7 februari 2013

Actieve jongeren op nieuwjaarsreceptie in zonnetje gezet


Op 19 januari vond de Nieuwjaarsreceptie van de deelgemeente Noord plaats. Voor de laatste keer?


Het evenement vond plaats in de Rivièrahal van Diergaarde Blijdorp.


Vele graden onder nul, maar met stralend weer hebben 2500 bewoners uit Rotterdam Noord de moeite genomen om naar de Nieuwjaarsreceptie te komen. Nou ja, in ieder geval naar de dierentuin.


Een mooie gelegenheid voor velen om de onder een mantel van sneeuw bedekte Diergaarde te bezoeken tegen een gereduceerd tarief van € 5. Jongeren tot 25 betaalden € 1 voor de toegang.Na een sneeuwwandeling door de Diergaarde werden de bezoekers warm verwelkomd met muziek van de band van Laurèntia en Friends.


Portefeuillehouder Ahmed Harika in gesprek.


Ook Theo Eikenbroek (links op de foto), voormalig voorzitter van de deelgemeente, was als vanouds van de partij. 

Sanne Landsdaal cultuurscout Noord, hier in het midden, helpt iedereen die een project of activiteit wil opzetten op kunstgebied.

Nils Berndsen liet zich over de plannen voor 2013 interviewen door Cineac Noord.

Chantal van Heeswijk maakte met collega kunstenaar portretten van bezoekende kinderen.Anja Berkelaar maakte reklame voor kleinschalige culturele projecten van de Rotterdamse Salon aan de Rechter Rottekade 407.

Met een hapje en een drankje was het een weerzien van ons kent ons maar werden er ook nieuwe contacten gelegd.


Terwijl buiten bezoekers in de vrieskou dieren bezochten, werden binnen warme drankjes geserveerd met allerhande snacks.

Hans Kervezee intitiatiefnemer van het project KookMetMijMee wisselde met bezoekers zijn nieuwe plannen voor de Agniesebuurt uit.

Leerlingen van de Muziekschool Noord traden op en vulden de Rivièrahal met verschillende muziek genres.


Wethouder Hamit Karakus kwam langs als vertegenwoordiger van het Gemeentebestuur Rotterdam.
Houdt hij volgend jaar een toespraak bij de nieuwjaarsreceptie of wordt die - vanwege de opheffing
van de deelgemeentes - helemaal niet meer gehouden?

Links op de foto de kritische blik van Theo Coşkun, gemeenteraadslid van de SP. 

Deelraadvoorzitter Harlow Brammerloo hield een toepraak. Hij begon met positief nieuws: de vijf eetgelegenheden in het Oude Noorden die in 2012 het predikaat Topper hebben gekregen volgens recensies van IENS. Maar belangrijker vond hij dat op het gebied van groen, jeugd, zorg, welzijn en economie 'betekenisvolle' stappen zijn gezet, ondanks de economische en monetaire crisis.

In zijn toespraak complimenteerde hij Woonstad met het initiatief van Kies Precies, dat kinderen en hun ouders begeleidt bij de juiste keuze voor voortgezet onderwijs en loopbaanontwikkeling. Ook wees hij op succesvolle projecten als Jong en Oud Vertrouwd in de Provenierswijk en vergroening van het straatbeeld in Noord, zoals in de Agniesebuurt en op en rond het Johan Idaplein.

Een groot succes vindt hij de afspraken die gemaakt zijn met onder meer Havensteder over de ontwikkeling van de Agniesebuurt. Ook de bemachtiging van de Banier prees hij. Dit moet een bruisend hart moet worden van de wijk voor en door bewoners.

Ondanks dat de Deelgemeente nog maar een jaar en twee maanden zal bestaan, hoopt Brammerloo dat met de nieuwe gebiedsstructuur van het Stadskwartier Noord de successen die met bewoners, ondernemers, woningbouwcorporaties, het opbouwwerk en alle andere partners zijn bereikt, voortgezet zullen worden.  

Nieuw dit jaar was dat negen jongeren die zich het afgelopen jaar actief hebben ingezet voor bewoners en bewonersactiviteiten in Noord door Brammerloo in het zonnetje werden gezet.  

Ze werden allen genomineerd voor het jongerenlintje. Ze kregen complimenten en aanmoedigingen van Brammerloo en een oorkonde en bloemen. Zoals Khadya Cibbou op de eerste foto van dit bericht.

Over Chaima El Moussaoui: "Jij bent panellid van 't Klooster en vrijwilliger. Je hebt veel contacten met buurtbewoners en zit vol ideeën om jongeren en ouderen bijeen te brengen. Je bent een voorbeeld voor andere jongeren."

Over Fadoua El Abbadi: "Je bent actief in het benaderen van jongeren via sociale media en levert een belangrijke bijdrage aan de digitale Noorderzon."

Over Jaleesa den Haan: "Je bent een enorme doorzetter. Jou werd verteld dat je nooit een eigen winkel zou kunnen starten. En kijk nu eens. Het is je gelukt! En je zit ook vol plannen voor events en workshops."

Over Bryan Keehnen: "Jij werkt samen met Jaleesa. Met haar wil je de wereld iets zoeter maken, door belangeloos mensen te verrassen op bijeenkomsten met cupcakes of op maat gemaakte taart."

Over Redouan Zoufri: "Je bent zeer actief in vooral de Provenierswijk. Je helpt mee met het wijkfeest en kinderactiviteiten, werkt mee met project Jong en Oud Vertrouwd en spreekt jongeren aan op hun gedrag. Ze kennen je en respecteren je."

Over Jeffrey Sibbel: "Je bent belangrijk voorbeeld voor jongeren. Met je performance inspireer je jongeren om ook hun talent te ontwikkelen en door te gaan."


Meriam El Marobit kreeg voor haar grote inzet als Jonge Hond het jongerenlintje en de daarbij behorende speld.

Meriam heeft met haar enthousiasme jonge meiden gemotiveerd en gemobiliseerd in het organiseren en begeleiden van talloze pleinactiviteiten, workshops en ouderenwerk in Noord.


De genomineerden voor het jongerenlintje kregen allen een oorkonde.

Haar coach Latifa Montassir is haar inspirator.

Een jaar lang hebben Joop Reijngoud en Linda Malherbe groepsfoto's gemaakt in Rotterdam Noord van bewonersgroepen, ondernemers, verenigingen en sociaalculturele organisaties. Op de Nieuwjaarsreceptie vertonen ze de prachtige groepsportretten op groot doek. Een historisch document.

De Noorderlingen is een vervolg op het project de Zuiderlingen van Joop Rijngoud en Linda Malherbe en wordt vanaf februari gepresenteerd op verschillende lokaties in Noord. En 27 maart zal het boek de Noorderlingen in de Centrale Bibliotheek worden gepresenteerd!

Foto's en tekst: Johannes Odé