3 oktober 2015

Ongelooflijk veel te beleven bij 24 uur cultuur


Er was in Rotterdam ongelooflijk veel te beleven op de 24 uur cultuur-manifestatie in het weekend van 12 en 13 september. De manifestatie wordt jaarlijks georganiseerd als aftrap van het nieuwe culturele seizoen.
In dit bericht uitgebreid aandacht voor veel van de evenementen, optredens, workshops, demonstraties, fietsroutes en nog veel meer in Noord.

De centrale plaats van 24 uur cultuur was bij het 'Hotspotpodium' in de Zomerhofstraat op het plein bij Gare du Nord.

Dus daar vond ook de opening plaats. We werden welkom geheten door - ladies first - presentatrice Samantha Coleridge en


presentator Malique Mohamud.

Een blik op het uitgebreide programma en dat is dan alleen het programma van het Hotspotpodium!

Er was ook een flyer met activiteiten op andere locaties.

Op het Hotspotpodium trad als eerste band The Mourning Glories (geen typefout) op: drie zingende en jodelende dames.

Luister hier naar Will there be any yodeling in heaven?

Eigenlijk begon het natuurlijk eerst met een interview met de organisatoren, dus even kort terug in de tijd: Samantha interviewde Sanne Lansdaal, cultuurscout - beter cultuuraanjager - in Noord. Zij organiseerde de manifestatie samen met


Maarten Bakker van Studio de Bakkerij (rechts op de foto) en

Menno Rosier, cultuurscout district centrum, 24uurcultuurRotterdam Festivals en allerlei culturele partijen in Rotterdam Noord en Central District.

Bij een opening horen ook hapjes.

Als je meer trek had, kon je natuurlijk ook wat gebruiken bij Gare du Nord.

Op het kleine podium traden drie jonge talentvolle zangeressen op, die werden ontdekt bij Music Matters - Gotta Sing!? Als eerste Shariffa Indiana & Band.



Zoë Ooft en

Miquella Akille.

De Bende had een installatie gemaakt. Een machine die zelf te bedienen is. Harde, zachte geluiden grote, kleine bewegingen en licht. Ze is geïnspireerd op de poster van 24uurcultuur.

De Bende is een netwerk van makers die gezamenlijk zoeken naar nieuwe manieren om restmateriaal zo lokaal mogelijk een nieuw leven te geven. Kennis, kunde, materiaal en ruimte wordt gedeeld om de enorme afvalberg in ons kikkerlandje te verminderen en ook bedrijven en particulieren bij dit proces te betrekken. 

Ook de hele redactie van wijkkrant de Noorderzon en de website Noorderzononline was aanwezig, met van links naar rechts Ed de Meyer (met pet), columniste Anja Berkelaar, Cornelis van Krieken en Johannes (achter de camera).


Eén van de activiteiten leidt ons weg van het Hotspotpodium naar elders in Noord.

Op weg met Urban Creative Routes vertelt de Rotterdamse ontwerpster en gids Roos Roffa over de Luchtsingel.

Een ongewenst effect van de Luchtsingel; om het in het Central District veel gebezigde Engels te verwoorden: creating opportunities... Graffiti in de vorm van tags is absoluut geen kunst.

We lopen naar de winkel van Groos, het warenhuis voor Rotterdamse kwaliteitsproducten. Schiekade 203, net over de grens van Centrum, maar we doen niet te sektarisch.


'Ga toch fietsen': onder leiding van acteur Leo Hogenboom kon je ook mee langs theaters en galeries.

Leo laat op eigenzinnige wijze zijn visie op Noord zien en wedden dat jij na deze fietstocht ook vaker gaat komen?

Bij 't Kapelletje in de Provenierswijk, krijgen we een drankje van zakelijk theaterleider Dick Oskamp. Hij vertelt met veel enthousiasme over zijn misschien wel het kleinste en gezelligste theater van Rotterdam.

In het theater is een kort optreden van amateurspelers.

We fietsen door naar Bergpolder, naar City Art. Het geesteskind van kunstenaar Chris Ripken: een nieuw podium voor beeld en geluid, een ontmoetingsplek voor kunstenaars, kunstliefhebbers en ander publiek. Zie meer over City Art in ons bericht van 29 juni 2014.

Voordracht van 'teringversjes' door Tim O'tentic.

En we fietsen al weer verder naar Bergweg 283, naar Studio de Bakkerij.

Poëzie van de Schrijfclub en afbeeldingen op een plankje van Herman Schouwenburg.

Ten slotte nog even langs bij Galerie Untitled.

Waar werk van Sasja Hagens te bewonderen is met de haven als inspiratiebron.

We zijn weer terug bij het Hotspotpodium waar het MultiCultiKoor optreedt in speciale feestverlichting.



