19 maart 2013

Pameijers Nieuwe Spoor doet ertoe!

Op 14 maart opende Pameijer officieel en heel feestelijk het compleet verbouwde Nieuwe Spoor aan de 1e Pijnackerstraat 100B in het Oude Noorden. Het Nieuwe Spoor is één van de vele ActiveringsCentra van Pameijer.


Pameijer is een stichting die zich inzet voor mensen met een stoornis of beperking. Zij ondersteunen hen, zodat zij als volwaardig persoon in en met de samenleving kunnen leven. Zie hier voor meer informatie over de missie en visie van Pameijer.

Een ActiveringsCentrum als het Nieuwe Spoor is een ontmoetingscentrum. Een eerste stap naar nieuwe of andere contacten.

En zoals de naam al zegt, kun je er meedoen aan allerlei activiteiten. Aan cursussen en trainingen en je kunt als vrijwilliger meewerken om het centrum te ondersteunen. Zo ben je klant en vrijwilliger -ondersteuner.


De nieuwe, uitgebreide leeshoek van het Nieuwe Spoor.

Het gezellige café.

Je kunt er dagelijks voor een klein bedrag eten en natuurlijk meteen kennismaken met mensen van Pameijer en mede-buurtbewoners.


Hij had gewoon zin om even lekker gitaar te spelen.De mannen van Pameijer TV maken eigen programma's.

Wijs in de hele wereldkeuken: laat het maar aan de mensen van Pameijer over.

Manager Caroline van Haften heette iedereen welkom in het letterlijk en figuurlijk Nieuwe Spoor. 

Portefeuillehouder Ahmed Harika: 'Fijn dat het centrum ook voor bewoners open staat. Zo is het echt een centrum in de wijk. Ik hoorde dat er dagelijks zo'n 60 bewoners langskomen. Dat is een heel mooi resultaat en ik wil iedereen en vooral de vrijwilligers bedanken voor hun inzet.'


Met een dankwoord, bloemen en een presentje drukte de portefeuillehouder zijn waardering uit.

Toen het tijd werd voor het bekende lintje doorknippen, was iedereen al zo in gesprek verwikkeld, iets lekkers aan het eten of drinken, dat het een onderonsje werd van Caroline en Ahmed.


Buiten op de patio, rokend en zon-aanbiddend.


Voortdurend kwamen er heel veel verschillende lekkere hapjes voorbij. Wie daarna nog moest eten?

Mick sprak met opbouwwerkster Hakima Erradouani van Sonor. Hakima: 'Het Nieuwe Spoor dient net als 't Klooster als uitvalsbasis voor het project 'Meedoen en erbij horen'. Voor dat project hebben we 14 'sleutelfiguren' in de wijk gezocht. Daarvan hebben we 7 koppels gemaakt, die samen de wijk ingaan. Op zoek naar bewoners die op de een of andere manier hulp kunnen gebruiken.'


'Die koppels leggen het eerste contact (er hebben inmiddels 155 huisbezoeken plaatsgevonden), waarna anderen voor verdere begeleiding zorgen. Die vervolg-ontmoetingen vinden hier plaats of in 't Klooster; we hebben inmiddels 40 van die interviews gedaan. Dit project, dat loopt van september 2013 tot april dit jaar, wordt uitgevoerd in de Agniesebuurt en het Oude Noorden.'

Zoals duidelijk mag zijn, sluit dit project naadloos aan op de missie van Pameijer. Het project is overigens een initiatief van Pameijer, Sonor en Stichting Noord Plus en wordt betaald door de deelgemeente vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Toen 2Acoustic Arrows ging spelen, ging het los.


Zelfs de meest verstilde bezoekers lieten zich zien op de dansvloer.


Lekker uitleven.

Zo actief dat het te warm werd voor een jasje.

En de band speelde maar door (links Peter 'Skip' Raadsen en rechts Marcel Pronk).

Jamaica in het Oude Noorden: veel bekende reggae-nummers werden hartstochtelijk meegezongen.

Wil je weten wat je allemaal in het vernieuwde Nieuwe Spoor en bij andere vestigingen van Pameijer kunt doen, klik dan hier.

Foto's: Johannes Odé en Mick Otten 
Tekst: Mick Otten