Rotterdam Noord is drie nieuwe kunstwerken rijker dankzij het initiatief van wijkbewoners Rosa Peters, Romano Davoglio en Kees Buckens, actieve kunstenaars en regelmatige bezoekers van Café de Bel, hoek Gerard Scholtenstraat en Benthuizerstraat.
Omlijst met optredens van verschillende muzikanten is op 29 mei de feestelijke opening gehouden van het project dat de naam RORO Buiten heeft gekregen.
De dag voor de onthulling is Wout Rockx nog hard bezig met de montage van zijn kunstwerk opgebouwd uit dunne buizen. Romano Davoglio, één van de initiatiefnemers van RORO Buiten kijkt toe vanuit zijn raam boven Café de Bel.
Wout heeft een constructie gemaakt met buizen en flexibele koppelingen.
Bovenin de toren wordt de buizenconstructie aangesloten op een grote schaal. Bij de opening zal Wout uitleggen hoe de constructie in beweging komt.
Rosa: Ik vroeg aan barman Romano of er niet ruimte gemaakt kon worden voor het exposeren van kunst. In de Bel komen immers veel kunstenaars uit de wijk. En zo kon iedere twee weken een andere kunstenaar zijn werk hier exposeren en verkopen.
RORO buiten begon vorig jaar met het monumentale kunstwerk Berg / Stad van Kees Buckens.
Sinds 29 mei zijn er met financiële ondersteuning van de Gebiedscommissie Noord twee locaties bij gekomen waar de komende twee jaar iedere zes maanden een nieuw kunstwerk wordt geëxposeerd. RORO Buiten treedt op als curator en geeft opdracht voor kunstwerken. De kunstenaar blijft overigens eigenaar van het kunstwerk.
Op haar website presenteert Café de Bel zich als een café zoals een café zijn moet. Posters aan de muur, platen aan het plafond, houten tafels, echte Rotterdammers achter de bar en een mix van blues, jazz en klassieke rock op de achtergrond.
Voor de opening van de kunstwerken van RORO Buiten heeft Romano verschillende muzikanten en bandjes geregeld.
Zoals Jim en Thijs van Sociale Onrust, die uit hun dak gaan!
Rosa: Iedereen met je glas naar buiten voor de onthulling van het kunstwerk van Wout Rockx.
Wout: Ik ben gespecialiseerd in mechanisch bewegende objecten. Dit kunstwerk beweegt op waterkracht.
Regenwater wordt opgevangen in de bak bovenin. En omdat hij zwaarder wordt zakt hij, waardoor de ruimtelijke vorm van buizen en rubberen flexibele koppelingen in elkaar gaat trekken.
Omdat het weinig regent heb ik er een buffertank in gebouwd met een pompje die werkt op een zonnecel die ik bovenin heb aangebracht.
Dus als het niet regent gaat hij het water toch stromen en komt het in beweging. Nu maar hopen op regen of veel zon.
En natuurlijk roept het kunstwerk commentaar op...
Drie mensen op verschillende manieren met cultuur bezig in gesprek over het kunstwerk: Eddy de Kaijser, gespecialiseerd in de inrichting van publieke ruimtes, Wout en cultuurscout Sanne Lansdaal.
Kees in gesprek met Nico Kervezee van de SKVR (Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam).
Vervolgens gaat het gezelschap, voorgegaan door muzikanten Choca Alcazaba en Dick Ronteltap, naar de opening op de volgende locatie.
Bij het bloemwinkelhuisje aan de Bergweg/Rodenrijselaan wordt een muzikale tussenstop gemaakt: een jamsessie met gitaristen/zangers Alex Brons en Sjoerd van den Boogerd.
Over de Schiebroekselaan en Bergsingel trekt de stoet met muzikanten naar eetcafé DOEN.
Bij DOEN zingt Wah Ananda een toepasselijk lied op de aap die siert op het kunstwerk van Herman Lamers.
Voor de pluktuin op de Bergselaan/Lisplein staat het (deels) ingepakte kunstwerk van Herman.
Herman: Meestal maak ik iets specifieks voor een plek, maar ik had nu weinig tijd.
Het kunstwerk wordt onthuld. Ik had deze boom al eerder gemaakt en daar ben ik een variant op gaan maken. Dat vond ik erg leuk.
Wat doet dat vogeltje op die stoel? Dit is een van mijn favoriete werken. Elk beeld neemt een plek in bezit. Je hebt zo'n stoeltje en daar wil je op gaan zitten en dan zit er een vogeltje op. Iets anders dat jouw plek inneemt. Helaas is het vogeltje inmiddels gevlogen (wil de dief het s.v.p. terugplaatsen).
Herman: Die aap hoort hier niet echt. Maar iedereen accepteert het als een stukje natuur. De boom is natuurlijk ook niet echt maar die verwijst wel naar een echt soort natuur. Het is een soort namaak natuur.
De eigenaresse van Café de Bel is meegelopen. Zij is niet de enige met een opvallende paraplu!
Ook Nils Berndsen (midden), voormalig portefeuillehouder van de Deelgemeente Noord, nu gemeenteraadslid en raadslid Salima Belhaj (de dame met het krat op de fiets) lopen mee in de wijkwandeling naar het volgende kunstwerk.
In het nieuw aangelegde Bergwegplantsoen, waarover wij al eerder berichtten, heeft Monique Benthin haar kunstwerk geplaatst.
Bezoekers en omwonenden konden afgelopen najaar aangeven welk soort kunstwerk hun voorkeur had.
Monique: Mijn werk is gebaseerd op de Shoefiti: de gympen die ze overal in de wereld in de bomen gooien. Ik heb daarover dit kunstwerk gemaakt.
Ik ben dol op schoenen, omdat het ook iets zegt over degene die ze draagt en de cultuur. Er hangen voetbalschoenen, balletschoenen, klompen en schoenen van bewoners rondom dit plantsoen.
Het kunstwerk staat op een betonnen plaat met de tekst: Je bent pas een pessimist als je passie mist.
Monique: Het is de bedoeling om er op te gaan staan of te dansen en er vrolijk van te worden.
We lopen naar de hal van Humanitas aan de Bergweg, waar we worden verrast door een optreden van
The Mourning Glories: Shelley, Marie en Miranda.
In Humanitas is ook aandacht voor kunst blijkt uit een kopie van het danseresje van Degas.
Nils Berndsen spreekt de aanwezigen toe; hij heeft als voormalig portefeuillehouder altijd sterk geijverd voor kunst in de publieke ruimte.
Kees: Hoe gaan we nu verder? Wij van RORO Buiten willen iedere zes maanden een ander kunstwerk plaatsen op de drie locaties en wat ons betreft mogen er nog meerdere locaties bij komen! We doen de organisatie van RORO Buiten geheel vrijwillig.
Foto's en tekst: Johannes Odé