Daarna traden de Tjet Setters op. Van de website van 24 uur cultuur: De naam ‘de Tjet Setters’ is een verbastering van een term uit de scheepvaart: het in de tjet zetten betekent ‘het in de dikke verf of teer zetten van de romp van een verroest schip’. En eigenlijk doen de Tjet Setters hetzelfde met hun programma. De wereld om zich heen weer eens van een nieuw laagje verf voorzien. Zodat we er weer een tijdje tegen kunnen. Het repertoire bestaat uit eigen werk en meedogenloze goede (gepikte?) nummers van anderen. Inclusief Rotterdamse vertalingen van bekende country- en rocksongs.


We maken nog een uitstapje. De Portugese zangeres Magda Mendes en gitarist Ward Veenstra presenteren onversterkt traditionele fado's en eigen composities in de Rotterdamse Salon.


Mooie ambiance voor het optreden. Zie meer over de Rotterdamse Salon in ons bericht Herontdekking van het Oude Noorden.

Het is inmiddels rond half elf als Jan & Jan Ierse publiedjes zingen in 't Kapelletje.

De stemming zit erin; het publiek zingt volop mee.

Mocht je denken dat het programma rond middernacht voorbij was, niet dus. Want onder de naam 'Daar kom je je bed niet voor uit!' gingen bekende Rotterdammers van 2 tot 4 uur 's nachts op bezoek op geheime plaatsen waar je de nacht door kon brengen.

In Studio de Bakkerij zijn de zeven vrouwen die daar in veldbedjes overnachten nog niet in slaap als Elfie Tromp ze om 2 uur verrast. Elfie is een culturele veelkunner en schrijft onder andere boeken en columns in de Metro.

Omringd door de vrouwen leest ze twee verhalen voor: één over ellendige ervaringen met een piercing op een intieme plek en één over het uitknijpen van puistjes. Beide verhalen leveren levendige discussies op.

Hugo Borst leest in Gallerie Untitled voor uit zijn boek Lust en Liefde over onzekerheid en onhandigheid van de eerste liefdeservaring.


Vier vrouwen luisteren aandachtig en reageren spontaan en openhartig op zijn vraag over hun ervaringen met verliefdheid. Hoe laat ze zijn gaan slapen... ?

Marjolijn Meijers, bekend van de Berini’s, duikt om 3 uur op met compagnon Onno Kuipers in de kelder van Martha Harel aan het Pijnackerplein.

Marjolijn leidt haar liedjes in met een kort verhaal. Ze sluit af met een lied over haar moeder en de angst van veel meisjes dat ze worden zoals hun moeder.

Het is zondag 10 uur als we de 24 uur cultuur vervolgen met het eerste optreden. Als volger van ons blog herken je ze vast nog wel uit ons vorige bericht: Tchai school Wen-Ti.

Goed om de morgen mee te beginnen.


Wie doet er mee? Deze twee dames durfden wel.

Net als de dames en meisjes van Het Danskantoor, die ook optraden bij het Langste Podium en het wijkfeest Liskwartier.



De dansende meisjes deden ook graag mee aan de mini workshop van Marleen de Bruijn van Zangschool Suoni. Eerst oefenenen met zingen.

Dan met dansen, maar dat ging de meisjes natuurlijk al goed af.

In het knutsellokaal van Scrap konden kinderen vanaf 10 uur al terecht om decorstukken te knippen en te plakken voor kindertheatervoorstelling Raaf Op Reis.


Rond 11.30 uur was het tijd voor de voorstelling en speelde theatermaker Martin Soeters de sterren van de hemel.


Want wie is er in staat kinderen zo lang zo geboeid naar een voorstelling te laten lijken?!

Spelend in een decorstuk dat vanochtend is gemaakt.

Raaf wil een nieuw verhaal vertellen. Grappig en spannend tegelijk. Maar dat verhaal is er nog niet. Dus gaat hij op reis met een magische schelp samen met Mip, het hulpje van de tovenaar. Natuurlijk  vindt Raaf dat maar niks, en Mip ook niet. Gaandeweg ontdekken ze echter dat ze samen meer kunnen bereiken dan alleen. Want wat doe je tegen een éénogige reus? En hoe overleef je een storm op zee? 

Raaf is de held uit het veel bekeken schooltv programma 'huisje boompje beestje'. 
De éénogige reus: Jij ziet er helemaal niet uit als een raaf!




Tijd voor de volgende activiteit: een workshop voor kinderen onder leiding van het Hiphophuis. Samantha interviewt docent Bboy Bjorn. Hij, zelf ooit een leerling van het HipHopHuis, staat nu aan de andere kant van de vloer. Met zijn enthousiasme en funky moves weet hij de Bboying lessen voor kids enorm interessant te maken.…

Tuurlijk wil jij wel meedoen.

