11 maart 2013

Vakmanschap in Noord - deel 1


'Vakmanschap is Meesterschap' luidde een reclamecampagne van Grolsch in de jaren '60-'70. Met bijzondere foto's van Paul Huf van de poserende vakman in zijn werkplaats. Mooi om te zien vanwege al het bijzondere gereedschap en wat de man maakte. Vanuit die gedachte willen wij een aantal vakmannen en -vrouwen in Noord laten zien. Dat doen we in delen en in dit bericht starten we met twee vakmannen die werken met hout.

Tutti Timbri

Een beetje verscholen in Noord vonden we Bert van Bommel van Tutti Timbri. Hij maakt geluidsspeelgoed voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 8 jaar en voor mensen met een beperking. Alles is - zoals de bedrijfsnaam (vertaald: alles hout) verklapt - van hout.
Eén van ons had hem een week eerder ontmoet en dacht toen: waar ken ik hem van? Toen hij vertelde over zijn loopbaan, viel meteen het kwartje: hij had jarenlang als blazer en spreekstalmeester opgetreden in Het Groot Niet Te Vermijden (dans- en showorkest, zoals het toen er nog achter stond). Hier Bert poserend voor een (overigens prachtige) foto van de iets jongere Bert van het Groot Niet Te Vermijden

Daar was hij op een zeker moment op uitgekeken en werd docent bij de Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam (SKVR). Hij deed projecten op gebied van dans, toneel en muziek op basisscholen, als vast onderdeel van het onderwijs.


Tot zijn loopbaan in 2000 weer een andere wending nam en hij muziekinstrumentenmaker werd. Instrumenten die hij zelf verzint. En zoals gezegd, voor een specifieke doelgroep en (bijna) alles van hout.


Bijna, want het raamwerk is altijd van hout, maar er zijn soms onderdelen nodig van ander materiaal. Zoals metalen kogeltjes die het naar de ruisende zee doen klinken.


Niet alleen zeer origineel, maar ook bijzonder om te bespelen en mooi om naar  te kijken. Ambachtswerk in optima forma.

Er hoort natuurlijk ook geluid bij, dus bij dit bericht ook een kort filmpje.In de beginjaren liet hij de instrumenten in licentie maken in Tsjechië. Echt lekker liep dat niet en op een bepaald moment trok hij de stekker er uit en is ze zelf gaan maken.

'In het begin wilde ik de instrumenten haast onverwoestbaar maken. Maar dat maakt het nodeloos zwaar en duur. Dit instrument is veel gebruikt en moet gerepareerd worden. Geen probleem toch? Ik leer ook nog steeds hoe het beter kan.'

Bert's geheim: gewone houtlijm.
Hij vindt het een leuke leeftijdsgroep om muziekinstrumenten voor te maken: 'kinderen zijn dol op dit soort muziekinstrumenten. Ze zijn makkelijk en intuïtief te bespelen.'

Met een aanstekelijk enthousiasme vertelt Bert over zijn instrumenten en hoe die door kinderen worden onthaald. 

De lengte van het uitgespaarde hout bepaalt de toonhoogte.

Voor meer informatie over Bert en de uitgebreide catalogus van zijn bijzondere muziekinstrumenten, kun je terecht op zijn website: tuttitimbri.nl.


Elok meubelmakerij

Ook Marcus Booisma (links op de foto) oefent zijn bedrijf uit in Noord. Zijn meubelmakerij heet Elok. Indisch voor schoonheid.

Hij is in 1997 met zijn meubelmakerij begonnen en is sinds 1999 gevestigd in de Hofbogen.
Hij maakt meubels in opdracht, ontwerpt zelf meubels of soms samen met anderen. Als vakman kan hij het niet laten om altijd mee te denken over de uitvoerbaarheid en mogelijke verbetering van een ontwerp. Zijn opdrachtgevers zijn hem er dankbaar voor. Vaak zijn het bijzondere meubels, waarvoor veel vakmanschap nodig is.

Het gaat goed met het werk, ook in deze tijden. Vanwege de hoeveelheid werk heeft hij Freek Monster (foto boven) in dienst genomen.

De bobbelkast: eigen ontwerp en uiteraard fabrikaat van Marcus. Soms maakt hij van een meubelstuk grotere aantallen, maar dat komt weinig voor. 'Het houdt het vak ook voor mij bijzonder om elke keer wat nieuws te maken. Massaproductie is niets voor mij.'
Hij moet het voor zijn werk vooral hebben van mond-op-mond reclame.

'Ik zoek in mijn ontwerpen altijd naar een zekere symmetrie. De natuur is voor mijn een grote inspiratiebron.'


Elok's eigen, onbedoelde kunst.

Hij is trots op zijn werk. Zo gaan deze stoeltjes die hij in opdracht heeft vervaardigd naar de befaamde designbeurs in Milaan.

'Goed gereedschap is van het allergrootste belang in dit vak. Het is kostbaar en we hebben zo nu en dan de broekriem aan moeten halen, want we hebben het steeds uit eigen middelen bekostigd. Het is een kwestie van langzaam aan opbouwen.'


Hij werkt veel voor particulieren, maar ook voor ontwerpers en architecten. Hij is niet echt aan de wijk gebonden. Zijn klanten komen uit het hele land. 'Ik kom op veel verschillende plaatsen, doe bijzondere contacten op, heb prachtig werk en weet - hoe lastig het soms ook is - een aardige balans te vinden tussen werk en privé. Een mooi leven toch?!'

Zo nu en moeten Marcus en Freek even afreageren. Freek op het drumstel op het 'voorboven', Marcus op de electrische gitaar.

Voor meer informatie over Marcus en het meubilair dat hij maakt, kun je terecht op zijn website: elok.nl.

Foto's: Mick Otten en Johannes Odé
Tekst: Mick Otten