12 juli 2013

Muziek op de Rotte: 3 dagen muziek- en dansplezier

Muziek op de Rotte: van 20 t/m 22 juni was er drie dagen lang muziek te horen en te genieten op en bij de Rotte aan het Noordplein.


Op de eerste dag traden onder andere de streetdancegroep Groove Kings op. Als opwarmertje, want het was niet alleen kijken, maar vooral ook meedoen.

En jump!

Congolese dans en muziek met Speed Rotta en SOS Matondo. Ondanks het frisse weer waande je je door de muziek in tropisch Congo.Dit was vooral een jongerenpodium, maar het activeerde zowel jong als oud.Op de tweede dag traden de Balcony Players op met zigeuner- en Joodse muziek. Gestart met muziek maken op een balkon in Rotterdam, treden zij op over de halve wereld.

Gezellige muziek, maar het publiek moest wel even los komen.
De afstand tussen de spelers en toeschouwers was wat groot, totdat er gedanst werd.

Opbouwwerker Ed de Meijer was - zoals wel vaker - de grote gangmaker.Een zeer gevarieerd programma met internationale artiesten en vooral veel Rotterdams talent: klassiek, jazz, tango, reggae, rock, funk en nog meer. Gratis voor niets.

Voor wat lekkere drank (wel kleine glaasjes) en eten kon je terecht bij Branco.

Ocobar maakte samen met Jos Valster lekkere swingende muziek. Meer tussen het publiek, want het hoofdpodium werd intussen ingeruimd voor het volgende optreden.


Corrie Ulenberg heeft ooit het initiatief genomen tot Muziek op de Rotte. Ze geniet er nog steeds van.

De traditionele afsluiter van deze dag was Sinfonia Rotterdam. Het blijft bijzonder om klassieke muziek buiten te beleven.


Het orkest staat onder leiding van Conrad van Alphen.

Eerste violiste Annet Verboom trad ook op als soliste.Bestuurslid Latifah Aboutaleb bedankte iedereen namens Noord Bruist.

Van de website van Noord Bruist: 'Verrassing, verwondering, ontmoeting en verbinding; laten zien wat deelgemeente Noord aan talent te bieden heeft is waar Stichting Noord Bruist zich voor inzet. Noord Bruist wil bewoners uit Noord samenbrengen en streeft naar een verhoging van het cultureel leefklimaat in deze deelgemeente. Stichting Noord Bruist initieert, organiseert, faciliteert, voert uit en richt zich hierbij op openbare culturele evenementen, festivals en activiteiten.
Stichting Noord Bruist bedenkt en organiseert nieuwe evenementen en kan ook bestaande activiteiten ondersteunen die Noord profileren als een aantrekkelijk en cultureel vriendelijk deel van Rotterdam.
Noord Bruist doet dit alles niet alleen. Er wordt actief samenwerking gezocht met bewoners, kunstenaars, het bedrijfsleven en andere (culturele) instellingen in Noord.'
Dag drie startte met tango. Als eerste Locos Lindos.   
Opperste concentratie: de tango is intensief samenwerken.

Een stel dat we eerder de tango hebben zien dansen: Lorena de Miranda Serra en Jory Raimo van Alma de Tango.

Tango Gato Loco sloot de middag af en zou - zoals stond aangekondigd - iedereen aan het dansen krijgen. Nou ja, de mensen die de tango enigszins machtig zijn.  


Choripan zorgt voor Argentijnse worst (van het land van de tango!). Gekoeld op zonnecellen en gebakken op gas.

Presentatrice Illanga Bell kondigde de vijf bands aan die meedingen om via voorrondes van Richting Noordplein mee te doen aan het Noord Bruist Festival. Van elke voorronde gaan twee acts door naar een spannende finale op vrijdag 23 augustus, op de eerste dag van het Noord Bruist Festival.

Headsmoke: 'met hun psychedelische rock en een vleugje metal.'The Arthurs: rauwe, melodieuze indierock.'Hier mag een 'openbaar' biertje wel.


Maar mocht je het niet weten: buiten het festivalterrein dus niet.Dit is de jury en zij bepalen wie doorgaan. Maar door het meten van het applaus stemde het publiek ook mee.

Raise The Ace: 'brengt een combinatie van funk, alternative rock en rap.'
RASS: 'geeft een show vol rock, rap and soul.'


Starfish: 'komt met een intense show.'


Mijke Loeven trad op in de terrastent met haar band met Nederlandstalige jazzsongs.En toen een optreden van Buyakano met samba percussie. 'Met de ingrediënten Samba-Reggae, Hip-Hop, Dubstep, Latin met een beetje Funk als toevoeging voor een extra tintje energie.'Andy Smart was gastzanger van de band vandaag. Hij zweepte samen met de percussie het publiek op.Vooral deze band bracht veel sfeer en energie. De muziek klonk tot ver in de Noordmolenstraat door.


Geen geweldig weer.Benjamin Herman trad op met zijn New Cool Collective. Allen mannen uit Noord. 'Geïnspireerd door dance Floor jazz, surf en punkmuziek, free jazz en traditionele muziek uit alle windstreken, waardoor naast pure jazzfanaten ook muziekliefhebbers van allerlei verschillende genres zich aangetrokken voelen.'De grote publiekstrekker van deze avond.We horen vaak klachten dat er weinig te doen is voor bewoners in Rotterdam en dat de (deel)gemeente meer moet organiseren. Wij begrijpen daar niets van, want  er zijn juist heel veel evenementen en initiatieven die mede door de (deel)gemeente worden gesponsord. Alleen voor hoe lang nog?

En als we dan toch een belangrijke sponsor noemen, mag de rest niet achterblijven: 
Elise Mathilde Fonds, Havensteder, Erasmusstichting, Stichting Animus Donandi, Van Leeuwen Lignac Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Woonstad, Rotterdam Investment Group, Verhage Stichting en de Fleur Groendijk Foundation.

Foto's: Johannes Odé en Mick Otten
Tekst: Mick Otten