23 augustus 2013

Duizelen in het Vroesenpark


Met of zonder picknickmand trokken duizenden mensen in het weekend van  9-11 augustus naar het Vroesenpark. Voor het vijfde achtereenvolgende jaar zijn bezoekers getrakteerd op verrassende voordrachten, voorstellingen en optredens door beeldend kunstenaars, performers, schrijvers en muzikanten.



Voor kinderen is er van alles te doen, zoals het timmeren van een reuze uilennest!

Maar ook kun je letters maken en daarmee teksten samenstellen.


Wat doe je met verouderde huishoudelijke apparatuur die je nooit meer gebruikt? Theatergroep Babok weet daar wel raad mee. In het project Asiel worden ze omgebouwd tot eigenaardige wezens en krijgen zo een tweede leven.


Hier kan je je eerste stappen op het schaakbord zetten!


Het programma biedt een overvloed aan activiteiten op vele plaatsen in het park.



In een nagebouwde traditionele badkoets leest Ernst van der Kwast voor over warme Italiaanse fantasieën aan zee.



Verspreid  in het park staan vijf verschillende badkoetsen waarin kunstenaars je uitnodigen in hun wereld. Een project van Marjolijn van Guldemond in samenwerking met Duizel in het Park en andere kunstenaars.

In de badkoets van Eva Wijers kan je in een blocnote iets over je schaamte opschrijven.



Kinderen vechten om een plaats in de badkoets ontworpen door Gerben Agterberg. Hij noemt hem zelf KarKas. Als hij wordt voortgetrokken komt de houten constructie tot leven.

De badkoetsjes zijn gebaseerd op de badhuisjes waarmee badgasten vroeger de zee in werden gereden, om ongezien te gaan zwemmen.


Bewegingstheater Tri speelt van Ilse Evers en Marloes Sliedrecht geeft een bijzondere performance onder de naam Chipolata, waarbij het publiek meerijdt in het badhuis en onder de open bodem wordt verrast.





De hele dag lekker picknicken met je eigen meegebrachte eten en drinken.

Of je laten verrassen door vers klaargemaakte snacks, zoals als Thais eten bij Miss Mie.


In de rij bij de pannenkoeken van Tante Ans.

En een onvervalste Indiase vegaburger, zoals die ook op de straten in India wordt gebakken.

Friet die hier veel lekkerder smaakt dan bij menige snackbar.

En zeker ook de pizza uit de houtoven, die is gebouwd op een aanhangwagen.


De hele dag door klinkt nostalgische jazz en rhythm en blues uit de speakers van het kleinste huiskamertje van Swoolish, waar alleen onvervalste vinyl wordt gedraaid.

Eén van de tijdelijke terrassen.

Als de eetstallen en terrassen weg zijn, moet je zelf weer eten en drinken meenemen naar het Vroesenpark. De bewonersorganisatie Blijdorp vindt het hoog tijd dat er een Theeschenkerij komt in het park. Performers van ontwerpster Victorine Pasman maken promotie voor de Theeschenkerij.

In alle rust leest Mohammed Benzakour, auteur van Marokkaanse afkomst, voor uit zijn boek Yemma, waarvan inmiddels al een tweede druk is verschenen.



Op het roltrap podium draagt Hafid Bouazza gedichten voor van Ibn al Mu'tazz, van wie de teksten overal in het park in schelpenzand verschijnen. Hafid eindigt met ondeugende gedichten uit de Arabische literatuur, waarvan de betekenis bij het publiek tot zijn ongenoegen niet goed overkomt...


De vertaalde gedichten van Ibn al Mu'tazz.

De tekst wordt op de paden van het Vroesenpark uitgeprint door een zandprinter!


De zandprinter van Skryf schrijft de teksten van auteurs die tijdens het festival optreden op de paden van het park. De door Gijs van Bon ontworpen printer rijdt zichzelf voort en wordt regelmatig bijgevuld met schelpzand.


Na een optreden wordt het roltrap-podium van Marjolijn van Guldemond luidruchtig verplaatst naar een volgende locatie om aandacht te vragen voor een volgend optreden.

De tweelingzusjes Loes en Renée, optredend onder de naam Clean Pete, beklimmen het mobiele roltrap-podium en brengen ontwapenende en humoristische liedjes. Met een lach zegen ze dat ze het jammer vinden dat ze nog geen verzoeknummers kunnen zingen. Hun debuut CD moet namelijk (binnenkort) nog uitkomen.


Wat gaan we nog meer zien of horen?

Verborgen onder het dichte groen van het park geven Jeroen Rienkes en Afke Weltevrede een intieme, ontroerende en soms hilarische voorstelling over oud worden.

Onder de naam Future Shock laten ze zowel de schoonheid, maar ook de onvermijdelijkheid van verval van het oud worden zien, gebaseerd op interviews met ouderen.

Velen onder het publiek herkennen de gespeelde dilemma's.



Tijdens de voorstelling worden op TV-schermen de interviews met ouderen gepresenteerd.


Voor wie zelf vlees, vis of groente heeft meegenomen, staan barbeque's klaar om op te grillen.

Als je met een koptelefoon op het hoofd achter geluidskunstenaar Dennis van Tilburg aanloopt, word je verrast door een mixage van met een parabool opgevangen geluiden en muziek.



Voor wie wil lezen, zorgt van Gennep boekhandel voor een ruim aanbod. Als je geïnspireerd bent door de voordrachten door auteurs op het festival, kan je hier meer van hun werk vinden.



Lekker relaxen met een vriend en de hond.

Of uit je dak gaan door de opzwepende muziek van Wooden Saints, maar dat doen maar weinigen.


Terwijl volwassenen stil genieten, laten kinderen zich wel meeslepen door de muziek.





Op je eigen T-shirt of onderhemd of tas kan je mooie patronen laten zeefdrukken.

Vrijwilligers van de Meshprintclub leren kinderen hoe ze een zeefdruk kunnen maken.



Met haar onbeschroomde taalgebruik en schijnbaar nuchtere voordracht eist Maartje Wortel (1982) alle aandacht. Ze leest een heftig verhaal over kanker voor uit haar bundel 'Dit is jouw huis'.


De taarten waren al snel uitverkocht.

Het was een zeer geslaagd en bijzonder festival en aarzel geen moment om donateur te worden van dit aanstekelijke festival. Op naar het volgende Duizel in het Park!
Meer info over Duizel in het Park, klik hier.

Foto's en tekst: Johannes Odé