11 januari 2014

Noord Sport: Ronde van Noord en Sportentocht

Het is al weer even geleden, maar na zoveel berichten over cultuur is er weer plaats voor sport op NOORD010inbeeld. Hier een vervolgbericht over 'Noord Sport!' na eerdere berichten over het ZWEM-event en de Denksportdag.

Op 28 september werd Noord Sport! afgesloten met de Ronde van Noord, waaromheen zoals gewoonlijk weer andere sportactiviteiten werden georganiseerd. Het was officieel de tweede keer dat de Ronde van Noord (zie hier voor 2012) werd gehouden, maar het begint inmiddels traditie te worden, want voorheen heette het de Wielerronde Bergpolder-Liskwartier.


Ook dit jaar waren er 'dikke banden-races' voor kinderen in twee leeftijdsgroepen. 

Zenuwen vóór de start.

Eén van de officials van Koninklijke Nederlandse Wieler Unie spoort de jongens en meisjes aan.

Het startschot en gaan!

Onbewogen, serieus en later winnaar van haar groep.

De spieren gaan verzuren.


Aanmoedigingen en plezier langs de zijlijn.

Leuke jongen in aantocht?

Tanden op elkaar en af op de finish.

Of wat minder fanatiek met één hand aan het stuur. De officials hebben we vaak horen waarschuwen dat de wielrenners beide handen aan het stuur moesten houden. Even uit het zicht waren er natuurlijk een paar jongens bij die meteen beide handjes in de lucht staken. De 'echte' wielrenners kunnen er zelfs voor gediskwalificeerd worden en dat is niet zo vreemd met de snelheden waarmee zij over het parcours racen.

Ook dit jaar was het plein bij de Bergsingelkerk de plek om wat te drinken, eten, spelen, kletsen en zien.

Met een draaimolen.

En een speelapparaat waarmee je je even Spiderman waande.


Ook hadden de kinderen veel plezier in de waterbollen, waar al snel een lange rij liefhebbers stond.


In de Bergsingelkerk moesten de wielrenners nog even hun naam invullen op een presentielijst. Ze hadden zich al eerder in moeten schrijven.

Hoewel zijn gezicht anders doet vermoeden, wordt hij niet 'gestript' maar van een rugnummer voorzien.

Al jaren zijn de dames actief voor SOS-kinderdorpen om via de verkoop van tweedehands spul geld in te zamelen. Dus ook vandaag met een stand. Wie maakt ze los?

De Vrienden van de Hofpleinlijn waren met een stand aanwezig om bewoners en andere belangstellenden informatie te geven over de Hofbogen.

De SKODA-dealer, Woningcorporatie Vestia, de deelgemeente, de bewonersorganisaties Bergpolder en Liskwartier en vele andere sponsors werden regelmatig genoemd en bedankt voor hun bijdrage aan de Ronde van Noord.

De Workx stratenloop die werd gehouden over een parcours van vijf kilometer, was de laatste van zeven van dergelijke wedstrijden die werden gehouden bij wielerrondes in en om Rotterdam.


Voor fanatiekelingen en liefhebbers.

Let op de dame met nummer 724.Loopt pa of ma mee?

Na de finish felicitaties voor elkaar.

Meteen even de wedstrijd doornemen.

Bijkomen van de ontberingen. 'Je hebt het goed gedaan.'

Loopster met nummer 724: Elvera de Jong won bij de vrouwen.

Tussendoor werden de winnaars van de dikke banden races gelauwerd.


Een beetje verlegen met alle belangstelling.Collega fotograaf Hans Roovers is bij alle wielerrondes aanwezig om foto's te maken. Klik hier om zijn foto's te bekijken.


Portefeuillehouder Nils Berndsen mocht prijzen uitreiken aan kinderen en scholen die hadden meegedaan aan de Sportentocht. De Sportentocht bestond uit een week lang sporten voor kinderen van 6 t/m 12 jaar. De kinderen konden bij allerlei sportclubs en -verenigingen kennis maken met sport.

