geven. Helaas had ook hij geen pasklare oplossing om de Hofbogen snel te ontwikkelen.

Rob kondigde de nieuwe theatervoorstellingen aan van Theatergroep Bergpolder, die zullen plaatsvinden op 20, 21, 28 en 29 juni in de Bergsingelkerk. Voor info: r.devriesa@chello.nl.De nieuwe theatervoorstelling heeft de crisis als thema en refereert duidelijk aan die van de jaren '30.
Jan de Bas mocht samen met de mannen van Fatal Blue de manifestatie afsluiten.


Korte ode aan de lange hofbogen

Dat werd gemaakt als symbool
van dat wat mensen konden.
Oh, zeg het maar door eer bewogen:
De hof, de hof, de hofbogen!

Wat bleef hier staan
als bewijs van het voorlopig gelijk.
Oh, zeg het maar, nu opgetogen:
De hof, de hof, de hofbogen!

Wat gaat door, gaat verder nog
dan treinen konden rijden.
Oh, zeg het nu met mededogen:
De hof, de hof, de hofbogen!

Wat is verankerd in het hart
van Rotterdam Noord als fort en veste.
Oh, zeg het maar, ’t is ongelogen
De hof, de hof, de hofbogen!

Wat zal blijven zolang wij willen,
markant bouwwerk uit een stuk.
Oh, zeg het maar, wel overwogen:
De hof, de hof, de hofbogen!

Waar zijn wij trots op?
Zekerheid in ongewisse tijden.
Oh zeg het maar, het hoofd gebogen:
De hof, de hof, de hofbogen!

Wat zal er altijd wezen.
Ja, ook als wij allang zijn vervlogen.
Oh, zeg het maar, het hoofd naar boven:
De hof, de hof, de hofbogen!

Jan de Bas, 25-5-2013

Foto's: Johannes Odé en Mick Otten
Tekst: Mick Otten