Het kostte enige moeite om kinderen het podium op te krijgen, maar eenmaal bezig met de workshop vonden ze het hartstikke leuk.



Vandaag was 'Ga toch fietsen' bestemd voor kinderen.

In De Nieuwe Banier maakten de kinderen kennis met Het Danslokaal.


En in Studio de Bakkerij kregen ze een korte film te zien van ZienInNoord. ZienInNoord biedt sinds januari 2014 een jeugdprogramma aan: elke twee weken vindt er een workshop plaats gevolgd door een filmvertoning.


Een heel andere activiteit: visual artist Marcel Speet, links op de foto, liet je (andere) zintuigen ervaren.

In de tuin van de Rotterdamse Salon dompelde hij je gezicht in een emmer met vloeibare klei.

Je ziet niets meer, je gaat anders ademhalen, je gezicht koelt opeens sterk af, je bent voor een groot deel afgesloten van de wereld. Een vreemde ervaring. Je moet terugvallen op je gehoor om nog wat van de omgeving mee te krijgen.

Ook Anja Berkelaar wilde dat ervaren.

Na de wasbeurt kon je weer op je vertrouwde zintuigen terugvallen.

We zijn weer terug bij het Hotspotpodium waar een drietal schrijvers, die ook optreden bij Duizel in het park, voordragen uit eigen werk met als thema stadsgeluk.

Gino van Weenen deed de aftrap met Stadsgeluk - hoe een stad je geluk maakt... Uit zijn gedicht:

Of even gaan zitten bij de momenten
Dat je dankbaar bent voor de kleine wonderen
Die je tussen park en kade vinden kan
Boten die voorbij trekken aan een stadsgezicht
Duiven en meeuwen die vechten om de gevallen patat
Net gehaalde trams in regenachtige middagen
Veels te zware plastic tassen uit de Koopgoot
Bruggen die je doen stilstaan op zonnige momenten
Gratis festivals op groene velden omringt door mooie mensen
Beschutting zoeken in verlaten havengebieden
Boeken lezen in donkere cafés waar het bezoek al jaren hetzelfde is
Groentes proeven die geteeld zijn op hetzelfde dak
Eenzaamheid beleven op de Lijnbaan, midden in de nacht

Sanneke van Hassel draagt voor uit haar boek Hier blijf ik. Het boek biedt een dynamisch portret van de grote stad, waarin verschillende personages dicht op elkaar hun uiteenlopende levens leiden. Voor deze bundel liet Sanneke van Hassel zich inspireren door nieuwe stadsbeelden van jonge fotografen. 

Elfie Tromp hadden we ook vannacht al gezien en las opnieuw voor uit eigen werk. Hoe het ter sprake kwam, weten we niet meer, maar zij kon zich herinneren dat Gino van Weenen konijn-tatoeages 'spaarde'. Dat werd door hem bevestigd. Hij had er al acht, maar Gino gaf geen show.

Beeldend theatermaakster Laura Groeneveld, die ook meedoet aan Duizel in het park, staat op het plein met een interactieve installatie onder de naam 'Voorheen en weer'.

De tekst op het luik luidt: Welkom. Hier is de ruimte voor herinneringen aan verloren plekken. Kijk maar eens om je heen. Rechts in het vakje staan enveloppen. Pak envelop 1 en volg de nummers. Het wijst zich vanzelf. Voorheen en weer.


Daar zit je dan midden op het plein, maar toch afgesloten van de omgeving, in je eigen 'mini huis'.

Van de website van Duizel in het park: Ben jij wel eens een plek verloren? Wat als je spullen je huis zijn? Waar zou jij schuilen? ‘Voorheen en weer’ is er voor iedereen die iets is kwijtgeraakt. Voor jou, om een brief te schrijven. Over grote en kleine herinneringen. Schrijf over je verloren plek, zodat die toch blijft bestaan. Over wat jou hoop en moed geeft. Je brief gaat op de post en ook jij krijgt binnenkort een brief. 


Zij maakten samen een gedicht. Het idee: je dicht een regel, vouwt het papier om zodat de volgende dichter jouw regel niet kan lezen, hij schrijft een regel, vouwt hem om en de ander schrijft weer een regel en zo verder. Zo krijg je een samengesteld gedicht.

De mannen vonden het geweldig leuk om te doen en waren verbaasd over het bijzondere eindresultaat.

het geluid dendert door de bloemen
mijn hoofd staat op knallen
2 katers knuffelen in mijn hoofd
terwijl de pijn langzaam afneemt
sta ik op de top van de wereld
wolken kietelen in mijn voeten
op het punt om alles los te laten
grappig, het besef van niks hebben

Zoals je al hebt kunnen zien, konden kinderen bij Studio de Bakkerij kennismaken met ZienInNoord. Maar ook bij het Hotspotpodium konden ze daarmee kennismaken.