Bij elke sport waaraan werd deelgenomen, kregen de kinderen een stempel in een boekje. Zo konden ze aantonen waar ze aan hadden meegedaan. Daarmee konden ze ook wat winnen, zoals bijvoorbeeld een jaar lang gratis lidmaatschap van een sportvereniging. Of zoals Anes Moussa die had deelgenomen aan de Denksportdag en een schaak- of damsimultaan voor zijn klas won.De juf van de Hildegardisschool mocht de wisselbeker voor haar school in ontvangst nemen, als zijnde de basisschool met de meest actieve kinderen.

Om zo maar een paar sporten van de Sportentocht te noemen: zaalvoetbal, atletiek, honkbal, tafeltennis, inline-skaten, ballet, boksen, judo, tennis en taekwondo.

Even een tussendoortje over de Sportentocht met een impressie van taekwondo. Bij M.O. Martial Arts in de Hofbogen, Vijverhofstraat 82, konden de kinderen kennis maken met het zogenaamde Songahm Taekwondo. Zoals deze sportschool aangeeft voor de leeftijd van 4 t/m 100 jaar. Net geen sprake van leeftijdsdiscriminatie...

Het bijzondere van deze gevechtssport is de combinatie van fysieke en mentale training en de omgangsvormen. De instructrice was in dat laatste ook heel duidelijk en de jongens werden direct gecorrigeerd als ze zich hier niet aan hielden:
'We hebben respect en zijn aardig voor elkaar en we praten niet door elkaar heen. Als je wat wilt zeggen steek je je hand omhoog en je spreekt met twee woorden.'

Warming-up om de spieren los te krijgen en op te warmen.

Het naar voren stoten van de arm en dan meteen een harde kreet slaken. Zo kennen we dat van films en zo deden ze dat ook hier. Op de achtergrond naast de vlag van Nederland ook die van Zuid-Korea. Taekwondo is daar ontstaan.

Deze jongen kwam wat later binnen en werd welkom geheten door schooleigenaar Martijn Ooms. Maar dan wel blootsvoets en nadat hij 'respect' had gezegd, het woord waarin de omgangsvormen van taekwondo worden benadrukt en dat regelmatig tijdens de les werd gebruikt.

Stoten.


Zij: 'Volgens mij hadden we afgesproken met twee woorden te spreken en u te zeggen.'
De jongens: 'Ja mevrouw.'

Als ze er zo dreigend bij kijkt, wil je wel met twee woorden spreken.


Hij wilde wat vragen. Veel beleefdheidsvormen - als een soort ritueel - en daar is niets mis mee.

Taekwondo lijkt mij een ideale sport voor deze jongens, want het bleek duidelijk een uitlaatklep voor hen te zijn. Ze waren nogal druk deze middag en het lijkt mij dat de combinatie van je kunnen uitleven in deze vechtsport en het opvolgen van strikte regels bijdraagt aan hun opvoeding. En ze hadden er veel plezier in!

Basishoudingen leren. 'Goed concentreren.'

'Handen goed omhoog om je hoofd tegen de stoten te beschermen.'

De instructrice doet het stoten en trappen voor. Toepasselijk: taekwondo betekent zoiets als 'de weg van de hand en de voet'.

Terug bij de Ronde van Noord bij de start van de 'Funklasse', de groep wielrenners zonder licentie.

Ook dit jaar werd de Ronde van Noord georganiseerd door Stichting Wielersport Promotie Rotterdam.


Voor fun.

Evengoed fanatiek.

Tja, niet helemaal het goede voorbeeld, maar om net als op tv elk beeld van een roker te vermijden...


Zij vormden al direct een kopgroep en wonnen de race.Ook dit jaar was het weer een geslaagd evenement. Het was wel duidelijk minder druk dan in 2012, de best bezochte wielerronde in Noord tot nu toe. De vorige rondes werden gehouden op woensdagmiddag en -avond. Deze op een zaterdag. Misschien is dat toch teveel een dag met andere (sport!)activiteiten.


Een mooie foto van deze fanatieke heer om dit bericht af te sluiten: sportplezier voor jong en oud.

Foto's en tekst: Mick Otten