Ze konden hun eigen animatiefilms maken met een tablet met camera, wat speelgoed


en zelf getekende en uitgeknipte figuurtjes.


Sade Adu brengt 'pop met een soulrandje'. Normaal met hele band, nu alleen met toetsenist.





Dan wordt het tijd voor Oma Greet van talkshow Havenloods Live, een activiteit van Studio de Bakkerij.


Oma Greet vraagt aan mensen uit de politiek - van rechts naar links Judith Bokhove, Theo Coskun en Bart Joost van Rij - wat zij vinden van de bezuinigingen op cultuur.

Daarna vraagt ze Lennart Pieters (foto boven) en Ron Schuijt (foto onder) aan tafel. Die hebben met hun team net met de animatiefilm Hartstocht het 48 Hour Film Project gewonnen.




Op het grote scherm bij het Hotspotpodium kregen we de film te zien. Hartstocht is een romantisch reisverhaal van een donorhart, dat dankzij het transport van een bekwame orgaankoerier op de juiste plaats terecht komt. 

Het is het debuut van de 29-jarige regisseur Lennart Pieters. Het team van Pieters bestond uit slechts zeven mensen, die in het dagelijks leven werkzaam zijn bij het Rotterdamse bedrijf Funk-e Animations. Alle onderdelen van de film kwamen in één weekend tot stand. Van het script tot aan het ontwerp van de personages en van de geluidseffecten en muziek tot aan de uiteindelijke animatie.

Over film gesproken: op het grote scherm was ook een filmpje te zien met onze foto's over cultuur voor NOORD010inbeeld. Het filmpje is gemaakt door Remon Claassen van Nouvelle Media. Klik hier om het filmpje te zien.

Oma Greet in gesprek met Jeroen van Dam, fotograaf van stad en architectuur. Ik probeer met andere ogen naar de stad te kijken, en dat laten die foto's denk ik goed zien. 

Oma Greet wilde wel weten waar Harm Goslink Kuiper, die we eerder zagen bij de opening van het Vroesenpaviljoen, zijn muziekinstrumenten van maakte.

Ook heeft ze een gesprek met Gérard Steenbergen, directeur van LP2 (beter bekend als Las Palmas), die komt vertellen over de tentoonstelling The Power of Poison.

Het wordt pas echt enerverend als haar volgende gast, giftige dieren expert Richard Mastenbroek, over hetzelfde onderwerp komt vertellen en voorbeelden laat zien...

Zoals deze, gelukkig kleine, Boa constrictor. Overigens niets giftigs aan, want het is een wurgslang. Maar even daarvoor heeft hij ook een zwarte weduwe laten zien.

En laten we eerlijk zijn: de meeste mensen lopen meteen hard gillend weg als ze dit in het vooruitzicht hebben.


Als laatste heeft ze een gesprek met Renato Miquel. Tijdens Havenloods Live maakt Renato poetry van de onderwerpen en gesprekken die plaatsvinden. 



Toen kregen we een flitsende, vloeiende en soms ook hoekige dans te zien van Shimmy Shake.


Zie hier een video van het optreden bij 24 uur cultuur.

Geen onderdeel van Shimmy Shake maar toevallige passanten.

Als laatste trad het Mayra Orchestra op.

Mayra Orchestra is een zestienkoppig poporkest uit Rotterdam dat geleid wordt door de Nederlandse singer/songwriter Maartje Dekker. De muziek is te omschrijven als filmische pop; sprookjesachtig en dramatisch. Het Mayra Orchestra neemt je ook tijdens hun liveshows mee in een wereld vol fantasie waarin de muziek aangevuld wordt door videoprojecties, kostuums, circusacts, zelfgemaakte instrumenten en meer.

Maartje Dekker.


Dansend op de muziek.

Bij de muziek als onderdeel van de 'World Of Wonder show' trad ook een jongleur op.

En een contorsioniste. Eerst geloof je je ogen niet...

Alsof ze denkt: ik ga het niet eens proberen.


Aan het einde kwamen er opeens vreemde, meer dan manshoge schepsels aanlopen, ook uit die World Of Wonder show. Imposant!


Dit was nog maar een deel van wat er allemaal te beleven was bij 24 uur cultuur. Je zult het met ons eens zijn: er is helemaal niets te doen in Rotterdam...


Foto's: Johannes Odé & Mick Otten
Tekst: Mick Otten met dank aan de diverse websites voor quotes (in cursief weergegeven)